Популізм набирає обертів

Популізм набирає обертів

Погіршення соціально-економічної ситуації в будь-якій країні породжує запит на крайніх політиків – як лівих, так і правих. Доступ населення до гаджетів та Інтернету посилює можливості прямої комунікації політика і виборця, і вимагає спрощення меседжів, найкраще "заходять" емоційні заклики на грані екстремізму. Звідси іде рост популізму – ставки на прості рішення складних проблем.

Сьогодні в Німеччині оголосила про створення нової лівої партії Сара Вагенкнехт. Партія буде називатися "Союз Сари Вагенкнехт — За розум і справедливість". Вже девять депутатів із партії Der Linke ("Ліві") оголосили про вступ до нового проекту. По суті це закриття Der Linke, яка довгий час була спадкоємцем східнонімецької СЄПГ.

Нові часи потребують більш агресивних підходів. Частину виборців новий проект відкусить і від соціал-демократичної партії О.Шольца, рейтинг якої обвалився до мінімуму в 16%.

На правому фланзі німецької політики "Альтернатива для Німеччини" наступає на позиції консерваторів із ХДС. Війна в Ізраїлі приводить до активізації діаспор вихідців із мусульманських країн Азії, які підтримують позицію палестинців. Відповідно, ця проблема лише додасть популярності ультраправим та ультралівим партіям.

Подібні партії викликають підвищений інтерес у російських спецслужб. Сара Вагенкнехт відкрито виступає з підтримкою російської політики, вимагає скасування санкцій. І її, і "Альтернативу" підозрюють у співпраці з російськими ботофермами та спецслужбами.

22 листопада – парламентські вибори в Нідерландах, і "Партія Свободи" вже просуває в порядок денний гасла обмеження прав мігрантів та євроскептицизму. В червні наступного року – вибори Європардаменту, крайні праві в умовах економічних і безпекових проблем можуть збільшити свої шанси.

У разі проведення виборів в Україні тренд може бути тим самим – запит на прості рішення складних проблем.

Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього

Головне