Санкції проти "друзів путіна". Коли за них візьмуться в Україні

Санкції проти

Ще, щодо Лагуна і "Дельта-банку". Мене питали, що з ним тепер. Все "прекрасно". Вітчизняна судова система не поспішає притягати його до реальної відповідальності, хоча, здавалося б, саме зараз все має рухатися максимально швидко, бо "Дельта банк" не просто був створений на російські кошти за російським зразком, він створювався на кошти людей, котрі є доведеними учасниками тієї банди, яка зараз керує росією. Мова про російський фонд "Icon Private Equity", очолюваний на той час Кирилом Дмитрієвим, який сьогодні є одним із найближчих фінансових радників в.путіна і знаходиться під санкціями США та інших країн як очільник російського фонду прямих інвестицій (РФПІ) та член рад директорів російських державних корпорацій.

Незавершена відповідальність російської агентури

В 2007-2011 рр. Лагун і Дмитрієв, який, до речі, має київське коріння,  були бізнес-партнерам у афері із забудови котеджного містечка "Олімпік-парк" під Києвом, яка коштувала інвесторам 60 млн дол втрачених коштів. У період 2011-2013 рр  Лагун М.І.  вчинив ряд транзакцій щодо виведення коштів "Дельта-банку" на користь  інвестиційного фонду "Icon Private Equity" з головним офісом в російській федерації.  В цей  час К. Дмитрієв вже очолював російський фонд прямих інвестицій (РФПІ), який американський уряд назвав "фондом для  в.путіна".

З лютого 2022 року Дмитрієв під санкціями усіх цивілізованих держав, і це є найкращим доказом того, в інтересах кого він працював, і в інтересах кого здійснювалося все те, що він зі своїми "товарищами" робили в Україні.

То чи не треба притягати до відповідальності тих, хто з ним пов'язаний? Очевидно, треба. Очевидно, що зв’язки з людьми типу Дмитрієва – найкращий індикатор того, що таких діячів треба притягати до відповідальності.

Що ж відбувається у реальності? У реальності у лютому 2023 року суддя Печерського районного суду м. Києва О.Л. Бусик винесла рішення, яке прямо приписує Офісу Генерального прокурора закрити кримінальні провадження проти М. Лагуна. На сьогоднішній момент обвинувачений у особливо тяжкому кримінальному правопорушенні, покарання за яке передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, М. Лагун не з’являвся на виклик слідчого для  участі в процесуальних діях та не з’являється на судові засідання.

Як на мене, то все це нагадує якусь комедію абсурду. У той час, коли треба максимально притягати до відповідальності усю російську агентуру, остання, спираючись на "трали" вітчизняної судової системи, продовжує насолоджуватися власною безкарністю. Що тоді говорити про всіх інших? Як можна викорінити російський агентурний вплив, якщо не займатися навіть старими, загальновідомими та очевидними справами?

Вивчення минулого для запобігання загрозам з боку росії

Перемога над росією – це не лише відвоювання окупованих територій, витіснення ворожих військ та закріплення євроатлантичного вектору для України. Перемога – це висновки з минулого, аби не допустити повторення трагедії. росія навряд чи зміниться, фсб навряд чи зникне, а російський імперіалізм і далі буде "страждати" через відсутність контролю України. І вони неодмінно спробують взяти "реванш", і працюватимуть ще хитріше, ще утаємниченіше, підриваючи Україну зсередини.

Вони будуть розширювати агентуру, засилати "своїх людей", купувати та корумпувати усіх, кого зможуть. І єдиний запобіжник тут – це реальна відповідальність для російської агентури усіх періодів незалежності. Не лише клоунських гауляйтерів окупованих міст та сіл, але і тих, хто готував російське вторгнення у Києві десятиліття тому.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне