Україна, як стратегічний проект: чому Захід впевнений в нашій перемозі

Україна, як стратегічний проект: чому Захід впевнений в нашій перемозі

На сьогодні сума на відновлення України, за оцінками американського Politico, приблизно становить $411 млрд.

Це не просто гроші - це перспективні контракти на понад 400 мільярдів. Контракти передусім для західних інвесторів. І інвестори вже зробили відповідні обрахунки. Вони попри все готуються до укладання і виконання цих дуже вигідних і тривалих контрактів - саме тому встановлюють і зміцнюють зв'язки з українським урядом. Організовують певні роботи на цілковито безкоштовній основі - бо це їхній вклад в майбутню дуже вигідну співпрацю.

Зокрема, такі компанії як Rud Pedersen Group (стратегічні(!) комунікації і піар, 74 з 250 місце в світовому галузевому рейтингу) та Rasmussen Global (політичні консультації, налагодження діалогу влада-бізнеси, геополітичні ініціативи. Їхній гендир активно лобіює вступ України до НАТО) відкрили офіси в Києві - хоча по факту наше місто є зоною реальних бойових дій. Нехай і у форматі іноді й щоденних обстрілів, а не танкових атак. Це не зупинило дуже відомі компанії.

Не просто вірять, а й прогнозують

І якщо вони сюди прийшли - значить, по-перше, ґрунтуються на залізобетонному прогнозі нашої перемоги, причому в озірному майбутньому. І, по-друге, бачать настільки масштабні перспективи для своєї роботи, що вони варті відкриття окремого київського офісу.

Отже, так чи інакше, але українській владі вдалось переконати Захід - і уряди, і бізнеси (які без узгодження з урядами настільки масштабних рішень не приймають), - що в Україну йти зі своїми стратегічними проєктами є сенс іти. Попри війну, розруху, міграцію і демографію. І так - попри все ще тяжкі проблеми з корупцією. Але ж бізнес, тим не менш, продемонстрував однозначні наміри. Тобто, як мінімум союзники в нас вірять.

Окрема пікантна деталь. Майбутні підрядники (котрі тільки примірюються до фронту робіт і мільярдних оборудок), і російські експерти однаково в курсі, що по факту відбудова України на всю озвучену суму і більше відбуватиметься коштом власне росії. Це і про заморожені на цей момент офіційні $330 млрд, і про репарації, і про інші джерела російських же коштів.

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог

Головне