Поліцейський – озброєний представник правової держави

Поліцейський – озброєний представник правової держави

29 серпня патрульний поліцейський застрелив чоловіка, який почав чинити опір, коли зупинили його авто.

Очевидці у соцмережах повідомляють, поліцейський відкрив вогонь після того, як чоловік напав на його напарницю та вдарив її кулаком по обличчю. Лице та руки патрульної були повністю у крові.Також на відео з автівки видно, що поліцейський вистрілив після того, як чоловік кинув його на землю і знову попрямував до його напарниці.

Також повідомлялося, що у загинувшого чоловіка були очевидні ознаки сп’яніння, а значить, його дії могли бути ще більш небезпечними.

На сьогодні, за фактом відкрито впровадження та йде слідство.   Воно має бути максимально об’єктивним. Результати слідства мають бути публічними, а також публічно обговорені.  Це екстраординарний прецедент і суспільство на основі цього кейсу та результатів буде моделювати свою поведінку в майбутньому.

Я умисно обходжу всі моральні сторони цієї трагедії… Вони трагічні і абсолютно сумні.  І тому суспільство зараз розділилося в позиціях, які підтримують поліцейських, або звинувачують їх.

Але для суспільства важливо сформувати правильне розуміння того, що сталося, чому так сталося і як уникнути подібного в майбутньому. Ти паче тому, що ми маємо перемогти у війні і після війни перемогти самих себе і стати європейським, правовим суспільством.

Правове суспільство говорить, що якщо не знаєш, як вчинити - вчини згідно з законом

У законах прописана роль поліцейського, як озброєного представника держави, який має забезпечити правопорядок. Озброєний, значить, уповноважений використати зброю для забезпечення правопорядку та захисту.  За законом нападати на поліцейських не можна, а тим паче їх бити так, що є загроза їх життю та здоров’ю.  За законом потрібно виконати вимоги поліцейського, в рамках чинного законодаства та здорового глузду оспорити поліцейські дії в тому числі через суд.  Ніякого нападу на поліцейського бути не може у правовій державі, якщо ми такою хочемо бути.

Я люблю Америку, часто там бував і певний час жив. Я бачив сцени, коли поліцейські накривають тіло тільки но вбитого правопорушника, я бачив, як всі машини пригальмовують на трасі, як тільки бачать поліцейське авто, і я бачив, як всі притихають і ведуться чемно, як з’являються поліцейські, тому що у поліцейських в Америці є чітке право на використання зброї для забезпечення правопорядку. 

Ми країна у війні, коли навколо можуть бути диверсанти і злодії, у людей може бути багато зброї на руках. Тому для захисту правопорядку у поліцейських є зброя і право на її використання. Ми це маємо розуміти і бути свідомі. Бувають ситуації, коли у поліцейського нема вибору і поліцейський застосує зброю.  Але і поліцейський має виходити із рамок чинного законодавства і часу воєнного стану.

Те що ми в наших неокупованих  містах і селах  можемо себе добре і часто безпечно почувати, це заслуга всього суспільства і поліцейських. Звісно, головна заслуга ЗСУ. Але, якщо ми хочемо, щоб всі ми почувалися безпечно, був порядок і ми формували європейську правову державу - щоб не було, діяти за законом.

Дмитро Васильєв, політолог

Головне