Поки триває спека: як уберегти себе у літню гарячінь – дієві поради

Поки триває спека: як уберегти себе у літню гарячінь – дієві поради

Спека цьогоріч іноді дає можливість українцям перепочити, але синоптики обіцяють, що липень буде із дуже високими температурами. Як пережити екстремальні показники і чим можемо допомогти самі собі? Корисні поради під час спеки зібрав "Ми – Україна".

Які ризики під час спеки?

Висока температура може призвести до того, що певні органи не будуть оптимально працювати, надмірне тепло може навантажувати серце, шкодити мозку. Від неї страждають здорові люди, але ті, у кого певні проблеми зі здоров'ям, вікові особливості терморегуляції організму, надмірна вага або якщо люди постійно приймають деякі ліки, найбільше.

Наше тіло має власну природну систему охолодження і потовиділення є його ключовим фактором. Коли піт висихає, він відводить тепло від поверхні тіла та знижує температуру. Якщо потовиділення недостатнє, щоб охолонути, є ризик гіпертермії. Одна з її форм – тепловий удар.

Тепловий удар може статися не обов'язково тоді, коли людина перебуває безпосередньо під сонячними променями. Ризик є від впливу високих температур будь-де і уражає усе тіло. Різновидом теплового удару є сонячний удар. Це патологічний стан, коли кровоносні судини мозку розширюються через тривалий вплив сонячних променів на непокриту голову.

Ознаки теплового та сонячного удару схожі:

  • поява висипу – червоних прищиків або пухирців;
  • спазми м'язів – руки, ноги, живіт;
  • втрата свідомості на короткий час;
  • підвищення температури тіла;
  • втома, нудота, блювання, запаморочення;
  • відсутність поту, почервоніння шкіри;
  • підвищення пульсу та утруднене дихання;
  • дезорієнтація та галюцинації.

В разі таких симптомів, одного чи кількох, треба негайно звертатися до лікаря, а в очікуванні забезпечити першу допомогу постраждалому:

  • перенести у затінок, якщо людина була на сонці, та зняти якомога більше одягу;
  • якщо людина може пити – дати воду та зволожити шкіру. Якщо води немає, можна дати інші напої, але без алкоголю та кофеїну;
  • покласти лід або притиснути пляшку із холодною рідиною під пахви та у пахові складки;
  • поміряти температуру та намагатися охолоджувати людину для надання медичної допомоги.

гіпертермія.png (369 KB)

Як охолодити себе?

Сісти під кондиціонер та не виходити назовні – порада, яка зазвичай була б актуальною, але не у реаліях війни. Виходячи з першої допомоги постраждалому від теплового або сонячного удару, вже можна зрозуміти, які найперші поради для альтернативного охолодження.

Що треба пити і їсти? Треба дати можливість організму самоохолоджуватися через потовиділення. Тому треба пити багато води, якщо до обсягів немає медичних протипоказань. Два літри води на день чистої негазованої води – стандартна рекомендація. Але треба зважити на те, коли та скільки споживати.

Треба пити воду зранку, перед тим як стати до роботи. Це полегшує подальшу гідрацію організму протягом дня, а якщо цього не зробити, то можна потім не задовільнити усю потребу організму. У Центрі з контролю та профілактики захворювань США (CDC) зазначають, що протягом дня та роботи, пити воду треба до того, як ви відчуєте спрагу. Бо коли відчули – організму вже не вистачає рідини.

Якщо людина працює безпосередньо на вулиці у спеку, у Центрі радять 8 унцій, тобто 230 мл, води кожні 15-20 хвилин, тобто десь літр на годину. Пити протягом дня треба через короткі проміжки часу невеликими порціями. Це ефективніше, ніж зрідка великими. Але заливатися водою, перебільшуючи цю норму не треба, бо є ризик надто зменшити концентрацію солі у крові.

Часто люди кажуть, що у спеку зовсім немає апетиту і їсти не хочеться. Але треба їсти регулярно, саме для того, щоб замінити сіль, яка втрачається через потовиділення.

У Центрі громадського здоров'я МОЗ України вказують, яке меню є оптимальним: овочеві супи, салати, фрукти, йогурти, нежирне м'ясо. Не треба споживати жирні страви та гострі спеції, бо вони підвищують температуру тіла. Солодкі напої, кава та алкоголь посилюють зневоднення, тобто їх треба уникати.

Допомогти і спрагу втамувати, і поповнити втрату солей може вода із підвищеним вмістом електролітів – мінеральних сполук. Але це тільки у разі високого та тривалого, понад годину, навантаження на організм. В інших випадках вистачить звичайної води та правильного харчування.

"Загалом, регулярне харчування з достатнім споживанням води є достатнім для підтримки водного та електролітного балансу, - вказують у CDC, - При тривалому потовиділенні, що триває кілька годин, спортивні напої зі збалансованим вмістом електролітів – ще один варіант заміни солі, втраченої з потом. Але рясне вживання спортивних напоїв додасть непотрібних калорій у ваш раціон через наявний у них цукор".

Людям із високим кров'яним тиском та хронічними захворюваннями варто у консультації з лікарем визначити, якою є оптимальна кількість рідини, яку можна випити протягом дня.

Що вдягнути? Легкий, світлий та вільний одяг з натуральних волокон – оптимальний одяг у спеку. Це може бути легкий бавовняний. Під сонцем обов'язковий капелюх, щоб уникнути сонячного удару. Взуватися варто у щось відкрите, щоб не пітніли ноги, організм не втрачав зайву рідину та не перегрівався.

Буде легше перенести спеку, якщо змочити та вдягнути футболку. Ще один простий спосіб допомогти собі – змочити світлу бавовняну бандану, та огорнути нею шию.

Як швидко охолодитися? Треба кілька хвилин потримати у прохолодній воді руки, особливо у районі зап'ястя. Організм саме до кінцівок спрямовує кров, щоб втрачати тепло, а у руках багато сосудів. Тому охолоджувати у воді варто у першу чергу саме їх. Вмиватися прохолодною водою, звісно, приємно і теж можна, але у першу чергу це про відчуття комфорту, тоді як руки – це саме про охолодження.

Крижаний душ допомагає ситуативно. Він зменшує приток крові до шкіри по усій поверхні тіла. Але потім тіло швидко намагається вирівняти температуру із зовнішньою і знову стає спекотно. Різкі перепади температур також є додатковим випробування для серця і судин, а дуже холодна вода спровокувати застуду. Тому теплий та прохолодний душ – кращий варіант, аніж холодний чи крижаний.

Здоровому організму треба 1-2 тижня, щоб адаптуватися до спеки. Тому з часом стане легше.

Як вижити у приміщенні без кондиціонера?

Говорити про охолодження квартири чи будинка без кондиціонера – це обманювати себе. Без нього хіба що велика кількість льоду із направленим на нього вентиляторам може на короткий час знизити температуру. Але і для продукування льоду, і для роботи достатньо потужного вентилятора потрібна електроенергія, яку у нас вимикають. Тому наш варіант – зробити перебування у приміщенні під час спеки біль-менш прийнятним. Порад може бути кілька:

  • закрити вікна непрозорими шторами, жалюзі, сонцевідбивною плівкою протягом дня. Вони дозволяють зменшити вплив тепла, яке продукує сонячне світло, десь на 40%;
  • поставити рослини ближче до вікна, вони також візьмуть на себе частину виробленого сонцем тепла. Тільки треба їх вчасно поливати та обприскувати з пульверизатора;
  • вимкнути зайві електроприлади та замінити лампи розжарювання на світлодіодні. Хоч і незначно, але зайві прилади підвищують температуру в приміщенні;
  • перед відкритим вікном, вхідними дверима, балконними дверима варто повісити вологе простирадло. Ця рекомендація стара як світ, але працює;
  • постільну білизну треба використовувати з природних матеріалів – дихаючу, бавовняну чи лляну. За кілька годин до сну її можна скласти у вакуумний пакет та потримати у холодильнику. На короткий час, але це допоможе відчути прохолоду перед сном;
  • коли сонце сіло і до того, як починається ранкова спека, треба тримати вікна відчиненими і утворювати перехресний протяг у тих приміщеннях, якими користуєтеся. Якщо якісь кімнати незатребувані, краще їх тримати зачиненими.

Якщо живете не у квартирі, а у приватному будинку, до цих порад можна приєднати ще кілька:

  • відкривати горище, щоб тепле повітря йшло туди;
  • полити зі шлангу двір та стіни будинка, на які падає сонце;
  • встановити зовнішні жалюзі на вікна, натягнути затіняючу сітку над двором, бетонними та металевими поверхнями.

Як захистити автівку під час спеки?

Найочевидніші поради – встановлювати захисник екран на лобове скло, накривати автівку легким світлим чохлом, тримати чистою, щоб не тріскалася фарба. Менш очевидні, які дехто ігнорує, стежити за начинкою автомобіля:

  • Акумулятор. Постійна робота системи кондиціонування може збільшує навантаження на автомобільний акумулятор. Під час спеки також швидше випаровується вода з електроліту, що скорочує термін його експлуатації – відбувається сульфатація та втрата ємності. Треба слідкувати за рівнем заряду та чистотою корпуса;
  • Шини. Повітря розширюється при нагріванні і тиск у шинах підвищується, через що зростає ризик ушкодження на дорозі. Треба перевіряти тиск та знижувати його в разі потреби;
  • Двигун. Треба уникати перегріву, ризик чого зростає у спеку. Отже, перевіряти рівень охолоджувальної рідини та додавати в разі потреби, перевіряти стан охолоджувальної системи двигуна на наявність витоків, фіксації усіх складових та цілісності шлангів, чистити радіатор, перевіряти термостат, насос охолодження та роботу вентилятора радіатора;
  • Технічні рідини. Про достатній рівень охолоджуючої вже згадали, але слідкувати треба також за обсягом моторної оливи, адже гарячий двигун потребує її у великі кількості, трансмісійної, гальмівної.

Треба завжди мати запас води в салоні та ні в якому разі не залишати у ньому дітей та домашніх улюбленців, бо це смертельна небезпека. При спеці 30 градусів салон прогрівається до 40 градусів вже за десять хвилин, а за годину до понад 50 градусів.

Як працювати у спеку?

В Україні особливості роботи у спеку регулюють санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень. Саме вони встановлюють класифікацію видів робіт. В залежності від цієї категорії та від того, де саме вони відбуваються, фіксують допустимі величини температур.

  • Легка робота. Підкатегорія Іа - роботи виконують сидячі та вони не потребують фізичного навантаження, підкатегорія Іб – роботи виконуються сидячи, стоячи або пов'язані із ходінням і деяким фізичним напруження. Допустимі температури влітку: на постійних робочих місцях – 28 градусів, на непостійних робочих місцях – 30 градусів;
  • Робота середньої важкості. Підкатегорія ІІа – роботи, пов'язані з ходінням, переміщення виробів вагою до 1 кг або предметів стоячи або сидячи, та потребують певного напруження. Підкатегорія ІІб – умови ті самі, але з можливим переміщенням невеликих вантажів вагою до 10 кг. Допустимі температури влітку: на постійних робочих місцях – 27 градусів, на непостійних робочих місцях – 29 градусів;
  • Важка робота. Категорія ІІІ пов'язана із постійним переміщенням, перенесенням значних, вагою понад 10 кг, вантажів та робота вимагає великих зусиль. Допустимі температури влітку: на постійних робочих місцях – 26 градусів, на непостійних робочих місцях – 28 градусів.

Якщо температура вища за допустимі значення, встановлюють додаткові регламентовані перерви. Їх роботодавці можуть додавати та скорочувати на цей період робочий день. Також вони уповноважені змінювати початку та завершення робочого дня, подовжувати обідню перерву. Вимоги, які встановлює законодавство:

  • кожні 2 градуси перевищення допустимих температур – це тривалість регламентованої перерви 10% робочого часу. Тобто якщо в приміщенні офісу температура 30 градусів, тривалість робочого дня офісного працівника 8 годин, регламентовані перерви мають становити сумарно 48 хвилин;
  • кожні 2 градуси перевищення ще й з вологістю понад 75% – це тривалість регламентованої перерви 20% робочого часу. У випадку із 8-годинною працею офісного працівника за таких умов це регламентовані перерви тривалістю 1 година 36 хвилин.

За законом про охорону праці саме на роботодавця покладають обов'язок створити безпечні і нешкідливі умови.

За Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 41, ч. 5), за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці штраф для посадових осіб підприємств, організацій, установ всіх форм власності та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності – від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів. Тобто від 340 до 680 грн.

Штрафи невеликі, але роботодавці самі зацікавлені не перегинати палицю. Бо від умов залежить якість виробничого процесу. А якщо порушення спричинило шкоду здоров'ю, то відповідальність вже кримінальна. За ст. 271 Кримінального кодексу – штраф від 17000 до 51000 грн або до двох років виправних робіт, чи пробаційного нагляду, чи обмеження волі.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, чому на найближчі три в Україні хочуть заморозити соціальні стандарти – розміри мінімальної зарплати та прожиткових мінімумів.

Головне