Сервіс та рівень культури: що показує тема окремих вагонів для жінок

Сервіс та рівень культури: що показує тема окремих вагонів для жінок

Кумедна тема з окремими вагонами для жінок та чоловіків, яка зараз обговорюється у медіапросторі.

Я зазвичай не реагую на такі обговорення, але в даному разі вбачаю тут можливість екстраполювати його на ширше питання - рівня загальної культури та притомної поведінки у суспільстві.

Гендерна складова - тут взагалі ні до чого. Якщо когось напрягає їхати з представниками іншої статі, то це питання може бути легко врегульовано за бажанням при придбанні квитка - з чисто жіночим чи з чисто чоловічим складом. Хоча, думаю, на 100 % це неможливо реалізувати.

Але загалом гендер тут ні до чого. У мене було декілька спогадів з подорожей потягами, які запам’ятались - зі змішаними формами щодо статі. 

Якось у СВ зійшов чоловік у довгій норковій шубі до п’ят, і півночі розповідав, як він змінив ім’я, прізвище, національність (ну хоч не стать), щоб "увійти до певних кіл".

А жінка уже літнього віку, як я зрозуміла у минулому майстер спорту, дістала гантелі прямо у купе і почала робити стандартну  "ранкову зарядку". Я людина спортивна, але навіть для мене це було трохи занадто. 

А з недавнього був випадок бурхливого обговорення (що чоловіками, що жінками) "церковного питання".

Це все не трешові історії (без п’яних чи агресивних), але запам’яталися. 

Якість сервісів - це завжди показник рівня держави

Українці - досить толерантні. Але прагнути вищого рівня культури та норм поведінки у суспільстві - ніколи не зайве. 

А на неадекватів (чи це жінки, чи це чоловіки) - реакція має бути однакова, безвідносно гендеру. І головне тут - що реакція як така, адміністративна, має бути. Якість сервісів (у тому числі будь-якого виду транспорту) - як це не дивно б звучало, це завжди показник рівня що держави, що суспільства. Особливо якщо мова йде про таксі. 

Якщо держава надає якісні послуги або гарантує їх якість та дотримання правил приватними структурами - це про державу, орієнтовану на комфорт та безпеку власних громадян. 

Якщо суспільство поводить себе толерантно та коректно всередині та між собою у публічному просторі - це показник рівня суспільної культури та бережного ставлення до власне сплачуваних податків. Умовно кажучи, чисто - там, де не бруднять, а не лише там, де прибирають. 

Ну а гендер у даному контексті, як би то сказати, це спроба спростити питання.

Олеся Яхно, політичний експерт

Головне