Китайська сталеливарна галузь на межі: очікується хвиля банкрутств, - Bloomberg

Китайська сталеливарна галузь на межі: очікується хвиля банкрутств, - Bloomberg

Сталеливарна промисловість Китаю переживає глибоку кризу, яка може призвести до масових банкрутств та прискорити давно очікувану консолідацію галузі, повідомляє Bloomberg Intelligence (BI).

За даними старшого аналітика BI Мішель Леунг, майже 75% виробників сталі в Китаї зазнали збитків у першому півріччі, що ставить багатьох з них на межу банкрутства. Особливо вразливими є компанії Xinjiang Ba Yi Iron & Steel Co., Gansu Jiu Steel Group та Anyang Iron & Steel Group Co., які можуть стати об'єктами поглинання.

Ця ситуація може сприяти досягненню цілей уряду КНР стосовно концентрації галузі. Пекін прагне, щоб до 2025 року п'ять найбільших компаній контролювали 40% ринку, а десять провідних виробників - 60%. Леунг вважає ці цілі досяжними, хоча Китай все ще відставатиме від Південної Кореї та Японії у цьому аспекті.

Криза на ринку нерухомості та уповільнення економічного зростання в Китаї суттєво впливають на сталеливарну промисловість. Минулого місяця керівник найбільшого виробника, China Baowu Steel Group Corp., попередив про кризу, яка може бути гіршою за ті, що спостерігалися у 2008 та 2015 роках. Падіння внутрішнього попиту змусило заводи збільшити експорт, що викликало негативну реакцію інших країн, які звинувачують Китай у демпінгу.

Попри ці звинувачення, аналітики BI прогнозують, що експорт сталі з Китаю навряд чи зменшиться до кінця 2026 року, оскільки загальний обсяг виробництва падає, а торгові партнери посилюють обмеження.

Як писав "Ми-Україна" раніше, протягом наступних 10 років Китай має всі шанси випередити США та Європу в більшості передових технологій. Такого висновку дійшли експерти аналітичного центру Фонд інформаційних технологій та інновацій (ITIF).

Головне