Польща, пригрозивши перекрити залізничний маршрут до ЄС, змусила Китай "заспокоїти" Білорусь

Польща, пригрозивши перекрити залізничний маршрут до ЄС, змусила Китай

Польща чітко дала Китаю зрозуміти, що може суттєво уповільнити його залізничний транзит в Євросоюз через КПП Малашевиче на кордоні з Білоруссю, посиливши безпекові та мирні процедури. Польську позицію до уряду КНР на тлі проблеми міграції з території РБ довів президент Анджей Дуда, коли минулого місяця здійснив держвізит до Пекіна, пише Bloomberg. 

Ситуація набула особливої гостроти після того, як російське вторгнення в Україну перекрило традиційні торгові шляхи, зробивши Білорусь ключовим залізничним коридором для китайського експорту до ЄС. За даними Євразійського залізничного альянсу, обсяг контейнерних перевезень через РБ зріс на 89% у І кварталі 2024 року.

"Поїздка польського президента до Китаю привернула увагу (самопроголошеного лідера РБ Олександра) Лукашенка. У своїй промові 2 липня білоруський лідер заявив, що Дуда "попросив Сі Цзіньпіна вплинути на Лукашенка та Путіна, щоб вони припинили міграцію", - пише видання. 

Результати не змусили себе довго чекати. За словами міністра внутрішніх справ Томаша Семоняка, кількість нелегальних перетинів кордону з Білорусі скоротилася на 70% з початку червня. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський підтвердив, що використання Варшавою вантажного транзиту у переговорах з Китаєм стало ключовим фактором у вирішенні міграційної кризи.

Експерти відзначають, що хоча лише незначна частина китайського експорту до ЄС йде через Білорусь, криза судноплавства в Червоному морі та її наслідки для морської торгівлі означають, що євразійські залізничні сполучення переживають період відродження. На їхнє переконання, це робить позицію Польщі ще більш стратегічно важливою в довгостроковій перспективі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Китаї відбулась зустріч міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з його китайським колегою Ван Ї. Під час неї український міністр надав роз'яснення позиції Києва стосовно можливих переговорів з росією.

Головне