Стратегія Ердогана: навіщо Туреччина шантажує НАТО перед самітом

Стратегія Ердогана: навіщо Туреччина шантажує НАТО перед самітом

Туреччина виставила нові умови для прийому Швеції до НАТО прямо перед самітом у Вільнюсі.

Не знаю, чи зіграли свою роль провокації зі спаленням Корану, чи Ердоган планував це зробити спочатку, але серіал про Швецію заграв новими фарбами за день до саміту НАТО в Литві.

Президент Туреччини, який уже майже рік блокує членство Швеції в Альянсі, вирішив підкинути дров, і заявив, що країни НАТО зобов'язані дозволити Анкарі стати членом Євросоюзу, перш ніж буде прийнято фінальне рішення щодо Швеції. "Спочатку відкрийте шлях Туреччини до ЄС, і ми відкриємо шлях Швеції до НАТО" - сказав Ердоган.

Туреччина подала заявку на членство в ЄС ще 1987 року, але процес був повільним і зрештою зупинився. А після 2016 року Брюссель взагалі заморозив процес у зв'язку з репресіями Анкари щодо опозиції та курдів.

Формально членство в ЄС і членство в НАТО — два різні процеси, але політично вони пов'язані між собою. Анкара показує, що готова максимізувати історію зі вступом Стокгольма до НАТО, зокрема з питань, не пов'язаних із Альянсом. Показово, що напередодні Ердоган мав бесіду з Байденом, у тому числі з приводу Швеції. Певне, не домовилися, і Анкара пішла на підвищення ставок.

Я не думаю, що Ердоган добиватиметься прямого повноцінного членства. Зрештою не всі країни ЄС готові приймати Туреччину, інакше це вже сталося б давно. Швидше за все, йдеться про поступки з боку Брюсселя з питань торговельних квот, митного законодавства та безвізового режиму, чого турки домагаються вже багато років.

Тепер очевидно, що питання Швеції не вирішиться швидко, і Ердоган захоче використати його по максимуму. Граючи на тому, що електорату така позиція до душі: мовляв, показує, яка Туреччина самостійна, суверена і сильна, навіть перед тиском Заходу.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього

Головне