Що зміниться з 1 серпня 2024 року: паспорти по-новому, виплати до Дня Незалежності та Олімпіада

Що зміниться з 1 серпня 2024 року: паспорти по-новому, виплати до Дня Незалежності та Олімпіада

Як працюватиме "клуб білого бізнесу"? Коли завершиться Олімпіада-2024? Які виплати до Дня Незалежності у цьому році та кому призначені? Деталі про зміни у серпні-2024 розповідає "Ми – Україна".

Закон про "клуб білого бізнесу"

1 серпня набирає чинності закон 3813-IX, ініціатором якого був голова фінансового комітету ВРУ Данило Гетманцев. Згідно із ним створюють перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства – "клуб білого бізнесу". Участь у ньому передбачена за певних умов та є добровільною, бо можна подати заяву про виключення з переліку. Переваги перебування у переліку – податкові преференції.

Які види преференцій? Для учасників "клубу" не буде документальних планових перевірок. Проте мораторій не розповсюджується на тих, хто займається виробництвом та реалізацією підакцизної продукції, азартними іграми, хто надає платіжні та фінансові послуги.

Частково не будуть застосовувати документальні позапланові перевірки. Проте їх будуть застосовувати, зокрема, на звернення платника, в частині контролю за трансферним ціноутворенням, в разі податкової інформації, яка свідчить про порушення валютного законодавства (граничні строки надходження імпортних товарів чи валютної виручки за експорт).

Не розпочинатимуться фактичні перевірки з питань ліцензування діяльності зі зберігання пального, яке використовується для власного споживання чи для промислової переробки.

Учасникам клубу на їхнє звернення Державна податкова служба має надавати індивідуальні податкові консультації протягом 15 днів. Протягом п'яти днів на запит платника податківці мають надавати відомості щодо наявної у них інформації про податкові ризики у діяльності та консультувати, як ці ризики усунути.

Також закон рекомендує Кабміну, проте не зобов'язує його, запровадити порядок автоматичного бронювання до 25% військовозобов'язаних працівників учасників "клубу". Поки уряд такий порядок не ухвалив, а без нього норма про бронювання не працюватиме.

Хто може увійти до "клубу білого бізнесу"? Платники податків мають відповідати низці вимог.

Юрособи:

  • рівень сплати податку на прибуток має дорівнювати або бути вищим середнього по галузі за чотири квартали;
  • рівень сплати ПДВ має дорівнювати або перевищувати середній по галузі за 12 звітних періодів;
  • середня зарплата має дорівнювати або перевищувати середню в регіоні. Якщо працівників 5 або більше, із коефіцієнтом 1,1 (має перевищувати середню на 10%).

Юрособи на єдиному податку:

  • рівень сплати податків до зведеного бюджету має дорівнювати або перевищувати середній по галузі за чотири квартали;
  • середня зарплата працівників має дорівнювати або перевищувати середню в регіоні, а якщо працівників 5 чи більше – застосовують коефіцієнт 1,1.

Юрособи на 4 групі єдиного податку, ФОПи на загальній системі та ФОПи на 3 групі єдиного податку мають ті самі вимоги до рівня зарплат.

Для 4 групи є умови щодо рівня сплати податків на гектар землі (рівний або вищий за середній по країні) та щодо площі землі у власності чи на праві власності/користування (оренда – не менше 500 га, якщо оренда державних чи комунальних земель – не менше 0,5 га).

У ФОПів на загальній системі рівень сплати ПДФО та ПДВ має бути рівним чи перевищувати середній по галузі.

У ФОПів 3 групи на єдиному податку обсяг доходу за звітний період має бути понад 5 млн грн та сплата податків має дорівнювати чи перевищувати середній розмір по галузі.

Усі потенційні учасники "клубу" мають одночасно відповідати також таким вимогам:

  • податковий борг чи заборгованість з платежів не перевищує 51 тис. грн і тривалість боргу не перевищує 30 днів;
  • немає заборгованості зі сплати єдиного податку;
  • немає порушень податкових обов'язків щодо звітності та документів;
  • немає відповідності критеріям ризикованості платника ПДВ;
  • не розпочато процедуру припинення юрособи чи ФОПа;
  • відсутнє провадження у справі про банкрутство, рішення про застосування санкцій;
  • платник, його засновник, учасник, кінцевий бенефіціар не мають громадянства рф, а також не проживають там;
  • протягом останніх 12 місяців не змінювалася основна КВЕД.

Вилучення банкнот

З 1 серпня Нацбанк буде вилучати з обігу банкноти номіналом 500 грн старого зразка, тобто ті, які випущені у 2003-2007 роках.

500_грн.jpg (213 KB)

Вони лишаються дійсним платіжним засобом. Тобто тими, які є на руках можна і надалі розраховуватися та ніхто не має відмовлятися їх приймати. Їх замінятимуть на нові поступово: банки вже не будуть видавати їх зі своїх кас та НБУ не буду їх постачати у банківські каси.

Вступна кампанія-2024

31 липня о 18:00 завершується строк прийняття заяв вступників до вищих навчальних закладів.

До 5 серпня мають сформувати рейтингові списки та оприлюднити переліки тих, хто рекомендований на бюджет. До 8 серпня той, хто пройшов за конкурсом та бажає навчатися, має виконати вимоги до зарахування за правилами прийому вишу. До 10 серпня має бути зарахування на бюджет.

Не раніше 9 серпня мають оприлюднити списки тих, хто рекомендований для зарахування на контракт. Виші визначають, коли майбутні контрактники мають виконати вимоги для зарахування. Не пізніше 17 серпня тих, кого рекомендують на контракт, можуть зарахувати на вакантні бюджетні місця. Але для того, щоб перевестися з контракту на бюджет, вступники мають спочатку виконати вимоги зарахування на контракт.

До 30 серпня має відбутися зарахування на контракт. До 31 жовтня має відбутися додатковий набір на контракт.

Оформлення паспортів

19 серпня набере чинності закон 3709-IX, який закріплює на рівні законодавства можливість одночасно оформити чи обміняти внутрішній та закордонний паспорт, оформити паспорт за кордоном через ДП "Документ".

За новим законом так строки оформлення та адмінзбору за одночасне оформлення чи обмін паспортів:

  • через 20 днів після подання анкети-заяви – 0,3 розміру прожитмінімуму для працездатних (908,4 грн);
  • через 7 днів після подання анкети-заяви – 0,6 розміру прожитмінімуму (1816,8 грн).

За законом тільки за перше оформлення посвідчення біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, не справляється адмінзбір.

Якщо заяву-анкету за кордоном оформлює паспортний сервіс ДП "Документ", паспорт громадянина України мають видати у строк, який не перевищує 3 місяці.

Строки, на які оформляється паспорт громадянина України:

  • особам, які не досягли 18 років – 4 роки;
  • особам, які досягли 18 років – кожні 10 років;
  • особам, які досягли 65 років – безстроково.

Із законодавства прибрали неузгодженість, яка стосувалася зниження з 16 до 14 років віку оформлення паспорту громадянина України. Заявнику, який не досяг 16 років, могли відмовити у видачі. За новим законом цю можливість викреслили.

Олімпіада-2024

Літні Олімпійські ігри в Парижі стартували з церемонії відкриття 26 липня та завершаться церемонією закриття 11 серпня.

Дізнатися про щоденний розклад змагань можна за посиланням.

Слідкувати за змінами у медальному заліку країн можна за посиланням.

Офіційні сторінки НОК України та олімпійської команди можна знайти у Facebook, Instagram, YouTube, X.

28 серпня в Парижі стартують Паралімпійські ігри-2024, які триватимуть до 8 вересня.

Офіційну трансляцію Олімпійських та Паралімпійських ігор здійснює Суспільне мовлення. По ТВ трансляція йде на Суспільне Спорт та на місцевих телеканалах Суспільного, в інтернеті – на сайті Суспільне Спорт, по радіо – на радіо "Промінь" (матчі футбольної збірної).

Виплата до Дня Незалежності

В минулому році "виплату до 5 травня" трансформували у виплату до Дня Незалежності – до 24 серпня.

Вона передбачена для таких отримувачів:

  • учасники бойових дій;
  • постраждалі учасники Революції Гідності;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасники війни;
  • жертви нацистських переслідувань;
  • особи з особливими заслугами.

Цьогоріч Кабінет міністрів визначив такі суми виплати до Дня Незалежності (постанова №369):

  • 450 грн – учасникам війни та колишнім в'язням концтаборів, тим, кого вивозили на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, учасників боротьби з нацизмом у тилу;
  • 650 грн – членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих Захисників і Захисниць, дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, неодруженим вдруге дружинам (чоловікам) померлих УБД, учасників війни, жертв нацистських переслідувань, які за життя мали інвалідність;
  • 1000 грн – УБД, постраждалим учасникам Революції Гідності, колишнім неповнолітнім (до 18 років) в'язням концтаборів та інших місць примусового тримання, дітям, які народилися в місцях примусового тримання;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни, колишнім малолітнім (до 14 років) в'язням концтаборів та інших місць примусового тримання з інвалідністю: ІІІ група – 2700 грн, ІІ група – 2900 грн, І група – 3100 грн.

Хоча виплата має бути до 24 серпня, отримати її українці, які мають таке право, можуть пізніше. Якщо до 1 жовтня гроші їм не надходять, треба звертатися до ПФУ. Написати заяву, як пишуть у порядку (постанова №1396), у довільній формі. Але у ній треба вказати:

  • серію у номер паспорта (якщо ID-картка – номер) або свідоцтва про народження, або тимчасового посвідчення громадянина;
  • унікальний номер запису у Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  • РНОКПП – податковий номер, ідентифікаційний код;
  • номер банківського рахунка за стандартом IBAN;
  • реквізити посвідчення, яке дає право на виплату: номер, серія, дата і місце видачі, найменування органу, який видав.

Праця домашніх працівників

24 серпня набере чинності закон 3680-IX про регулювання праці домашніх працівників. Він додає до Кодексу законів про працю нову главу XI-А.

Хто такі домашні працівники? За новим законом це фізособи, які за трудовим договором та у межах трудових відносин, виконують для домогосподарства домашню працю. Вони можуть працювати на наданому роботодавцем певному робочому місці, вдома на робочому місці, про організацію якого дбає роботодавець, чи дистанційно, з будь-якого зручного місця. Домашньою працею для домогосподарства вважається така, яка здійснюється регулярно та протягом більше 40 годин на місяць.

Хто такі роботодавці? Роботодавець домашнього працівника – це фізособа, член домогосподарства, з якою працівник укладає трудовий договір. Домогосподарство – це сукупність фізосіб, які проживають в одному житлі чи його частині, ведуть спільне господарство, повністю чи частково об'єднують та витрачають кошти.

Які умови праці домашніх працівників? За новою главою КЗпП, на домашніх працівників поширюються положення про тривалість робочого часу та відпочинку – 40 робочих годин на тиждень, проте із певними особливостями. Якщо домашня праця є специфічною та щоденно чи щотижнево її тривалості не виходить одержуватися, можливий місячний обліковий період.

Про обов'язкові перерви умов немає, їх можна обумовити трудовим договором. Проте за законодавством робочий день можна ділити на частини, а працівник може самостійно розпоряджатися вільним часом. Надурочні роботи, робота у вихідні, святкові та неробочі дня має регламентувати трудовий договір.

У трудовому договорі можна прописати періоди очікування – години, коли домашній працівник не може своїм часом розпоряджатися та має бути готовим виконувати доручення роботодавця. Тривалість періодів очікувати на може бути більшою за 10% тривалості визначеного договором робочого часу та має оплачуватися в розмірі не меншим за мінімальний рівень оплати праці.

Облік робочого часу працівник веде самостійно, проте погоджує спосіб із роботодавцем. Чи вести первинний облік та трудову книжку – працівник та роботодавець вирішують між собою.

Розірвати трудовий договір можуть працівник чи роботодавець. Для роботодавців домашніх працівників за КЗпП тепер передбачають додаткову умов щодо звільнення: вчинення домашнім працівником винних дій, які завдали чи могли завдати шкоди життю чи здоров'ю члена домогосподарства.

Також роботодавець може звільнити домашнього працівники за ст. 40 (частина 1, пункт 1 – зміни в організації виробництва, реорганізації, скорочення чисельності штату) і має попередити про це людину за два тижні, якщо інші строки не прописали у трудовому договорі. Якщо договір розривається з ініціативи роботодавця, про це треба або підписати додаткову угоду, або відправити працівнику повідомлення рекомендованим листом з описом вкладення.

Домашній працівник може розірвати зі своєї ініціативи трудовий договір на стандартних умовах КЗпП, тобто попередивши за два тижні, або достроково в разі хвороби чи інвалідності. Також має право негайно розірвати договір, якщо роботодавець вчинив стосовно нього винні дій, які посягають на честь чи гідність або втручання в особисте життя.

Що із податками? ЄСВ за себе домашній працівник має сплачувати добровільно, якщо хоче нарахування страхового стажу, виплат лікарняних та декретних. Про це він має укладати договір щодо добровільного страхування з Пенсійним фондом. Про податок на доходи фізосіб та військовий збір в законі не йдеться. Щодо цього мають бути зміни саме до Податкового кодексу, а їх мають вносити окремим законом.

Проте про укладання та припинення трудового договору роботодавець має повідомляти податкову, яка адмініструє ЄСВ.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як хочуть переписати бюджет-2024 та за рахунок податків та економії збільшити витрати на безпеку і оборону на 500 млрд грн.

Головне