Повістки поштою після 16 липня: які умови, якщо не уточнити персональні військово-облікові дані

Повістки поштою після 16 липня: які умови, якщо не уточнити персональні військово-облікові дані

За новим законом про мобілізацію, усі громадяни, які стоять на військовому обліку, мають до 16 липня уточнити свої дані в один із трьох способів: у ТЦК та СП чи у ЦНАПі особисто, або через застосунок Резерв+ дистанційно. Що буде після завершення цього строку, розповідає "Ми – Україна".

Дані не уточнили – повістка від ТЦК

Обов'язок усіх, хто стоїть на військовому обліку, уточнити персональні дані до 16 липня прописаний у законі 3633-IX у прикінцевих та перехідних положеннях. Хоч депутати і пропонують подовжити термін, поки це не узгодили та й у Міноборони проти пролонгації.

Дії призовників, військовозобов'язаних та резервістів після завершення цього строку закон не прописує. Але вказує (ч. 5, ст. 22 закону про мобпідготовку та мобілізацію), що саме Кабмін визначає порядок проведення призову, а у ньому – порядок оповіщення військовозобов'язаних і резервістів та їх прибуття до ТЦК та СП. Такий нормативно-правовий акт Кабмін затвердив 16 травня – це постанова №560.

За цим порядком особисто вручати повістки цілодобово можуть:

  • за адресою місця проживання – представники ТЦК та СП, районних чи міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконкомів місцевих рад. Це можуть робити групи оповіщення, до яких, окрім уповноважених осіб, можуть входити поліцейські. Якщо повістки видають мешканцям багатоквартирних будинків – керівники управляючих компаній чи ОСББ. Також повістки можуть видати через дільницю оповіщення, викликавши туди;
  • за адресою роботи або навчання – представники підприємства, організації установи чи закладу освіти, ТЦК та СП, групи оповіщення, до яких можуть входити копи, представники ТЦК та СП і держадміністрацій;
  • у громадських місцях, будинках, спорудах, у місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску – на блок-постах, у пунктах пропуску через кордон –  представники ТЦК та СП або групи оповіщення, у складі представників держадміністрацій, військкоматів та копів;
  • у ТЦК та СП – військовослужбовці або працівники центрів.

Також з оповіщення можуть здійснювати представники районних (міських ) ТЦК окремо. У пункті 34 порядку вказують, що вони можуть направити повістку й поштою. Такий спосіб передбачили саме після того, як спливуть 60 днів, відведених на уточнення даних.

Як у ТЦК дізнаються, що дані не уточнили? Це буде відомо з реєстру "Оберіг", куди уточнені дані й вносять. Порядок ведення реєстру "Оберіг" та доступу до електронного кабіну призовника, військовозобов'язаного, резервіста (постанова №523) уряд затвердив 10 травня. Але це документ з обмеженим доступом, тому окремі його нюанси виловлюємо вже на практиці.

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко показала, що в разі створення електронного військово-облікового документу відображається мітка часу про оновлення даних.

мітка_точнення_даних.jpg (66 KB)

Тож ті співробітники ТЦК та СП, які мають доступ до реєстру, мають і інформацію про те, коли саме громадяни оновили дані. Не оновлять у зазначені терміни – можуть розсилати повістки.

Як розсилатимуть повістки поштою? Поки ще не опублікували, але 9 липня в Кабміні ухвалили механізм централізованого друку та надсилання повісток. Їх формуватимуть засобами реєстру "Оберіг" після того, як керівник ТЦК та СП або відділу військкомату накладе кваліфікований електронний підпис. Усі сформовані реєстром повістки роздрукують. Подальші дії вже зрозумілі з постанови №560.

Відправити повістку мають не пізніше, ніж на наступний день після того, як її підписали. У документі має бути день явки за викликом. Ця дата має бути не раніше 14 дня від дня, коли надіслали повістку поштою.

На пошті документи розсилатимуть рекомендованим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Куди саме направлятимуть повістку? Адресою відправлення буде зареєстроване/задеклароване місце проживання.

Що має бути у повістці? За постановою №560 тим, хто не оновить дані, надсилатимуть повістки про виклик. За законом про мобпідготовку передбачають, що у такому документі має бути:

  • ПІБ та дата народження того, кому повістку вручають;
  • найменування ТЦК та СП, який видав;
  • мета виклику;
  • місце, день і час явки за викликом;
  • підпис особи, яка сформувала повістку та реєстраційний номер документа;
  • роз'яснення про наслідки неявки.

Форму повістки затвердили тією ж постановою №560.

Що буде, якщо не прийняти повістку поштою?

"Приходить рекомендований лист, людина або під підпис отримує, або відмовляється знову ж таки під підпис, або вона (повістка, - авт.) повертається і таким чином знову ж таки вважається, що вона була доставлена... Якщо людини не було фізично на місці і повертається, то тоді запускається механізм адміністративного правопорушення", - пояснив речник Міноборони Дмитро Лазуткин.

Він скорочено переказує умови урядового порядку сповіщення. За п. 41 постанови №560 є два способи підтвердження того, що призовника, військовозобов'язаного, резервіста оповістили про виклик до військкомату. Якщо повістку вручають особисто – це підпис про отримання. Для цього у формі документу є розписка.

Якщо ж йдеться про поштове відправлення, то є три дати, які вважають днем належного оповіщення:

  • день, коли людина отримала відправлення;
  • день, коли пошта проставляє штамп, що людина або відмовилась брати лист, або відсутня за адресою, яку сама надала ТЦК та СП;
  • день, коли пошта проставляє штамп, що людина або відмовилась брати лист, або відсутня за адресою зареєстрованого/задекларованого місця проживання, якщо адресу проживання вона перед тим у ТЦК та СП не вказала.

Механізм адміністративного порушення, про який сказав речник Міноборони, запускається за ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Це стаття про порушення законодавства про оборону, мобпідготовку та мобілізацію. З'являтися за повісткою у зазначений день і час громадяни зобов'язані за ст. 22 закону про мобпідготовку та мобілізацію. Щоправда "у разі отримання повістки про виклик", а не в разі "належного підтвердження оповіщення", як це вказують у постанові №560. Тож дехто з юристів вважає, що призначений у такому випадку штраф можна буде оскаржити у суді. Наскільки вдало, важко сказати – після оновлення мобілізаційного законодавства відповідна судова практика ще не напрацювалася.

Сам закон передбачає, що в разі порушення громадянами обов'язків, у тому числі з'являтися за повісткою, та вчинення адмінправопорушення за ст. 210-1, керівник ТЦК та СП звертається до поліції, щоб копи здійснили адміністративне затримання та доставлення людини у військкомат.

Якщо у поліцейських затримати і доставити не вийде, ТЦК та СП, знову ж таки поштою та за тим самим алгоритмом, що й у випадку із повісткою, надішле порушнику вимогу виконати обов'язок. Якщо протягом 10 днів після вручення вимоги громадянин не виконає вказані у ній обов'язки, можуть через суд тимчасово обмежити у праві на керування автівкою.

Тобто якщо не уточнити дані та не з'явитися за повісткою поштою – штраф. Його розмір для громадян в особливий період – від 17000 до 25500 грн. Якщо ще й подальшу вимогу ТЦК про обов'язки не виконати – тимчасове обмеження у праві на керування до виконання вимоги ТЦК та СП.

Проте є можливість уникнути покарання як в разі ігнорування повістки для уточнення даних, так і в тому разі, якщо до 16 липня дані не уточнити.

Що буде, якщо не уточнити дані до 16 липня?

Не виконати обов'язки за законом про мобпідготовку та мобілізацію – це штраф за ст. 210-1 КУпАП. Якщо не оновити персональні дані протягом 60 днів, відведених законом 3633-IX, – це штраф за ст. 210 КУпАП (порушення призовниками, військовозобов'язаним, резервістами правил військового обліку).

Розмір штрафів в особливий період для громадян за обома статтями однаковий – від 17000 до 25500 грн. Так само, як і примітка, яка є щодо обох статей, коли їхні положення не застосовують.

"Ми зараз внесли норму, що штраф накладається тільки на тих осіб, які ухиляються від уточнення військового обліку, по яким немає інтеграції з іншими реєстрами, - вказала Катерина Черногоренко, -Наприклад, якщо у нас є інтеграція з реєстром місць проживання, ми можемо по цій людині зробити запит і отримати останнє місце проживання. Тоді людина нічого не порушує не приходячи і не оновлюючи це місце. Це людяно, це правильно… Ми, тобто ТЦК та СП, тільки вони можуть скласти постанову (про порушення, - авт.), накладаємо штраф на порушників військового обліку тільки по тим ситуаціям, коли по цим даним немає обміну з іншими реєстрами".

Вона відсилає до закону про реєстр призовників військовозобов'язаних та резервістів, де у ст. 7 є перелік персональних даних, які мають вносити в "Оберіг". Це 42 пункти.

"Практично по всім цим даним, включаючи освіту, місце роботи, в нас вже є інтеграція реєстрів. Тобто працівник ТЦК та СП, бажаючи сказати людині: "Ти порушив військовий облік", спочатку має сходити в реєстр, отримати ці дані в реєстрі. Якщо їх там немає, тільки тоді накласти постанову", - пояснила Черногоренко.

Адвокат Ростислав Кравець показав відповідь від Міноборони на лист із запитом щодо інформації про інформаційну взаємодію реєстру "Оберіг" з іншими базами. Там відповіли, що "проводиться робота щодо організації електронної взаємодії". Зокрема з податковою, міграційною та прикордонною службами, Мінюстом, Міносвіти, Державною судовою адміністрацією та іншими.

запит.jpg (146 KB)

Закон 3633-IX вимагає, щоб до 16 липня усі, хто стоїть на обліку уточнили "адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані". Тобто у ТЦК можуть запитати про усі 42 пункти, відомості по яким є. Якщо така інформація є в реєстрах – покарання не буде.

Проте людина може й не знати, яка інформація про неї, потрібна для обліку за законодавством, присутня чи відсутня в реєстрах. Наприклад, закон про реєстр відносить до персональних даних реквізити документа про освіту. Але в Єдиній державній електронній базі з питань освіти є відомості та дані про ті, які видано з 2000 року й то не про всі . Немає про дипломи військових навчальних закладів, дипломи про перепідготовку, видані до 2016 року, дипломи докторів філософії, видані до 2022 року.

Поки ми не знаємо весь перелік реєстрів, до яких представники ТЦК та СП через "Оберіг" вже мають повноцінний доступ, не бачимо інструкції, як саме працівники військкоматів мають перевіряти, чи є та чи інша інформація про військовозобов'язаних, які не уточнять дані, у реєстрах. Катерина Черногоренко зазначила, що є потреба дати роз'яснення по усім видам даних. Проте поки такого немає, а кінцевий термін уточнення даних добігає кінця і видається, що зробити це легше, ніж шукати лазівки в оновленому законодавстві.

"В подальшому особа, яка матиме розуміння, що, наприклад, щодо неї є інформація в Пенсійному фонді або в реєстрі юридичних осіб та ФОПів, може піти до суду і оскаржити постанову про притягнення до відповідальності, про накладення штрафу за не оновлення даних, скориставшись приміткою до ст. 210 КУпАП. І я впевнений, що таких позовів буде дуже багато і також я впевнений, що судова практика буде успішна. Тому що мало лишилось осіб, щодо яких інформація не міститься в тому чи іншому реєстрі або базі. І, відповідно, підстав для скасування постанов про накладення штрафів за не оновлення даних теж буде достатньо, - роз'яснив адвокат Віталій Стамбула, - Але, якщо порівнювати наслідки не оновлення даних навіть із тим, що в подальшому ви скасуєте постанову, або із можливістю оновити персональні дані, тим більше, якщо ви впевнені, що вони і так є в розпорядженні держави, я не бачу нічого складного в тому, щоб все ж оновити ці персональні дані і не наражати себе на небезпеку. У вигляді, по-перше, складання постанови, притягнення вас до адміністративної відповідальності, накладення штрафу. І, разом із цим, вас ще будуть оголошувати в розшук за те, що ви порушуєте правила військового обліку та законодавства про мобілізацію. Хочу нагадати, що головною небезпекою в накладенні штрафу є не стягнення з вас цих сум, а те, що вас будуть оголошувати в розшук. І в подальшому, при перевірці документів, вас можуть затримати і примусово доставити до ТЦК. Ось в чому найголовніша небезпека накладення цих штрафів і, відповідно, не оновлення своїх персональних даних в реєстрі".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про різницю та умови зняття та виключення з військового обліку.

Головне