Туреччина знайшла спосіб скоротити свою залежність від російського газу 

Туреччина знайшла спосіб скоротити свою залежність від російського газу 

Туреччина веде перемовини з ExxonMobil стосовно закупівлі у американського енергетичного гіганта зрідженого природного газу (ЗПГ). Як пише FT, ця багатомільярдна угода дозволить Анкарі суттєво скоротити свою залежність від російського енергоносія. 

У Міненерго країни зазначили, що Туреччина активізували роботу зі створення "нового портфелю поставок", який зробить її менш залежною від будь-якого окремого партнера.

У відомстві розкрили певні деталі майбутнього контракту з ExxonMobil. Так, угода на 10 років передбачатиме імпорт 2,5 мільйона тонн ЗПГ (майже 3,5 млрд кубів) на рік. Вказаного обсягу буде вдосталь для покриття близько 7% споживання газу в Туреччині. 

"Комерційні умови угоди з Exxon все ще обговорюються, але 2,5 мільйона тонн ЗПГ, які постачатимуться до Туреччини, коштуватимуть приблизно 1,1 мільярда доларів", - пише видання.

Як відомо, російсько-турецький довгостроковий газовий контракт завершиться у 2025 році. Станом на сьогодні рф залишається найбільшим постачальником газу в Туреччину, який головним чином транспортується в країну "трубами".  Окрім цього, Анкара також має довгострокові ЗПГ-контракти з Оманом ат Алжиром. 

Нагадаємо,  ЄС наразі займається формуванням 14-го санкційного пакета проти росії. До нього потенційно можуть увійти обмеження на три російські ЗПГ-проєкти, а також на реекспорт російського зрідженого газу з портів держав-членів Євросоюзу. Попри те, що цей ресурс з рф торік становив лише 5% споживання енергії в ЄС, блок все одно заплатив Кремлю понад 6 млрд євро за його експорт. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Італія заявила, що не має жодних причин перешкоджати запровадженню обмежень проти зрідженого природного газу російського походження, а відтак підтримає санкції ЄС проти російського ЗПГ

 

Головне