Північна Корея у російській війні: як КНДР переходить від постачання снарядів до живої сили

Північна Корея у російській війні: як КНДР переходить від постачання снарядів до живої сили

Майже чотири місяці тому два диктатори – російський та північнокорейський – уклали стратегічну угоду. Її частина – військова складова, негайна взаємодопомога в разі "агресії". У червні найбільшу загрозу від залучення КНДР бачили у тому, що вона продовжить постачати росії боєприпаси, і попереджали про ризик застосування нею своєї армії у війні. Тепер це вже не ризик, а реальність.

Як КНДР залучилася до війни?

"Ми бачимо, що нарощується союзництво між Росією й такими режимами, як у Північній Кореї. Це вже не просто про передачу зброї. Це фактично про передачу людей з Північної Кореї до військових сил окупанта", - сказав 13 жовтня президент Володимир Зеленський.

Три дні тому він говорив про "такі режими, як у Північній Кореї". Проте вже наступного дня сказав, що на Ставці обговорювали "фактично включення у війну Північної Кореї".

3 жовтня стало відомо про загибель внаслідок ракетного удару під Донецьком шістьох північнокорейських офіцерів. 8 жовтня це підтвердив міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хен. Він заявив, що "дуже ймовірно", що Північна Корея розгорнула війська на підтримку росії, оскільки дві країни мають взаємний договір, "схожий на військовий альянс". Того ж дня у Пентагоні сказали, що не готові підтвердити звіти про можливість розгортання військ КНДР.

"З точки зору підтримки Росії, ми, безумовно, бачили, що Північна Корея готова підтримати Росію військовими засобами. Це те, за чим ми продовжуємо стежити", - сказала речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

10 жовтня в кремлі застосування північнокорейських військових передбачувано заперечили, хоча те саме раніше казали про постачання з КНДР снарядів та балістичних ракет, а це вже доведений факт. 12 жовтня на честь 76-річних дипломатичних відносин між рф та КНДР російський посол у Пхеньяні влаштував прийом і заявив, що між двома диктатурами "стрімко розвивається співпраця у кількох сферах".

15 жовтня у США поки не констатували, що північнокорейські війська є в Україні. Проте, із обмовкою "якщо це правда", речник Ради нацбезпеки Білого дому Шон Саветт сказав, що це свідчатиме "про новий рівень відчаю" росії, оскільки вона зазнає значних втрат на полі бою. Також передбачувано він сказав про "стурбованість" через такі повідомлення.

Несподіванкою залучення північнокорейців не мали б стати, оскільки про цей ризик казали давно, ще рік тому. А після укладеної між рф та КНДР угоди – голосно.

"Наразі немає об’єктивних даних щодо того, в якій саме якості та кількості військові з Північної Кореї будуть присутні на території України. Іде мова про п'ять бригад, але немає чіткої інформації про кількісний склад цих бригад і їх технічну оснащеність, - казав 5 липня керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко, - Північна Корея – єдина країна, яка офіційно зголосилась на присутність своїх військ в Україні".

Тоді Коваленко вказував, що декларується: північнокорейці відбудовуватимуть цивільну інфраструктуру Донецька, але відкрите питання, чи будуватимуть воєнні об'єкти. Через три місяці, коментуючи слова міністра оборони Південної Кореї він вказав, що КНДР не направить, а вже направила військових до України.

"Військові кндр в обмежених кількостях, переважно інженерні, здійснюють нагляд за якістю і використанням пхеньянської зброї російською армією. Деякі вже загинули, - сказав Коваленко, - Самі ж боєприпаси і балістичні ракети KN23 переважно низької якості, про що ці військові рапортують Кіму".

13 жовтня він уточнив, що історія із підготовкою ворогом військових КНДР – це про спробу в майбутньому поставити їх на охорону російського кордону. З'явилися чутки, що для залучення на території України готують 100 тис. північнокорейських військових, але Коваленко це спростував.

Потенціал КНДР та її участь у війнах

За даними Bank of Korea, у 2023 році реальний ВВП КНДР зріс на 3,1% після трьох років безперервного та відчутного падіння, зокрема спричиненого пандемією. І якщо у 2022 році найглибше падіння було у секторі важкої металургії та хімічної промисловості (-9,5%), то у 2023 році вже одне з найбільших з-поміж інших зростань – на 8,1%.

"Важка промисловість – це снаряди та інше військове спорядження для РФ. Хімія – це порох, - пояснив зростання аналітик аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ, - В обмін РФ постачає в КНДР паливо та продовольство. Грошові розрахунки, хіба що на криптогаманець кількох керівників сіверян. За різними оцінками, КНДР може постачати до РФ до 3 млн снарядів на рік. Ще до 3 млн снарядів РФ може виробляти сама. Це все неперевірені цифри, оскільки офіційної статистики, зрозуміло, немає".

Відповідно до рейтингу Global Firepower 2024, серед 145 країн Північна Корея посідає 36 місце за військовою потужністю. Ми звикли у першу чергу дивитися як на власну позицію у ньому, і цьогоріч Україні відвели 18 позицію, так і на оцінку військової потужності ворога, росію поставили на друге місце. Проте тепер треба зважати й на сильні сторони ще одного учасника війни.

Населення КНДР – 25,8 млн осіб. 36% з них – 9,3 млн – наявна робоча сила для військових потреб, 7,7% –  2 млн – чисельність військового персоналу, 4,6% –  1,2 млн – активний персонал. Кадри резерву становлять 600 тис., діючий воєнізований персонал – 200 тис. Особовий склад ВПС – 110 тис, ВМС – 60 тис, а особовий склад армії – 1,37 млн.

Обладнання сухопутних військ КНДР: танками – 3215 діючих (в запасі 5845), транспортними засобами – 13,5 тис. (запас 24,7 тис.), самохідною артилерією – 2475 (запас 4500), причіпною артилерією – 2475 (запас 4500), ракетною артилерією – 1606 (запас 2920). За всіма показниками, крім ТЗ, 2 та 3 місця у рейтингу з 145 країн.

"Північнокорейські війська не брали участі в жодному великомасштабному збройному конфлікті з часу завершення Корейської війни 1950-1953 років (71 рік тому). Таким чином, сучасна доктрина, швидше за все, ґрунтується на старому радянському стилі з певним впливом сусіднього Китаю, тоді як стан обладнання та загальні можливості залишаються в основному невідомими зовнішньому світу", - констатують у Регіональному огляді оборони-2024.

Насправді ж КНДР після Корейської війни брала участь в інших, які неможливо вважати незначними. Є підтвердження, що північнокорейські пілоти збивали американські літаки під час В'єтнамської війни. Є повідомлення, що північнокорейські пілоти, близько 20, також були за штурвалами єгипетських літаків під час Війни судного дня у 1973 році, а близько 1500 військових допомагали єгиптянам керувати радянськими зенитно-ракетними системами.

Зброю, радників та інструкторів Північна Корея надавала африканським "визвольним рухам" в період між 1960 та 1980 роками, а з 1980 по 2000 роки допомагала зміцненню утвореним внаслідок цих рухів режимам. З 2000 року кілька африканських урядів отримували від неї послуги з ремонту та оновлення військового обладнання. Зокрема близько 3 тис. військових та 1 тис. радників КНДР брали участь у громадянській війні в Анголі у 70-х та 80-х роках. За більше ніж 26 років цієї війни загинули понад пів мільйона цивільних, тому і цей конфлікт точно великомасштабний.

"Пхеньян маскував своїх солдатів під звичайних робітників, щоб не помітили сторонні очі спецслужб США, Ізраїлю та Південної Кореї", - такою була тактика під час війни Судного дня, - вказали у Вашингтонському інституті близькосхідної політики.

Не публічно, не офіційно – так задіювалися північнокорейські військові раніше. Тепер сховатися важче.

Куди спрямують військових КНДР?

В Інституті вивчення війни нагадали про положення щодо "взаємної оборони", яке міститься в угоді про всеосяжне стратегічне партнерство, яке уклали два диктатори у червні. Путін вже подав її текст на узгодження в думу. Ця угода дає юридичне обґрунтування залученню північнокорейських військових. Мотиви путіна – за рахунок них уникнути загальної мобілізації або хвилі часткової, яка може призвести до негативних внутрішніх наслідків, і воювати у Курській області.

"Путін, схоже, більш готовий прийняти північнокорейський персонал до російської армії та вдатися до інших нерегулярних зусиль формування сил, ніж закликати до ширшої мобілізації для справжнього вирішення бойової ситуації на театрі військових дій", - вказали в Інституті.

За даними джерел, близько 3 тис. північнокорейських військових знаходяться у столиці Бурятії Улан-Уде. І на базі 11-ї окремої десантно-штурмової армії ворога формується так званий "Особливий бурятський батальйон", укомплектований громадянами КНДР. Є дані й про більшу кількість – 10 тис. північнокорейців.

"Північна Корея та її диктатор Кім Чен Ин банально заробляють. Йшлося про те, що за кожну голову північнокорейського військового росія платитиме $30 тис. валютою і, швидше за все, це буде кешева сума готівкою", - сказав політтехнолог Тарас Березовець.

Ще до того, як Україна почала бити на сполох через залучення військових, очільник ГУР Кирило Буданов казав, що Північна Корея є найнебезпечнішим для нас російським союзником. Не Іран з його "шахедами", а саме КНДР з її снарядами та ракетами. Тепер додається ще й особовий склад.

"Росіяни можуть застосувати військових кндр для початку в Курській області, але не виключається, що після російських полігонів декілька тисяч військових кндр можуть опинитися на тимчасово-окупованих територіях України разом з бурятами", - уточнив Андрій Коваленко.

Він звернув увагу, що менше 1% кадрових офіцерів КНДР знають російську мову і це треба розуміти, щоб аналізувати залуження до військових дій. Навряд чи є прямі дані про високий рівень володіння іншими мовами у військових КНДР раніше, але брати участь у чижих війнах це їм не завадило.

"Якщо ми говоримо про їхнє (північнокорейців, - авт.) використання в якості інженерних підрозділів, тут цілком було б зрозуміло. Тому що інженерно-саперні підрозділи російської федерації понесли величезні втрати. Це підрозділи, які дуже часто йдуть попереду військ: готують фортифікації, розміновують території. Заміна була б очевидною, - пояснив в ефірі "Ми – Україна" військовий експерт, речник Української добровольчої армії Південь Сергій Братчук, - Корейці вміють копати, у них є цей досвід відповідний фортифікаційний. І тут легше віддавати команди. Що ж стосується комунікацій безпосередньо на полі бою. Якщо навіть поставити російських офіцерів, не думаю, що корейці із цим би погодились, але яка буде комунікація між підрозділами? Питання є. Це можливе залучення, все залежатиме від того, як це проявиться на полі бою. Але це те, що мало би остаточно спонукати наших партнерів, союзників. Може це буде останньою краплею, коли вирішиться питання і далекобійної зброї, і постачання більшої кількості озброєння і боєприпасів".

Про те, як саме 3 тис. чи 10 тис. військових КНДР можуть залучити до війни, поки можна розмірковувати. Але будь-який варіант їхнього застосування для нас поганий. Навіть якщо вони просто копатимуть чи стоятимуть на кордоні, це вивільняє російськи резерви.

Експерти назвали "стратегічне партнерство" росії та КНДР і створення у межах нього військового альянсу остаточним формуванням осі зла. Навіть до укладання союзу та залучення військових, росія, член Радбезу ООН, публічно нехтувала і міжнародним правом, і накладеними ООН на Північну Корею санкціями. Саме рф у цьому році домоглася закриття офіційно створеної ради експертів, яка моніторила порушення санкцій, запроваджених проти Північної Кореї через програму створення ядерної зброї. І беж жодних наслідків для себе.

Те, що північнокорейців можуть задіяти на території Курської області – це наче з погляду міжнародного права ще більш-менш прийнятно, адже це визнана територія росії. Проте експерти не виключили й варіанти їхнього застосування на території України. Ба більше, вони вже застосовувалися, бо кілька загинули під Донецьком.

Натомість ані через відкрите нехтування міжнародним правом, ані через формування осі зла, частиною якої, окрім росії, вже є Іран та Північна Корея, не було не тільки активних дій наших партнерів та союзників, але навіть заяв. Окрім як про стурбованість та уважне спостереження. Хоча йдеться не тільки про допомогу Україні, але й про їхню власну безпеку.

"Якщо демократії закриють очі на можливий повноцінний вступ у війну КНДР на боці росії, москва почне підготовку і накопичення ресурсів для атаки країн НАТО у наступні 4-6 років, - попередив керівник ЦПД РНБО, - Зокрема, країни Балтії будуть під загрозою".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про деталі проведення президентських виборів у США: як американці обирають голову держави та як окремі чинники вплинуть на результати.

Головне