Важкі рішення та малоймовірні успіхи: прогноз від Stratfor на війну у 2024 році

Важкі рішення та малоймовірні успіхи: прогноз від Stratfor на війну у 2024 році

"Війна в Україні триватиме, але переговори про припинення вогню залишаться недосяжними". Такий прогноз на 2024 рік від "Stratfor". 

А що ще?

Західна матеріальна та фінансова підтримка військових зусиль України скоротиться через ресурсні та політичні обмеження на тлі очевидної тупикової ситуації на лінії фронту до 2024 року, але припинення вогню між Москвою та Києвом або навіть предметні переговори є малоймовірними.

Великі успіхи на полі бою у 2024 році також будуть малоймовірними для будь-якої зі сторін через брак зброї та людського ресурсу на тлі зміцнення вздовж лінії фронту, яка зростає, що не дозволить жодній зі сторін накопичити достатні сили для значного прориву.

З усім тим, Москва продовжить спроби оточити українські опорні пункти вздовж лінії фронту, щоб показати підтримку України адміністрацією Байдена як невдалу та знизити його шанси на переобрання у 2024 році, тоді як Україна намагатиметься досягти власних тактичних успіхів, щоб переконати Захід у тому, що достатні запаси зброї можуть дозволити Києву здійснити нарешті прорив позицій агресора.

Політичні та фінансові обмеження щодо нарощування виробництва зброї на Заході означатимуть, що Україна отримає зброї лише для того, аби продовжувати захищатися, а не проводити наступальні операції, здатні спонукати Москву до переговорів.

Україна залишиться незацікавленою у переговорах, оскільки досі немає ознак того, що Захід може надати гарантії безпеки, аби стримати московську агресію у майбутньому, а це означає, що припинення вогню лише дасть силам московитів час для перегрупування.

Кремль набуде впевненості у своїй стратегії нарощування свого військово-промислового комплексу та використання тіньової мобілізації для стратегії виснаження, яка змусить Україну та Захід розпочати переговори у 2025 році чи пізніше.

У малоймовірному сценарії Кремль може провести ще одну хвилю офіційної мобілізації, подібну до тієї, що спостерігалася восени 2022 року, щоб отримати вирішальну перевагу в живій силі над Україною і, таким чином, з більшою ймовірністю загрожувати великомасштабним наступом, хоча це малоймовірно, оскільки московія швидше за все, може отримати достатньо людського ресурсу за допомогою свого нинішнього підходу до тіньової мобілізації.

Ширша мобілізація завдасть шкоди економіці рф, посиливши брак робочої сили та інфляцію, і мало що дасть, аби гарантувати здатність Кремля захопити та утримати великі нові території України.

Захід продовжить свою гру в кота та мишки, намагаючись забезпечити дотримання санкцій та дотримання режиму обмеження цін на нафту G7, але тіньові експортні мережі московії компенсуватимуть будь-які скорочення її доходів.

Нагадаю, "Stratfor", або "Strategic Forecasting, Inc." (Корпорація "Стратегічне прогнозування") - це американська приватна розвідувально-аналітична організація ("тіньове ЦРУ"), яка була заснована американським політологом Джорджем Фрідманом.

У березні 2015 року "Stratfor" у серії публікацій розглянула теоретично можливі сценарії військових операцій, які рф може провести на території України.

Висновок

Армія московитів технічно може здійснити будь-який із варіантів, але жоден з них не забезпечує досягнення мети обмеженими та розумними силами та засобами.

В серпні 2015 директор організації заявив, що росія насправді не така сильна, якою її вважали, а аналітики ФСБ зазнали невдачі у прогнозуванні рівня промосковських настроїв в Україні та ймовірності їх зростання з початком вторгнення військ московитів.

Насправді рівень промосковських настроїв в Україні виявився значно нижчим, а кількість прибічників рф після вторгнення зменшилась. "Stratfor" вважає, що нинішня українсько-російська війна буде залишатися в центрі міжнародної системи в найближчі кілька років, але не думає, що росія здатна проіснувати у своєму нинішньому вигляді ще десять років. Прогнозується помітне ослаблення влади росії, що призведе до формального і неформального роздроблення рф.

Андрій Новак, економіст

Головне