Президент Ірану їде в Китай. Що це означає для їхніх відносин

Президент Ірану їде в Китай. Що це означає для їхніх відносин

Китайці розцінюють візит президента Ірану як його переорієнтацію на незахідний світ на противагу західному.

Принаймні, китайська Global Times вважає, що приїзд Ібрагіма Райсі – це реалізація його політики "Погляд на схід", яка передбачає "перехід від політики балансування та неприєднання до побудови союзів із незахідними світовими державами, які мають схожі на іранські політичні структури, наприклад Росія та Китай".

"Погляд на схід"

Китай є найбільшим торговим партнером Ірану. За даними видання, Іран експортував до Китаю на $12,6 млрд, а китайці продають на іранський ринок товарів на суму $12,7 млрд.

За словами китайських аналітиків, головна надія візиту – просунутися у реалізації 25-річного договору про всеосяжне стратегічне партнерство, підписане у березні 2021 року. Саме це обговорювали, коли у грудні 2022 року до Тегерану приїжджав віце-прем'єр-міністр КНР Ху Чуньхуа.

Стаття не дуже глибока, і не особливо вдається до деталей двосторонньої співпраці, але акценти розставлені цікаво, саме з приводу пріоритетів, які цікавлять Китай.

3-денний візит президента Ірану до Китаю розпочинається сьогодні (14 лютого)

Ілія Куса блог. Президент Ірану Ібрагім Райсі приїхав до Китаю
Приїзд Ібрагіма Райсі до КНР
Китай – флагман іранської зовнішньої політики

У контексті іранської зовнішньополітичної доктрини "Погляд на схід" відносини з КНР є найважливішими на найближчі роки флагманом іранської зовнішньої політики.

Усе організували красиво: Райсі написав колонку для китайської державної газети, перед вильотом Тегеран заявив про завершення всіх формальних процедур щодо вступу Ірану до ШОС (Шанхайська організація співробітництва), куди їх запросили китайці минулого року, а кількість згадок про китайсько-іранське співробітництво зросла вдвічі.

Очікування від візиту

Згідно з заявою уряду, Райсі в Пекіні підпише низку угод на загальну суму $10 млрд. Також будуть узгоджені подальші кроки в реалізації стратегічного договору про співпрацю, підписаного Китаєм та Іраном на 25 років. Досі не зовсім ясно, у що воно виллється на практиці. Особливо з урахуванням того факту, що товарообіг Ірану та КНР останніми роками падає, і зараз становить близько $14 млрд.

Консервативні та близькі до уряду медіа в Ірані описують візит як потенційний прорив, особистий успіх Райсі, а головною метою називають "нейтралізацію санкцій". Іран навчився обходити частину західних енергетичних санкцій, продаючи свою нафту на закордонні ринки, в основному в Китай та Венесуелу.

Візит Райсі також важливий у контексті недавнього приїзду Сі Цзіньпіна на Близький Схід, до Саудівської Аравії. Спільна арабсько-китайська заява обурила багатьох іранських політиків, які побачили в цьому бажання КНР розвивати тісніші зв'язки з їхніми арабськими суперниками. Тож ззапросити Райсі китайці мали для збереження балансу, що завжди було їхньою фішкою у зовнішній політиці в регіоні.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього

Головне