Крок до ЄС: Україна здійснила перший міжнародний обмін фінансовою інформацією

Крок до ЄС: Україна здійснила перший міжнародний обмін фінансовою інформацією

Україна успішно провела свій перший автоматичний обмін інформацією за стандартом Common Reporting Standard (CRS). Як інформує Мінфін, цей крок є важливою віхою у боротьбі з ухиленням від сплати податків та підвищенні прозорості фінансових операцій.

У межах цього обміну Держподаткова служба передала інформацію про фінансові рахунки нерезидентів до податкових органів країн-партнерів та отримала аналогічні дані про рахунки українських резидентів за кордоном. Обмін охоплює широкий спектр даних, включно з особистою інформацією власників рахунків, даними про фінустанови та деталі фінансових операцій.

В Мінфіні наголосили, що участь у цій міжнародній системі обміну інформацією сприяє створенню більш прозорого податкового середовища та підвищує імідж України як надійного партнера в міжнародних податкових відносинах. Це також дозволить посилити контроль за декларуванням доходів, виявити незадекларовані кошти та підвищити ефективність оподаткування контрольованих іноземних компаній.

"Цей крок є частиною зобов’язань України у процесі інтеграції до ЄС та спрямований на підвищення прозорості податкової сфери. Завдяки обміну Україна зможе ефективніше боротися з ухиленням від сплати податків, що сприятиме додатковим податковим надходженням, а отже економічній стабільності та розвитку країни", - додали у відомстві.

Стандарт CRS передбачає щорічний автоматичний обмін даними про фінансові рахунки між країнами-учасницями міжнародної угоди. Податкові органи отримують інформацію про закордонні рахунки своїх резидентів та компаній під їхнім контролем, натомість надаючи аналогічні дані партнерам.  Перший звітний період в Україні тривав з 1 липня по 31 грудня 2023 року, а обмін даними відбувся 30 вересня 2024 року.

На початок 2024 року близько 110 юрисдикцій, включаючи всі країни ЄС, беруть участь у цьому обміні. Впровадження CRS в Україні та успішне проведення першого обміну стало можливим завдяки підтримці програми ЄС з управління державними фінансами (EU4PFM).

Як писав "Ми-Україна" раніше, у вересні США запровадили санкційні заходи проти російських платформ для цифрових фінансових операцій PM2BTC та Cryptex, а також кількох громадян рф через кіберзлочинні дії та відмивання грошей.

Головне