Як нові реалії впливають на українську економіку, або чи можливий в Україні "Дикий Захід"

Як нові реалії впливають на українську економіку, або чи можливий в Україні

Я неодноразово писав, немає апріорі поганих теорій, є неадаптовані до конкретних історичних умов чи несвоєчасні. Наприклад, божевіллям було б застосовувати державне втручання на Дикому Заході США в 19 - на початку 20 століття.

Так само, божевіллям було б застосовувати лібералізм під час Другої світової війни. Зауважимо, йдеться про одну й ту саму країну (а то в нас люблять Україну порівнювати із Сінгапуром).

Тобто ключові блоки на шляху лібералізму в Україні – це демографія та війна/військова загроза. Війна – це колективна дія, а не індивідуальна поведінкова модель одиниць.

З іншого боку, структура населення. З 25 млн. після війни, 10 млн. пенсіонерів, плюс ветерани, плюс армія. Перші - неспроможні капіталізувати себе у ринку праці і перемагати в індивідуальній конкуренції. Другим не скажеш, що державні пільги – це "соціалізм". Ветерани можуть і дати на горіхи, а їх будуть мільйони. Ну і армія, вона явно не буде приватною і вимагатиме суттєвих держінвестицій, у тому числі на озброєння.

Все це зовсім не означає, що на мікрорівні держава не повинна самоусунутись, повністю звільнивши приватну ініціативу. Навпаки, має. Мало того, нам необхідно створити сегмент мікропідприємців, які повністю звільнені від податків, регуляцій, перевірок та звітності.

Необхідна демонополізація економіки, а для цього також необхідна ефективна і сильна держава, інакше отримаємо модель "ліберального монополізму", в якій лише монополії матимуть необмежену владу і свободу, утискуючи малий бізнес краще за будь-яку державу. Потрібно розвивати приватну ініціативу, роль держави – у створенні стимулів, а не у "вигадуванні бізнесів".

Нам потрібна змішана модель розвитку, що інтегрує всі сильні сторони різних моделей. Чи можливий лібералізм в Україні? Звісно можливий.

Наприклад, якщо чисельність корінної нації скоротиться до мінімуму і сюди рине потік міграції з Африки та Азії. Держава нічого не буде винна таким новим жителям, а їм, у свою чергу, до певного часу не потрібно буде класична держава. І тоді модель "Дикого Заходу" повториться і у нас.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне