"Газпром" зазнав багатомільярдних збитків вперше за понад два десятиліття

Російська газовидобувна корпорація "Газпром", яка належить Кремлю, вперше за 22 роки зазнала річного збитку. Причиною послужило дворазове падіння продажів російського газу в країни Європи, пише The Guardian.

За підсумками 2023 року монополіст отримав чистих збитків у розмірі 629 млрд рублів (6,9 млрд доларів).

"Результати підкреслюють різкий занепад компанії, яка після розпаду Радянського Союзу була однією з найвпливовіших у рф, а її постачання газу часто використовувався як важіль у суперечках із такими сусідами, як Україна та Молдова", - пише видання. 

Аналітики дійшли висновку, що у 2023 році "Газпром" вперше зазнав річних збитків з 1999 року. Роком раніше компанія звітувала про чистий прибуток у 1,2 трлн рублів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швеція б'є на сполох: російські танкери можуть спричинити екологічну катастрофу у Балтиці

Нагадаємо, Європа до повномасштабного вторгнення рф в Україну була ключовим експортним ринком для російського газу. Після початку великої війни "Газпром" став найбільшою жертвою західних санкцій. Переорієнтація поставок на Китай дало змогу росії компенсувати всього 11% втраченого ринку на європейському континенті.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Євросоюз наразі займається формуванням 14-го санкційного пакета проти росії. До нього потенційно можуть увійти обмеження на три російські ЗПГ-проєкти, а також на реекспорт російського зрідженого газу з портів держав-членів ЄС. Попри те, що цей ресурс з рф торік становив лише 5% споживання енергії в ЄС, блок все одно заплатив Кремлю понад 6 млрд євро за його експорт. За оцінкою Центру досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA), запровадження стелі цін на російський зріджений природний газ у 2023 році призвело б до скорочення нафтогазових доходів Кремля на 60%

 

 

Головне