Нацбанк вніс зміни до валютних обмежень: що змінилось

Нацбанк вніс зміни до валютних обмежень: що змінилось

Нацбанк заявив про внесення змін до валютних обмежень, які набудуть чинності вже відзавтра, 10 вересня. Ці заходи спрямовані одночасно на підтримку економіки та запобігання непродуктивному відпливу капіталу з країни.

Валютні обмеження в Україні: ключові послаблення

  • Дозвіл державним підприємствам купувати валюту для закупівлі квот на викиди CO₂, пов'язаних з авіаційною діяльністю, що підтримає оборонні закупівлі та військово-технічне співробітництво з ЄС.
  • Розширення можливостей для здійснення платежів за договорами перестрахування з іноземними ядерними страховими пулами, включаючи сплату бонусу за беззбитковість.
  • Дозвіл суб'єктам електронної комерції купувати та переказувати валюту для сплати ПДВ у ЄС за операціями з продажу українських товарів, що підтримає малий та середній бізнес.
  • Можливість для бізнесу відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, виплачені з 24 лютого 2022 року до 09 липня 2024 року, за рахунок власної іноземної валюти.

Посилення валютних обмежень для запобігання відпливу капіталу

  • Встановлено щомісячний ліміт у 100 000 гривень в еквіваленті на купівлю за кордоном ювелірних виробів, годинників, виробів зі срібла, коштовного каміння та монет.
  • Введено щомісячний ліміт у 500 000 гривень в еквіваленті на операції з агентами та менеджерами з нерухомості за кордоном.

Регулятор пояснив, що ці заходи спрямовані на збереження міжнародних резервів України на достатньому рівні, що є критичним для підтримки стабільності валютного ринку в умовах воєнного стану.

Оновлення валютного регулювання затверджено постановою № 108, прийнятим правлінням Нацбанку 6 вересня 2024 року. Цей документ модифікує постанову № 18, датовану 24 лютим 2022 року, і вступає в силу 10 вересня 2024 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, українські банки за за перші сім місяців року заробили на 22% більше, ніж за аналогічний період у 2023 році. Сукупний прибуток сягнув 119,44 млрд грн. 

Головне