Що зміниться у червні 2024 року: нові тарифи, QR-код замість військового квитка та ліміти НБУ

Що зміниться у червні 2024 року: нові тарифи, QR-код замість військового квитка та ліміти НБУ

Наскільки зросте тариф на електроенергію? Як українці за кордоном мають стати на військовий облік? Чи зачепить громадян обмеження на карткові перекази? Деталі про ці та інші важливі зміни у червні-2024 розповідає "Ми – Україна".

Тарифи на електроенергію

З 1 червня тарифи на електроенергію для населення зростуть. Регульовані встановлює Кабмін. Спочатку обговорювалося, що в разі споживання понад 100кВт тариф буде 4,8 грн, а в разі споживання до 100 кВт залишиться без змін – 2,64 грн.

Проте в остаточному варіанту диференціації немає і тариф становить 4,32 грн/кВт-год. Новий рівень затвердили до кінця квітня 2025 року.

З 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року, тобто в опалювальний сезон, в разі використання електроопалювальних установок та за умови споживання менше 2000кВт-год на місяць буде діяти пільговий тариф 2,64 грн.

Також підвищуються тарифи для бізнесу. З 1 червня максимальні ціни у вечірні та нічні години для нього зростуть:

  • з 00:00 до 07:00 – з 4000 грн до 6600 грн/МВт-год;
  • з 17:00 до 23:00 – з 8250 грн до 10 000 грн;
  • з 23:00 до 24:00 – з 4000 грн до 8250 грн.

Вдень, як і раніше, 8250 грн/МВт-год.

Вибори до Європарламенту

6-9 червня громадяни країн-членів ЄС обиратимуть новий склад європейського парламенту. Його обирають строком на п'ять років. Серед повноважень депутатів – призначення президента Єврокомісії, комісарів, тобто виконавчої влади Євросоюзу. Також депутати ЄП ухвалюють кошторис та розглядають зміни до нього. Враховуючи цей функціонал, можливі зміни у Європарламенті важливі для України як з огляду на шлях до ЄС, так і щодо надання допомоги.

У новій каденції прогнозують більшу кількість мандатів ультраправих партій. Зокрема тих, які можуть поповнити фракцію ЄП "Ідентичність і демократія". Саме представники цієї політичної групи та окремі незалежні депутати найчастіше виступали з проросійськими наративами у нинішньому складі Європарламенту.

Безмитна та безквотна торгівля з ЄС

6 червня набере чинності рішення про продовження режиму безмитної торгівлі до ЄС для України. Цей механізм застосували у червні 2022 року, це вже друга пролонгація, яка буде останньою. Вона діятиме до 5 червня 2025 року.

"До літа наступного року сторони оновлять Угоду про асоціацію таким чином, щоб встановити передбачувані умови торгівлі на період до вступу в ЄС", - пояснила перший віцепрем’єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

На підставі Угоди про асоціацію з ЄС промислові товари не обкладаються митом. Проте є окремі преференції щодо аграрки і квоти щодо 36 категорій. Рішення про безмитну торгівлю два роки тому зняло обмеження. Але все ж у новому рішенні прописали окремі заходи для деяких видів агропродукції. Причина – суперечки з окремими країнами-членами ЄС, які вилилися у блокування кордонів.

"Деякі види агропродукції – м'ясо птиці, яйця, цукор, овес, крупи, кукурудзу та мед Україна постачатиме до ЄС за показниками середніх обсягів експорту, зафіксованих у другій половині 2021 року та потягом 2022-2023 роки", - зазначили у Мінагрополітики.

Навчальний рік, НМТ, ЄВІ

Згідно із постановою Кабміну, навчальний рік в Українських школах закінчиться 28 червня. Протягом першого місяця літа у них, а також в інших навчальних закладах, розташовуються тимчасові екзаменаційні пункти, де абітурієнти складають НМТ.

Основна сесія НМТ стартувала 14 травня, але у першу чергу іспити складають випускники минулих років. Цьогорічні ж випускники – у червні. Триватиме основна сесія НМТ до 25 червня. Інформацію про результати у своїх електронних кабінетах учасники побачать до 2 липня.

До 29 травня тривала реєстрація на основну сесію вступних випробувань до магістратури та аспірантури. До 17 червня запрошення із зазначенням місця, дати і часу проходження тесту зареєстровані учасники отримають в електронних кабінетах. Основна сесія розпочнеться 24 червня і триватиме до 15 липня. Результати будуть до 20 липня.

Саміт миру у Швейцарії

15-16 червня на швейцарському курорті Бюрґеншток відбудеться перший Саміт миру для України. Організовують його Україна та Швейцарія у межах досягнутої у січні цього року домовленості між президентами двох країн.

Під час саміту з боку України заявили обговорення трьох питань з мирного плану президента: продовольча безпека, ядерна безпека та обмін полоненими із поверненням викрадених українських дітей.

"Ми маємо підтвердження участі вже більш ніж 80 держав і продовжуємо працювати з лідерами, запрошуючи на саміт", - сказав Володимир Зеленський.

Дві потенційно проблемні персони, яких запрошено, але які поки що не згодилися приїхати – це Джо Байден та Сі Цзіньпін. Білий дім все ж буде представлений, проте ким саме – невідомо. У керманича Китаю своє бачення. Він заявив, що за проведення міжнародної конференції, коли це буде можливо та за участі України і росії.

Військовий облік тих, хто за кордоном та QR-код

18 травня набрала чинності постанова Кабміну №563. Нею уряд змінив порядок організації та ведення військового обліку. Протягом 30 днів, тобто до 16 червня, українців, які знялися з військового обліку у зв'язку із вибуттям за кордон на строк більше трьох місяців, зобов'язали стати на військовий облік.

Для цього не передбачили якихось можливостей за межами України. Взяття на облік відбувається на загальних засадах: треба прибути в країну та звернутися до будь-якого ТЦК та СП, органу СБУ чи підрозділу розвідоргану за вибором. Подати заяву, базовий набір документів та пройти ВЛК для визначення придатності.

У червні також має запрацювати повноцінна версія застосунку "Резерв+", де зараз призовники, військовозобов'язані та резервісти можуть тільки оновити свої військово-облікові дані. Повноцінна версія передбачає, що можна буде створити електронний аналог військово-облікового документа у формі QR-коду. Згідно із визначенням уряду, він матиму ту саму юридичну силу, що й паперовий документ.

Пенсії працюючим пенсіонерам

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам затвердили з квітня згідно із постановою Кабміну №185.  Але у 2024 році, так само, як і у 2023 році, перерахунок проводять після того, як до Держреєстру загальнообов'язкового державного пенсійного страхування надходять дані про ЄСВ за перший квартал цього року. За графіком це відбувається до середини травня. Тож перераховані виплати працюючі пенсіонери отримають у червні за квітень та травень.

Автоматичний без звернення проводять у тому разі, якщо станом на 1 березня у пенсіонера 24 місяці додаткового страхового стажу або після нарахування пенсії, або після її останнього перерахунку.

У виплаті переглядають одну або дві складові: коефіцієнт страхового стажу у будь-якому випадку, а разом із ним показник середньої зарплати, якщо це дозволить підвищити пенсію.

Не перераховують пенсії за вислугу років, а також ту, яка призначена до досягнення пенсійного віку.

Перегляд програми і транш МВФ

23 травня спочатку у Києві, а потім у Варшаві працювала місія МВФ на чолі з головою Європейського департаменту фонду Альфредом Каммером. Місія вивчає те, як Україна виконує умови меморандуму з МВФ щодо чотирирічної програми на суму $15,6 млрд.

Перший транш $2,7 млрд отримали одразу при схваленні програми – у квітні 2023 року, ще три транши –в результаті переглядів у липні та грудні минулого року та у березні 2024 року. Поки загальне фінансування за програмою становило $5,4 млрд.

За підсумками четвертого перегляду уряд очікує на п'ятий транш розміром $2,2 млрд до кінця червня. Окрім нього на цей рік заплановані два транші у вересні та грудні.

Ліміти на перекази

У червні Національний банк готується запровадити обмеження на перекази P2P (person-to-person), тобто між картками фізичних осіб.

Ліміти хочуть застосувати саме до вихідних операцій в одному банку. На місяць за кількістю операцій – на рівні 30, за сумою операцій – до 100 тис. грн.

Причина таких заході - боротьба із дропами, людми, які через свої картки переказують кошти нелегальних гральних закладів.

"Упродовж двох кварталів 2024 року НБУ проводив ретельне дослідження операцій клієнтів семи найбільших трансакційних банків (на них припадає більше 91% всіх емітованих карток). Його результати нам продемонстрували, що обмеження в 30 операцій на місяць не відчують 98,44% клієнтів банків. Обмеження за сумою ніяк не вплине на 95% клієнтів. А ті клієнти, які мають офіційні доходи більше заявленої суми та мають потребу проводити більшу кількість операцій, можуть звернутися до свого банку та надати документальне підтвердження джерел походження коштів і обґрунтування операції", - пояснив голова НБУ Андрій Пишний.

У зв'язку із майбутніми обмеженнями особливо чутливим є питання донатів на потреби війська. "Обійти" їх, якщо не вдається донатити в межах лімітів, можна, якщо робити перекази на картки волонтерів з карток в кількох банках. Або якщо робити їх за реквізитами IBAN – щодо таких ліміти не встановлюють.

Свята у червні

У неділю 23 червня відзначається Трійця, а у п'ятницю 28 червня – День Конституції. За Кодексом законів про працю (ст.73) вони у категорії святкових і неробочих.

Проте у період дії воєнного стану ці норми КЗпП не застосовують та подовжених вихідних офіційно не буде. За законодавством під час війни графік роботи і час відпочинку встановлюють роботодавці, тому саме за ними право призначати на ці дні вихідні для своїх працівників.

Головне