Болгарія вимагає від "Газпрому" €400 млн компенсації

Болгарія вимагає від

Болгарська державна компанія "Булгаргаз" вимагатиме відшкодування збитків, завданих достроковим припиненням постачання природного газу компанією "Газпром". Йдеться про суму, що перевищує 400 млн євро. Як пише Expert.bg, про це заявив т.в.о. міністра енергетики країни Володимир Малінов.

Російський постачальник зупинив подачу ресурсу болгарській стороні у квітні 2022 року. Причина полягала у відмові "Булгаргаз" розраховуватися за газ рублями.

У Міненерго Болгарії уточнили, що дадуть "Газпрому" трохи часу для добровільного врегулювання питання.

"Я вважаю неприйнятною затримку на понад два роки", - сказав Малінов

У випадку, якщо домовленості досягнуто не буде, "Булгаргаз" звернеться із позовом до Арбітражного суду при Міжнародній промисловій палаті в Парижі.

Міністр енергетики додав, що отримані 400 млн євро будуть скеровані на зведення нового газопроводу.

Нагадаємо, російський "Газпром", який належить Кремлю, вперше за 22 роки зазнав річного збитку. Причиною стало дворазове падіння продажів російського газу в країни Європи. Так, за підсумками 2023 року монополіст отримав чистих збитків у розмірі 629 млрд рублів (6,9 млрд доларів).

Як писав "Ми-Україна" раніше, у квітні Туреччина знайшла спосіб скоротити свою залежність від російського газу.  Анкара веде перемовини з ExxonMobil стосовно закупівлі у американського енергетичного гіганта зрідженого природного газу (ЗПГ).

Головне