Індійські нафтопереробники стали розплачуватися за російську нафту юанями

Індійські нафтопереробники стали розплачуватися за російську нафту юанями

Агентство Reuters дізналось, чим Індія стала розплачуватись з рф за нафту. Низка місцевих нафтопереробних заводів, яка закуповує російський ресурс, почала розраховуватись з Москвою юанями.

Видання зазначає, що шукати альтернативу долару як росію, так і її клієнтів змусили численні санкції, запроваджені проти агресора західними країнами. Зважаючи на обмежувальні заходи юань почав відігравати дедалі важливішу роль у фінансовій системі рф.

"Деякі нафтопереробні заводи платять в інших валютах, таких як юані, якщо банки не бажають проводити торговельні операції в доларах", - розповів один зі співрозмовників Reuters, який є членом індійського уряду.

Три інші джерела уточнили, що першою державною нафтопереробною компанією, яка заплатила за деякі російські закупівлі в юанях стала Індійська нафтова корпорація. До слова, ця компанія є найбільшим покупцем "чорного золота" у рф в країні.

Перейшли на оплату китайською валютою також і щонайменше два з трьох провідних індійських приватних НПЗ.

Зважаючи на делікатність питання жодне з джерел не погодилося розкривати своє ім'я. Так само від коментарів відмовились і усі без винятку приватні НПЗ в Індії.

Видання зазначає також, що частину російських вантажів нафтовиробники оплачують у дирхамах.

"Передусім перевага надається оплаті в доларах, але нафтопереробники іноді платять в інших валютах, таких як дирхами і юані, коли їх про це просять продавці", - сказало джерело в уряді.

Нагадаємо, імпорт російської нафти до Індії досяг нового максимуму у червні 2023 року. За звітний місяць індійська сторона імпортувала з рф 2,2 млн барелів нафти на добу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 11 червня Пакистан отримав першу в історії партію нафти з росії. Прем’єр країни Шехбаз Шаріф назвав цей день “знаменним” для країни. За вантаж з рф Пакистан розрахувався китайськими юанями.

Головне