Шлях до серця Америки: як українська дипломатія збільшує лояльність громадян США

Шлях до серця Америки: як українська дипломатія збільшує лояльність громадян США

"Достукатися до американського виборця" - саме така задача є пріоритетною для гарантування підтримки з боку США. З огляду на передвиборчу турбулентність у Штатах, саме схвалення виборцями курсу США на підтримку України є фундаментальною. Про результат на цьому терені можна судити зі свіжого соцопитування FoxNews: 31% респондентів переконані, що США мають робити більше у допомозі Україні протистояти рф. Ще місяць тому було 21%. Відповідь "мають робити менше" обрало 30% (35% - минулого місяця), "мають робити теж саме" - 35% (41% - минулого місяця).

Звичайно, ніхто з українських офіційних осіб не ходив із проповідями просторами Штатів, хоча окремі штати українські депутати відвідували. Оскільки мова йде про представницьку демократію, ключовою стала саме системність, фактично постійний контакт між країнами. Не тільки з політиками всіх рівнів, але й промисловістю, виробниками необхідної Україні зброї. Це бачать і пересічні американці, бачать зусилля українців бути корисними партнерами. Схоже, тактика Президента, реалізована керівником ОП Андрієм Єрмаком та нашими дипломатами, дає свої плоди. Ми збільшуємо взаємну довіру між Україною та США.

"Ukraine Deal Team" - чудовий приклад, це міжвідомча комісія, до якої входять представники Державного департаменту, Міноборони та Міністерства торгівлі США. Ця група працює для прискорення реалізації конкретних проектів у галузі оборони, уніфікує експортні вимоги, допомагає опрацювати "технічні" деталі. Тобто США не тільки погоджуються із запропонованою політикою України, але й допомагають її реалізувати.

Тому не тільки "болота" "працюють" на міжнародній арені, використовуючи будь-які засоби, зокрема ті, які просто не можуть існувати в арсеналі демократичної країни. На відміну від кремля, Україна жодним чином не втручається у передвиборчий процес в США, але своїми діями "агітує" за підтримку України. Факт, що на це потрібно більше часу. Але ми системно йдемо до своєї мети і маємо результати, про що свідчать, зокрема, і позитивна динаміка у опитуванні FoxNews.

Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне