Як війна змінює правила гри для російської еліти

Як війна змінює правила гри для російської еліти

Холуї путіна та інші плазуни, які підтримали війну, ще не зрозуміли, що їх самих згодом може чекати.

Війна, особливо довга війна, і тим більше війна, розпочата у тому числі з внутрішніх причин (задля безсмертя чинного режиму), неминуче заходитиме всередину рф. І, як показує практика авторитарних і тим більше тоталітарних режимів, обмеження можуть стосуватися не тільки люмпена і низового пролетаріату, а й тих, хто стоїть над ними з нагайками.

Перспектива повернення смертної кари в рф – більше, ніж маркер. Нагадування сталінської формули "нема людини – нема проблеми".

Цей вовкулак, чергуючи періоди чисток і періоди відлиг (паузи в чистках), знищував одночасно верхній прошарок (партійну номенклатуру, інтелігенцію), і нижній прошарок (робітників, селян), перешкоджаючи появі тих, хто не вірив у систему.

Щоб було зрозуміліше. Скажімо, "беріївська відлига" 1939-1940 років після "великого терору" 1936-1938 років. Або – роки Другої світової війни для росії, особливо 1941, коли влада покладала надії та закликала на допомогу не ідеологію, а патріотичні почуття народу. Потім слідував період жорсткості режиму. Але наслідки відлиги не проявлялися, тому що Сталін знищував одночасно і верхній прошарок, і нижній прошарок.

Якщо говорити про сучасні реалії, то практика вбивств спочатку політичних опонентів, потім колишніх і чинних топ-менеджерів великих компаній, і найпоказовіше – колись соратника влади Пригожина, вказує напрям.

Але "лемінги", елітного рівня в тому числі поки що цього не відчувають.

Олеся Яхно, політичний експерт

Головне