Світло є чи нема: додатки, ресурси та калькулятори, які допоможуть при відключеннях

Світло є чи нема: додатки, ресурси та калькулятори, які допоможуть при відключеннях

Енергетичний терор росіян призвів до суттєвих втрат генерації електроенергії. Українців попереджають, що відключення світла із нами надовго. Які ресурси та застосунки допоможуть бути в курсі знеструмлень, споживання електроенергії, підключення до інтернету, підбору обладнання для автономного живлення? "Ми – Україна" зібрав корисні посилання.

Відключення, графіки та сповіщення

Кив Цифровий (Google Play та App Store). Серед сервісів застосунку є "ДТЕК Світло". У ньому можна ввести та зберегти адресу (будете в курсі групи споживачів), бачити графік відключень на день і на тиждень. Можна налаштувати сповіщення про відключення із функцією "не турбувати вночі". Є перехресне посилання на сайт ДТЕК із графіками, де можна побачити, чи є зараз відключення та які саме – аварійні, стабілізаційні, планові

Мережі Онлайн – мобільний додаток від ДТЕК, є у Google Play та App Store. Можна моніторити інформацію про відключення за кількома адресами, подавати показники лічильника. Проте, з власного досвіду та виходячи з відгуків, може глючити під час реєстрації.

Альтернативний додаток щодо графіків – "Світло" (Android та iOS). Можна додати кілька адрес, встановити сповіщення про відключення, у тому числі вірогідні. Покриває графіки Києва та кількох областей: Київської, Львівської, Дніпропетровської, Одеської, Харківської, Миколаївської, Тернопільської, Вінницької.

Відключення, на жаль, не є передбачуваними, графіки то застосовують, то ні, то виходимо у сіру зону, то зі світлом у цей час. Але коли перебуваєш не вдома, є бажання знати, що тебе чекає при поверненні, чи турбуватися, наприклад, що холодильник потік після тривалого відключення, чи можна повертатися, щоб працювати віддалено. Додаток DeSvitlo дозволяє дистанційно відслідковувати, чи є е/е станом на зараз. Для цього треба підключитися до свого роутера. Додаток фіксує, чи підключений він до мережі, отже, чи є вдома світло. Можна додавати кілька адрес, налаштувати сповіщення.

Корисні мапи

ЛУН Місто має кілька корисних інтерактивних мап. Дві з них особливо актуальні зараз.

Бізнес з генераторами. На мапі – мережеві та немережеві заклади, які мають автономне живлення. Знадобиться споживачам, які хочуть знати, хто саме працює під час відключень та чи варто витрачати час, рушаючи, наприклад, за покупками, посилкою чи на каву. На додачу є й графіки їхньої роботи. Інформація може бути не повною, адже представники бізнесу самі надають її для оновлення даних.

Інтернет під час знеструмлень. Мапа вказує, які будинки чи навіть окремі населені пункти забезпечені мережею під час відключень. Натиснувши, наприклад, на свій будинок можна дізнатися тривалість роботи без світла, технологію, вартість підключення, розмір абонплати та контакти провайдера.

Калькулятори потужності генераторів та часу роботи приладів від резервного живлення

Є різні пристрої, які допомагають забезпечити резервне електропостачання при відключеннях. Для приватних будинків це можуть бути генератори, але вони не підходять для квартир. У багатоквартирних будинках це можуть бути зарядні станції, або інвертори з акумулятором, які також можуть підійти й для приватних будинків. Ось деякі посилання, завдяки яким можна підібрати потрібний чи розрахувати можливості наявного пристрою.

Калькулятори потужності генераторів та зарядних станцій. Перед тим, як робити вибір, треба оцінити принаймні приблизну необхідну потужність. Принцип калькуляторів схожий: споживачу пропонують обрати кількість приладів, які будуть одночасно підключені, та на підставі цього буде оцінка. Зазвичай такі є на сайтах продавців приладів і за результатами розрахунків вони запропонують товарні позиції. Проте попередні дані не зобов'язують купувати щось саме там, а от з варіантами допомагають зорієнтуватися.

Агент Енерджі: переваги, які ми відзначили на цьому ресурсі – велика кількість інструментів, які можуть використовувати саме у приватному будинку, гаражі, та які можна додати до розрахунків. Мінус – немає окремого віконця, щоб додати ті прилади, які відсутні у переліку.

Система від Elite house також пропонує певний перелік приладів, проте досить широкий і серед них є чимало побутових, як от мультиварка або хлібопічка. Натомість розрахунок від "Світу генераторів" дозволяє відкоригувати додаткову потужність як у запропонованому списку, так і додати свої потреби у живленні.

Rewlogan/power – розрахунок необхідної потужності зарядної станції у бета-версії. Можна додавати різновиди та типи приладів, які треба підживити, до базового переліку, коригувати їхню потужність, встановлювати бажаний час роботи. За результатами буде загальне споживання за годину, потрібні параметри станцій та їхні підходящі варіанти.

Час роботи пристроїв від акумулятора з інвертором. Інвертор перетворює постійний струм від акумулятора на 220 В перемінного току. Це поєднання забезпечує у побуті те, що потрібно під час відключень – звичну розетку. Тривалість живлення допомагають розрахувати калькулятори. Але для того, щоб ними користуватися, треба знати деякі базові параметри. Які саме – залежить від ресурсу.

Щоб розрахувати час роботи інвертора від акумулятора на сайті EnergoSeti ,потрібно знати напругу акумулятора чи акумуляторів (12, 24 чи 48 В), їхню ємність у Ампер-год, тип та потенційне навантаження у Вт – тобто треба розуміти, які прилади споживатимуть е/е, це доведеться рахувати самому чи шукати на інших ресурсах. В результате буде тривалість роботи у хвилинах.

Калькулятор часу роботи від майстерні Edison викладений із поясненням про принцип роботи інвертору, ємність акумулятора та чисту синусоїду – форму вихідного сигналу від інвертора. Треба знати ємність підключених акумуляторів (Ампер-год) та обрати із запропонованого переліку прилади, які будуть підключені одночасно. У результаті буде розрахункова корисна ємність батареї, тривалість роботи та мінімальна потрібна потужність інвертору.

Калькулятор автономної роботи ДБЖ від Wintik для визначення орієнтовного часу вимагає таких даних: навантаження від приладів (Вт, треба сумувати самостійно), ємність (Ампер, А), номінальна напруга (Вольт, В) акумулятора, глибина його розряду та доступна ємність, які можна лишити на запропонованих значеннях, коефіцієнт корисної дії інвертора, який за замовченням можна лишити на рівні 80%.

Окремо додамо калькулятор від Майстерні Мольфара, який дає розрахунок системи резервного живлення. Треба внести навантаження (прилади, кількість, потужність, тривалість роботи, які можна обрати із запропонованих чи додати самим), напругу інвертора (В), ефективність – наскільки ефективно він перетворює постійний струм на змінний (%), кількість Вт на самозабезпечення інвертора і тривалість роботи. В результаті отримаємо дані про вихідну потужність системи та потужність з батареї (Вт), струм з акумуляторів (А), загальну необхідну ємність (Вт-год, А-год), потребу у чистій синусоїді, необхідне зарядне та вимоги до кабелю.

Електроенергія: тарифи та витрати

Energy Online. Мобільний застосунок НКРЕКП (є у Google Play та App Store). У ньому є тарифи на е/е з розбивкою по зонам та операторам. Також є дані щодо газу: тарифи та оператори. Можна подати скаргу на платіжку чи відгук про компанію, повідомити про зловживання.

Calculat.org (онлайн-калькулятор) дозволяє, знаючи потужність приладу, час використання, актуальний тариф, швидко дізнатися, скільки саме ви на нього витрачаєте грошей за годину, день, місяць та рік.

Застосунок "Комуналочка" (Google Play) дає можливість вести власну статистику за показниками з будь-якою кількістю адрес та тарифних сіток, кількома послугами. Можна робити діаграму, порівнювати витрати.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як обрати найкращий VPN: на що звернути увагу та які сервіси варті уваги.

Головне