ТЦК і ВЛК – нова мобілізаційна політика. Шлях відновлення довіри

ТЦК і ВЛК – нова мобілізаційна політика. Шлях відновлення довіри

Зараз про системну неадекватність в роботі ТЦК СП (бувші військкомати) та ВЛК не пише тільки лінивий. І, для справедливості, самі працівники ТЦК СП та ВЛК дуже часто дають приводи для гострої критики їх дій зі сторони громадянського суспільства та ЗМІ.

Я чудово розумію, що переважна більшість працівників ТЦК СП просто виконують поставлені перед ними плани з мобілізації, а чинне мобілізаційне законодавство не відповідає вимогам часу великої континентальної війни та містить величезну кількість прогалин. А прогалини ці, ті хто хочуть ухилитися від військової служби використовують на свою сторону, але і працівники ТЦК СП далеко не завжди діють в межах чинного законодавства і це ще дуже м’яко кажучи.

За даними Державного бюро розслідувань, ще станом на жовтень 2023 року уже розслідувалось 260 кримінальних проваджень, пов’язаних із роботою терцентрів комплектування та військово-лікарських комісій. У бюро зауважують, що в межах цих кримінальних проваджень ДБР також задокументувало факти отримання посадовцями неправомірної вигоди на суму майже 4 млн гривень, а суди арештували майна на суму понад 3,2 млн гривень.

"На виконання рішення РНБО України від 11 серпня 2023 року працівники ДБР посилили системну роботу щодо протидії зловживанням та порушенням у ТЦК та ВЛК. І хоча більшість працівників ТЦК та ВЛК сумлінно виконують свої обов’язки, у багатьох регіонах трапляються випадки зловживань службовим становищем чи перевищенням повноважень", – зауважують в ДБР.

Отже, як бачимо, правоохоронні органи і безпосередньо ДБР, в чиїй підслідності знаходяться ці злочини, сумлінно та якісно виконують свої обов’язки, не зупиняючись ні перед посадами злочинців, ні перед фаміліями злочинців. І тут, як приклад, вартує згадати кейси одеського воєнкома Борисова, бувшого заступника міністра оборони України Шаповалова, бувшого голови Київського обласного військового комісаріату, який взагалі створив цілу багатоярусну злочинну групу, яка діяла в декількох регіонах України. та ін... Але цих корупційних проявів по всій країні така кількість, що правоохоронцям просто "не вистачає рук", щоб вчасно реагувати на всі подібні випадки, а тим паче проводити профілактичну/попереджувальну роботу. Адже, якщо державний механізм не працює "як годинник", а працює тільки якась його частина, то і чекати, що він буде показувати вірний час, також, не варто...

Найкращі практики напрацювання та реалізації політик ефективного регулювання, у своїй базовій частині, передбачає наступні етапи для того щоб політика була хоча б комплексною, про якість я навіть ще не говорю. Так, для налагодження будь-якої державної політики потрібні наступні блоки:

  • нормативна-правова частина (нормально виписана нормативка, яка відповідає вимогам часу);

  • створення дієвої організаційної структури. Без перехрещення повноважень та з мінімізацією корупційних ризиків;
  • налагодження функції внутрішнього та зовнішнього контролю/нагляду;
  • ефективної роботи правоохоронних органів по реагуванню на вчинення злочинів та реалізації превенції.

Враховуючи вищевикладене, стає абсолютно очевидним, що в системі роботи ТЦК СП та ВЛК немає ні нормальної нормативки, ні об’єктивного внутрішнього контролю, ні напрацьованих належним чином принципів роботи міжурядового зовнішнього контролю/нагляду, а більш-менш дієвою є тільки робота правоохоронних органів по виявленню та фіксації уже вчинених злочинів. І то, відверто кажучи, це здебільшого тримається на самовідданій роботі правоохоронців, аніж на напрацюванні дієвої системи стримування та противаг та людиноцентричної політики.

Наслідком цього наразі є фактично провалена мобілізація, розрив взаємодії та взаєморозуміння між державою, яку в даному випадку представляють працівники ТЦК СП та ВЛК та заляканим суспільством, адже деякі дії, які уже зафіксовані в рамках кримінальних проваджень ДБР, прямо містять ознаки знущання, перевищення повноважень, незаконного утримання та, навіть, тортур. Згадайте кейс Самбірського районного ТЦК та СП...

І я зараз хочу щоб мене зрозуміли вірно, якщо ми надалі будемо продовжувати ці питання замовчувати чи говорити про них пошепки, то суттєво та кардинально ця ситуація не зміниться, а вона уже явно має обриси прямої загрози національній безпеці!

Так друзі, це не жарти. Адже, окрім значної корупційної складової, про яку зазначено вище, є ще і більш небезпечна, потенційно колабораційна діяльність зі сторони деяких працівників ТЦК СП та ВЛК, яку ми, також, не можемо виключати. Оскільки, продукуючи, у конкретних випадках, відвертий терор по відношенню до своїх же громадян, які, до речі, не вчинили жодного злочину, вони не просто стимулюють людей нести багатотисячні хабарі, а і сіють зерна недовіри до держави в цілому, що і породжує, як неминучий наслідок, зрив мобілізації. А з яким задоволенням та розмахом такі “бусикові” кейси розганяють ворожі ІПСО по всьому світі, я просто мовчу...

Але завдяки рішучості нашого президента Володимира Зеленського, який, глибоко переконаний, ясно усвідомлює усі вищезазначені ризики, та частковій ротації у військово-політичному керівництві країни, у цій історії, окрім ефективної роботи правоохоронців, з’явилися ще декілька “промінчиків світла” — це, перш за все, розгляд ВРУ нового проєкту мобілізаційного законодавства, який є значно дієвішим і прогресивнішим за поточне, і активізація частини інструментів зовнішнього нагляду/контролю за діяльністю ВЛК.

Так, Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) розпочинає перевірку військово-лікарських комісій (ВЛК) у Києві.  Зокрема, керівник МОЗу підписав відповідний наказ про створення робочої групи для проведення перевірки.

 

НАКАз.jpg (130 KB)
"Таке рішення викликано збільшенням кількості скарг, які ми отримуємо останнім часом. Основні з них стосуються дуже базових речей, які при бажанні можна оперативно виправити. Це і недотримання електронної черги, і відсутність базових умов для комфортного проходження ВЛК, і не оптимізовані маршрути. З цих речей і починаємо. Це елементарна повага до людей", - відзначив Ляшко.

І дійсно, тут з Віктором Ляшко важко не погодитись. Той хто під час війни проходив ВЛК, переконаний, що до сих пір переповнений враженнями і більше туди повертатись жодного бажання не виявляє. Особливо бентежить людина у формі і з автоматом, яка стереже двері “на вихід”, але далеко не тільки це... У мене склалося враження, що навіть найбільш патріотична людина, яка піде проходити ВЛК, десь між цими кабінетами, остаточно втратись свій патріотизм і тільки наповниться негативом. Оскільки, ТЦК СП, як представник держави у цій конкретній сфері, не зміг навіть забезпечити “людських” умов проходження медичної комісії, а до людей там дуже часто ставляться як до біомаси.

Важливо, що усі ці мої внутрішні відчуття публічно і прямо, нічого не замовчуючи, підтвердив міністр охорони здоров'я! Так, "Поза нашою увагою не залишаються й інші речі: корупційна складова, як от вимагання хабарів за врахування усіх наявних хвороб та станів під час медичних оглядів, схеми незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон чи прийняття рішень про надання відстрочки від призову за станом здоров'я, формальний підхід до проходження ВЛК військовозобов’язаними, недбалість лікарів, проблеми з оскарженням висновків", - наголосив міністр.

Також, Віктор Ляшко додав, що цей список можна продовжувати і є багато питань. "Не на все саме МОЗ має безпосередні важелі впливу, але зі свого боку ми будемо всіляко сприяти тому, аби всі без виключень працювали у правовому полі. Для цього співпрацюємо з правоохоронцями. Для цього ведемо діалог з військовими адміністраціями. Ганебні випадки, коли лікарі навмисно зазначають невірний діагноз або вимагають хабарі за вірний, має припинитися. Кожна маніпуляція має отримати належну оцінку правоохоронних органів. І ми над цим спільно працюємо", - відзначив міністр.

Ось тут я хочу особливо загострити вашу увагу. Віктор Ляшко рішуче налаштований не просто провести так-званий зовнішній аудит роботи ВЛК та надати необхідні рекомендації, в тому числі і нормативні, а усвідомлює, що без дієвої співпраці з правоохоронцями, проблемні питання не будуть вирішені комплексно.

Я переконаний, що результати та успішні кейси виявлених порушень під час цієї перевірки, потрібно буде масштабувати на всю країну. Адже, тут питання не тільки в тих хто в ВЛК бере хабарі, а, перш за все, в людиноцентричному підході до наших громадян, які не мають місяцями проходити ВЛК і, на превеликий жаль, стикатися з тими фактами про які, нам розказав міністр охорони здоров'я.

І не забувайте, що при дачі хабаря, до кримінальної відповідальності притягуються і той хто бере хабар, і той хто його дає! Отже, кожен окремий випадок правоохоронні органи мають кваліфікувати окремо, де було вимагання чи злочинна бездіяльність, чи халатність, а де і намагання дати хабаря щоб уникнути мобілізації.

Так, переконай, багатьом цікаво скільки людей за ці два роки таким “казковим” чином знялися з військового обліку та на підставі рішення ВЛК, покинули нашу країну? Це питання наразі носить риторичний характер і “підвішене” в повітрі, а от те, що цілий ряд працівників ВЛК за ці два роки стали казково багатими, це абсолютний факт.

Як приклад варто пригадати “свіженький” кейс по затриманню чернігівського бувшого голову ВЛК, який реалізував масштабну корупційну схему, а дома СБУ у нього вилучили більше $1 млн. 

Щоб встановити істину у цих специфічних корупційних кейсах, правоохоронним органам, звичайно, потрібна професійна допомога в перевірці діяльності ВЛК зі сторони МОЗ. І я дуже радію з того, що міністр Ляшко прямо говорить про важливість співпраці з правоохоронцями для досягнення спільного результату, для держави і людей за наслідками цієї перевірки.

На останок, наведу ще декілька важливих та корисних цитат  міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, які він зазначив у коментарях телеканалу “1+1”. 

"Що по Києву найбільш критичне – по-перше, не повиводили лікарів з ТЦК. Це приходить людина до ТЦК, там проходить медогляд. Після цього її направляють проходити аналізи або якісь інструментальні дослідження – і це знову ж таки військовозобов'язаний ходить по всіх закладах охорони здоров'я, потім знову повертається"

За словами Віктора Ляшка, такого не повинно бути, і має бути чітко закріплений за ТЦК медичний заклад, у якому повністю закривається весь комплекс досліджень. Він, також, зауважив, що можна провести певні дослідження в іншому закладі (якщо закріплений заклад не може їх забезпечити), проте їх обсяг не має перевищувати 10%.

Отже, підводячи певні проміжні підсумки, оскільки до остаточних, ще, як на мене, досить далеко, “крига зрушила”, як говорив головний герой відомого роману Ільфа та Петрова! Держава побачила проблему, її масштаби та можливі негативні наслідки і мало того що побачила, почала активно діяти! Так, можливо, не так швидко та ефективно, як би нам того хотілося, але усвідомлення проблеми, це уже перший крок для її комплексного вирішення.

Підсилення нашої обороноздатності залежить не тільки від техніки, літаків та боєприпасів, а також і від поновлення довіри між суспільством та державою. “Ганебні практики”, як зазначив не тільки міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, а і безпосередньо Президент України Володимир Зеленський, мають припинитися, винні понести законне покарання, а система перелаштуватися на ефективну роботу та людиноцентричний підхід до процесу мобілізації. 

Так, за цей час зроблено багато помилок, кимось свідомо, а кимось ні... Цю сторінку, переконаний, потрібно перегорнути і збудувати нову ефективну нормативно-організаційну конструкцію мобілізаційних заходів, з акцентом на прозорий рекрутинг, наведенні ладу всередині системи та запровадженні принципів “Національного патріотичного виховання”, про які так давно говорять, але ніхто до сих пір так і не запровадив.

Ворог нікуди не подівся, а ми і надалі вимушені боротись за власне виживання у цій кровопролитній війні, і ніхто окрім нас цю війну не виграє. Тільки разом, тільки у взаємопідтримці та зі спільними цінностями ми Переможемо!

Олексій Буряченко, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих громад”

Головне