Зруйноване майбутнє: прогнозовані збитки від підрива Каховської ГЕС

Зруйноване майбутнє: прогнозовані збитки від  підрива Каховської ГЕС

Ми можемо порахувати збитки, до яких дійде вода після підриву Каховської ГЕС. Але як порахувати шкоду тих наслідків, що проявлять себе у майбутньому?

О 2:50 ночі, 6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС. Кожен день ми отримуємо нескінченну кількість новин про загибель людей, руйнування та збитки. Це найбільша техногенна катастрофа в Європі з часів вибуху на Чорнобильській АЕС. Теракт призведе до безпрецедентних екологічних та економічних втрат.

Верхівка айсбергу

Станом на день 11 червня, внаслідок трагедії, за даними МВС, загинуло 6 людей, 35 осіб зниклих безвісти. Невідома доля людей, мешканців лівого берега Дніпра, який постраждав найбільше. У Херсонській області та Миколаївській області підтоплено 77 населених пунктів, 14 – на тимчасово окупованій території. Евакуйовано майже 4 тис. осіб. У Дніпропетровській області водопостачання зникло у майже 162 тис. абонентів у 34 населених пунктах.

Довкіллю нанесено збитків на понад 55 млрд грн. Цифра орієнтовна, кажуть у Міндовкіллі. Тільки водним ресурсам завдано понад на 2 млрд грн збитків. Держекоінспекція поки ще з’ясовує ступень шкоди завдану ґрунтам, лісам, тваринам.

Станом на ранок 10 червня з Каховського водосховища витекло 62% його об'єму. Рівень води у водосховищі продовжує знижуватися. В перші години стало відомо, що в Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн мастила. Час від часу вибухають міни, якими рясно усіяне лівобережжя Херсонщини. Масово спостерігається мор риби по обидві сторони колишньої дамби. В свою чергу, фауна в Чорному морі також може загинути через велику кількість прісної води. Поки збитки від загибелі усіх біоресурсів сягають понад 10,5 млрд. грн.

Під загрозою зникнення 30% природно-заповідного фонду Херсонщини. Міндовкілля заявляє про загрозу знищення 333 видів тварин і рослин. Деякі екосистеми Україна може втратити назавжди. Затоплено повністю нацпарк “Нижньодніпровський”. Міліє акваторія у нацпарках “Великий Луг” та “Кам'янська Січ”. Окупованим росіянами Олешківським піскам загрожує підняття ґрунтових вод.

Підтоплено близько 1200 гектарів території Кінбурнського півострова. Є загроза скорочення подачі води для охолодження реакторів Запорізької АЕС.

Постачання води до Криму зупиниться поки не збудують нову дамбу. Після того як спаде вода на півдні України, будуть утворенні нові пустелі. Взагалі клімат в цій частині України стане іншим: спека посилиться, осушені землі заболотяться – на південь чекатимуть більше посух. Великі металургійні підприємства на Дніпрі зупинять виробництво. “АрселорМіттал Кривий Ріг” вже повідомив про призупинення виробництва сталі.

Збитки агросектору

Каховська зрошувальна система найбільша в Україні та Європі, одна з найбільших у світі втратила джерело зрошення. У 2021 році ці системи забезпечували зрошення для 584 тис. га. Завдяки дніпровській воді, у посушливих степах півдня успішно вирощувалися пшениця, кукурудза, ріпак, соя, овочі борщового набору, кісточкові, баштані, росли сади з фруктами…

Станом на 9 червня, 350 насосних станцій, які давали воду для понад 1100 км меліоративних каналів перестали качати воду. Труби водозаборів просто не дістають до води. Тепер в Херсонській області 94% зрошувальних систем залишились без води, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях.

У рекордний на врожай 2021 рік зернові Херсонської області склали в частці експорту 14%. А це 4 млн тонн зернових і олійних культур, на суму близько 1,5 млрд доларів. Тепер про такі цифри можна забути. Мінагрополітики передбачає, що на правобережній Херсонщині буде затоплено близько 10 тисяч га с/г земель. На лівому березі в декілька разів більше. Від теракту на Каховській ГЕС світова продовольча безпека під загрозою. Ринки вже відреагували на новину зростанням цін на пшеницю, в перший же день на 3%.

Південь України давав 35% овочів “борщового набору”. Цей сектор є повністю залежним від поливу. Так через війну виробники Центральної та Західної частини України почали більше виробляти овочів, але цього не достатньо. Є великі наслідки для молочно-товарних комплексів. Останніми роками в цю галузь на Півдні України вкладалось багато інвестицій. Тепер вирощувати корми буде важче.

Найближчими роками судноплавство по Дніпру буде неможливим. Зруйнована автодорожня та залізнична інфраструктура по обидва береги Дніпра. Елеваторні потужності великих агрохолдингів зруйновані.

Відновлення

Вода у підтоплених населених пунктах почала поступово спадати, проте погодні умови погіршилися: дощить практично по всій Херсонщині.

В Укргідроенерго вже заявили, що Каховську ГЕС збудують ще потужнішу за 1 млрд доларів. Для цього знадобиться 5 років.

На засіданні урядових комісій заявлено, що фахівці вже вирішують, як швидко перекрити греблю після деокупації. Опрацьовується система подачі води з верхніх водосховищ по річищу Дніпра. Це забезпечить водою ті регіони, які будуть страждати від її нестачі. У Миколаївській та Херсонській областях шукають можливості для створення нових свердловин з прісною водою. Розпочато проєкт будівництва водогону для перекидання води з Дніпровського каскаду до Кривого рогу.

Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради

Головне