Китай залишається найбільшим торговим партнером України, попри війну

Китай залишається найбільшим торговим партнером України, попри війну

Попри бойові дії, що точаться на українській землі майже рік, дружбу з рф та відсутність авіасполучення Китай залишається найбільшим торговим партнером України. 

Про це в ефірі "Ми-Україна" розповів Олексій Коваль, експерт-міжнародник, член правління Української асоціації китаєзнавців.

Він визнав, що товарообіг за минулий рік впав на половину - з 15 млрд до 7,5 млрд доларів. Але Китай, за його словами, все одно посідає перше місце серед усіх торговельних партнерів України. 

"Ми одні з головних постачальників Китаю пшениці. Також купують кукурудзу, зерно - це наш експорт", - додав Коваль.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2022 року Україна та Китай домовились і надалі поглиблювати  торгово-економічні відносини між двома країнами. Зокрема йшлося про нарощування українського експорту сільгосппродукції. Китай зацікавлений у закупівлі в Україні олії, сої, гороху, кормів для тварин та м'яса птиці. 

В цілому за підсумками 2022 року експорт товарів з України у вартісному відношенні скоротився на 35%. Фізичні обсяги впали на 38,4%. За словами заступника міністра економіки Тараса Качки, тоді як у мирний час це можна було б вважати катастрофою, в умовах повномасштабної війни “це майже подвиг”. Серед товарів лідером по грошах (і по обсягу) є кукурудза, далі йдуть олія та залізна руда.

Як писав "Ми-Україна" раніше, дію воєнного стану продовжили ще на 90 днів в Україні. Відповідне рішення під час засідання Верховної Ради підтримали 348 народних депутатів. Дію воєнного стану продовжили з 19 лютого 2023 року ще на 90 днів. Тобто він буде діяти до 20 травня 2023 року.

Головне