Яким буде розмитнення авто в "Дії": що треба знати про документи, вартість та нюанси

Яким буде розмитнення авто в

Давно обіцяне розмитнення авто у "Дії" можуть втілити у реальність наступного року. 26 грудня з урядової ініціативи понад 40 народних депутатів зареєстрували законопроєкт 10380 із новим баченням цієї процедури. Хто, який транспортний засіб та як зможе розмитнити у "Дії", розбирався "Ми – Україна".

Шлях до розмитнення у "Дії"

Ще у березні 2021 р. в Офісі простих рішень запропонували нову модель розмитнення із акцизом за фіксованою формулою, 20% ПДВ до акцизу та нульовим митом. Саму процедуру розмитнення тоді й запропонували перенести в "Дію".

Поки ідею виношували та оформляли, відбулося повномасштабне вторгнення. Через нього з 1 квітня до 1 липня 2022 року в Україні діяв пільговий режим розмитнення авто за нульовою ставкою. За даними Інституту досліджень авторинку, на піку дії цього режиму минулого травня та червні, українці ввезли 93,6 тис. та 138,2 тис вживаних авто.

21 червня минулого року пільги скасували і повернулися до стандартного режиму. За даними Інституту, у перші три місяці після цього обсяги ввезення впали у понад вісім разів. Проте потреба у легковиках є завжди, а під час війни ще більша. Через дії агресора станом на червень 2023 р. за даними KSE прямі втрати приватного легкового транспорту становили 212 тис. автівок.

За оцінками Інституту досліджень авторинку, у 2023 р. середньомісячний обсяг перепродажів на вторинному ринку всередині країни становив 80 тис. угод, і це не надто вражаючі результати.

"Брак автомобілів на внутрішньому ринку створює все більший відкладений попит на "свіжопригнані" легковики. Щомісяця цього року в середньому український автопарк поповнювався на 18 тисяч легкових машин з пробігом, з поступовим зростанням цього обсягу до 23,5 тис./міс. наприкінці року. Це дає підстави вважати, що наступного року цей тренд продовжиться, й кількість новоприбулих вживаних легковиків зростатиме й надалі", - вказують експерти Інституту.

У 2024 р. потенціал такого імпорту – від 35 тис. до 50 тис. легковиків на місяць. Нижня планка – в тому разі, якщо не буде пом'якшення податкових умов, верхня – в разі пом'якшення.

У червні 2022 р. Кабмін подав три законопроєкти: щодо ставок оподаткування авто, митного оформлення та розподілення надходжень від акцизу з ввезених ТЗ. Вартість розмитнення за проєктами протягом п'яти років планували зменшити на третину. Усі три документи парламент провалив на початку 2023 року.

У забракованих Радою проєктах був і той, що стосувався розмитнення автівок у "Дії". І від неї уряд відмовлятися наміру не мав. Про потребу у такому способі неодноразово казав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, а запровадити його от-от також неодноразово обіцяв віцепрем'єр та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Ми б'ємося за цю послугу з бюрократією і з тими, хто не хоче зробити митницю прозорою. Ми вже реєстрували закони по розмитненню, але вони не були прийняті. Однак хочу сказати і зробити вам спойлер, що до кінця цього року зареєструють оновлений законопроєкт про розмитнення… А в новому 2024 році, коли розпочне роботу парламент, можна буде його приймати", - заявив Федоров у першій половині грудня.

26 грудня законопроєкт з'явився. Федоров закликав нардепів долучитись до співавторства, і понад 40 з них це зробили.

Що не змінює та що змінює законопроєкт про розмитнення в "Дії"?

Понад рік тому в Кабміні хотіли переглянути вартість розмитнення, запропонувавши формулу ставки податку із коефіцієнтами, які протягом п'яти років знижувалися. Проте новий проєкт не чіпає ані перелік податків та зборів, ані їхні ставки. А це ПДВ 20% (від вартості авто), мито 10% (митної вартості), акциз (в євро в залежності від типу та об’єму двигуна). До витрат ще додаються обов’язкова сертифікація (хоча тут зміни будуть) та сплата пенсійного збору 3%, 4% чи 5% від вартості авто.

Не скасовують стандартну процедуру розмитнення. Тобто буде у силі подання паспорту, ідентифікаційного коду, договору купівлі-продажу і техпаспорту автівки на митниці. Митники під час оформлення складають акт огляду із фіксацією пошкоджень, новий власник отримує митну декларацію, копію акту та розмитнює автівку за місцем проживання.

Цей варіант буде можливий за бажанням, але буде альтернатива – розмитнити авто у "Дії". І під це автори пропонують додати кілька норм у перехідні положення Митного кодексу.

Як розмитнювати автівку у "Дії"?

Хто зможе розмитнити? Засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, частиною якого є "Дія" у смартфоні, громадяни, підприємства та уповноважені ними особи зможуть подавати електронні митні декларації при ввезенні легковиків.

Що можна розмитнити? Нові легковики поки не пропонують розмитнювати через "Дію". Нові в розумінні цього проєкту – це ті, що не мають актів держреєстрації як в Україні, так і за кордоном. Тобто йдеться про уживані легковики, раніше зареєстровані, навіть якщо й випущені того ж року, що й ввозяться для вільного обігу. За тієї умови, якщо марка, модель, об'єм циліндру двигуна, тип пального буде у новій Базі даних митної вартості легкових автомобілів.

Що таке База даних митної вартості легкових автомобілів? Це система, у якій будуть відомості про вартість нових легковиків та інших моторних ТЗ, призначених головним чином для перевезення людей (товарна позиція 8703 згідно з УКТ ЗЕД).

Порядок щодо того, як цю базу створювати та вести пропише Кабмін. Власником буде Мінцифри. Технічним адміністратором – держпідприємство при Мінцифрі, яке визначить Кабмін. Оновлювати дані у ній треба буде щомісяця.

До вартості нового легковика у базі митники будуть застосовувати коефіцієнт віку аналогічного автомобіля, який ввозиться.

Який механізм оцінки автівки для розмитнення? Якщо дані про вартість нового легковика будуть у базі, митники оцінюватимуть вартість того, що ввозиться, автоматично. Для цього застосовуватимуть такі вікові коефіцієнти:

коефіцієнти2.png (14 KB)

Якщо заявлена митна вартість буде нижчою за ту, що вказана у базі із застосуванням вікового коефіцієнту, її відкоригують.

"Важливим аргументом впровадження запропонованої законопроєктом моделі є ліквідація можливості маніпулювання з вартістю легкового автомобіля, тобто корупційної складової на митниці під час визначення митної вартості легкового автомобіля, від якої розраховуються митні збори", - пишуть автори у пояснювальній записці.

База вартості нових автівок, застосування до неї вікових коефіцієнтів та автоматичний розрахунок мають виключити й різні схеми, які впливають на митну вартість та, як наслідок, вартість розмитнення. Це завищення пробігу, зазначення пошкоджень та несправностей, яких немає, зміна модифікацій, заниження вартості у договорі купівлі-продажу.

Які документи будуть потрібні для розмитнення у "Дії"? Той, хто ввозитиме авто, сформує у "Дії" електронну митну декларацію. До неї внесе дані про себе, про особу, яка відповідає за фінансове врегулювання, якщо митну декларацію формуватиме підприємство – фінансові та банківські дані. А також такі дані про автівку:

  • код товару згідно з УКТ ЗЕД;
  • рік виготовлення;
  • марка;
  • модель;
  • VIN -код;
  • тип палива;
  • об'єм двигуна;
  • країна походження;
  • країна відправлення;
  • фактурна вартість.

Електронну митну декларацію треба буде засвідчити кваліфікованим електронним підписом найпізніше за день до ввезення автівки.

Електронну митну декларацію та реєстраційний документ на автівку, в разі його наявності, треба буде надавати при ввезенні. Сертифікат відповідності рівням "Євро" при митному оформленні буде не потрібен. Він буде обов'язковим тільки при першій реєстрації в Україні.

Отже, у пункті пропуску людина пред'явить ТЗ, попередить, що на нього оформлена електронна митна декларація, та назве митнику реєстраційний номер декларації. Митним оформленням буде займатися митний орган у пункті пропуску. Розраховувати митну вартість будуть на підставі бази даних та коефіцієнтів. Максимальний строк для оформлення – година.

За бажанням, можна буде розмитнювати за дійсною нині процедурою. Якщо автівки не буде в базі – також за нею. До того ж діятиме запропонований новий механізмтимчасово, до вступу України в Євросоюз.

Які мінуси?

Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів звертає увагу на те, що механізму перевірки електронної митної декларації у проєкті немає.

"Автори законопроєкту 10380 пропонують митників виключити з процесу митного оформлення, а імпортер самостійно введе в "Дії" всі дані авто, сплатить нараховані калькулятором митні платежі і все! Уявіть собі: я імпортую Тойоту з обʼємом двигуна 4 літри, але в "Дію" внесу інформацію про обʼєм 2,5 літри і сплачу митні платежі в 2 рази менші. І хто мене перевірить?" – наводить приклад Назаренко.

Він додає, що питання ставив розробникам, і йому відповіли, що перевірити можна по VIN -коду двигуна. Ця інформація є у виробників, і контролюючі органи можуть змусити автозаводи її надавати.

"Моє питання: "Навіщо тоді прибирати один контролюючий орган – митницю, якщо потім інший контролюючий орган буде перевіряти знову, і де тут прогрес?", залишилось без відповіді. Як і питання: "Яким чином ви змусите автозавод надавати вам інформацію? І чи не пішле він вас на три веселих літери?", - вказує Назаренко.

Що ж до створення бази даних вартості питань виникає найбільше. У проєкті навіть рамково принципи її формування не згадують, тоді як завдання складне. В Інституті досліджень авторинку зауважують: не зазначено, ціна якої країни для бази буде актуальною, а вони відрізняються і доволі суттєво. Незрозуміло від чого відштовхуватися, якщо раніше модель не ввозилася в Україну і виготовлена саме для ринку іншої країни, як бути з ТЗ нестандартної комплектації, виготовленими за індивідуальним замовленням. А найголовніше, що й сам термін "вартість" не розкритий: митна при імпорті до чи після оподаткування, чи може ціна продажу від дилерів. Усі ці питання віддають для уточнення в нормативці. І час для її підготовки передбачений.

Якщо проєкт стане законом, то чинності набере наступного дня після опублікування. Але ключова зміна – створення бази даних про ціну легковиків – відбудеться не одразу. Кабміну відводять на це шість місяців. Півроку буде й для того, щоб створити технічну можливість подавати електронну митну декларацію громадянами. Для того, щоб підприємства могли подавати електронну митну декларацію відводять дев'ять місяців.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як депутати пропонують карати за скручування пробігу.

Головне