Байден про ядерного маніяка путіна

Байден про ядерного маніяка путіна

Лідери великих держав, звісно, теж люди і можуть сказати щось зайве або недолуге. Але це відбувається рідко. Зазвичай кожна фраза політичного лідера потужної країни несе прихований сенс.

Джо Байден сказав, що використання тактичної ядерної зброї путіним є реальним. І що?

По-перше, це ніяка не новина — російська воєнна доктрина передбачає подібне, якщо буде загроза існування рф. А Україна саме спрямована на знищення недоімперії як загрози для свого існування. Крім того, хто тільки з росії не висловлювався щодо необхідності застосування ЯЗ... Країна ядерних людожерів, що поробиш... 

По-друге, головним у фразі Байдена є не те, що путін може (власне, саме на це в Україні і звертають увагу!), а те, що президент США вважає це реальним. Тобто, якщо загроза реальна, то Штати готуються до протидії. І Кремль повинен знати, що відповідь буде.

Яка саме? Ніхто не скаже цього заздалегідь — нащо давати ворогу можливість підготуватися? Але опрацьовуються два базові сценарії. Це удар неядерною високоточною зброєю США по позиціях окупантів як в Україні, так і на прилеглих територіях рф. Другий сценарій — це превентивний удар високоточною зброєю по позиціях рф, з яких готується використання ЯЗ.

Наслідки від обох сценаріїв будуть катастрофічними для недоімперії і значно більшими, ніж наслідки використання Кремлем тактичної ЯЗ проти України.

Перевезення ЯЗ до Білорусі, звісно, підвищує рівень ядерної небезпеки. Але від початку російського вторгнення і до сьогодні він, на моє переконання, не є критичним. Тому що путін хоче перемогти Україну і примусити її і союзників України сісти з ним за стіл переговорів щодо нового розподілу світу.

Допоки кремлівський фюрерок вважає, що такий шанс є, він не буде застосовувати ЯЗ. А як у недоімперії почнуться незворотні руйнівні процеси, і путін буде готовий наказати щодо ЯЗ, не факт, що залишаться ті, хто готові виконати цей самовбивчий наказ.

Олександр Кочетков, військовий аналітик, експерт з ракетно-ядерного озброєння

Головне