Криваве переобрання Ніколаса Мадуро: чому нас мають цікавити вибори та протести у Венесуелі

Криваве переобрання Ніколаса Мадуро: чому нас мають цікавити вибори та протести у Венесуелі

28 липня у Венесуелі відбулися президентські вибори. Незважаючи на численні порушення та обґрунтовані сумніви у результатах, переможцем на них оголосили Ніколаса Мадуро, який керує державою з 2013 року. Країною почали ширитися протести та за кілька днів стало відомо про щонайменше 16 жертв та понад 1000 затриманих.

Хоча події відбуваються далеко від України і у той час, коли в нас триває війна, проте підвищений інтерес вони викликають. Бо Мадуро – друг путіна, бо історія Венесуели протягом останніх 25 років має чимало схожого із історією країни-агресора, бо демократія, за яку бореться Україна, знову зазнає поразки. Чому Венесуела у вогні й це є важливим, розбирався "Ми – Україна".

Чим Венесуела нагадує та вабить росію?

Протягом останніх 25 років Венесуелою керує самопроголошений Боліваріанський рух, який отримав свою назву на честь героя країни Симона Болівара. У 1998 році, шляхом демократичних виборів, президентом став Уго Чавес, який пообіцяв країні, яка у 90-х роках пережила кілька рецесій, подолання корупції та бідності й докорінну зміну політичної системи.

путін_чавес.jpg (215 KB)

путін та Чавес

За час свого президентства та кількох переобрань, він витримав кілька спроб позбавити його влади, придушив опозицію, спричинив масову міграцію, домігся референдуму, який, зокрема, скасував конституційні обмеження щодо двох поспіль шестирічних президентських термінів. Помираючи від раку у 2013 році, Чавес визначив наступника – Ніколаса Мадуро, який у 2024 році йде вже на третій термін.

Цей політичний хронометраж вже нагадує події у росії. У країні-агресорі володимир путін тримається за президентську посаду 25 років та здобув її у такий саме спосіб, що й Мадуро. Конституційний референдум так само проводили, придушення опозиції відбувається, кілька хвиль протестів переживали. Обидві країни, де колись були демократичні вибори, за індексом демократії визначені, як авторитарні, та перебувають під санкціями.

мадуро_путін2.jpg (238 KB)

Мадуро та путін

Є й спільний досвід анексії. У росії вже реалізований, а у Венесуели ще тільки запланований. Нині вона претендує на частину сусідньої Гаяни. У квітні  цього року Мадуро провів референдум та був ухвалений закон про анексію регіону Ессекібо. На тлі виборів до військових дій справа не дійшла, але криза не вирішена.

Венесуела знаходиться на першому місці у світі за обсягами розвіданих запасів нафти, росія – на восьмому. В обох країнах очільники в усіх негараздах звинувачують Захід.

Чому події у Венесуелі важливі для нас?

Саміт миру у Швейцарії, проведений з ініціативи України, мав результатом спільну заяву, підпис під якою не поставили Бразилія та Мексика – ключові країни Латинської Америки. Ця частина Глобального Півдня, як і підтримка самого Глобального Півдня, є надзвичайно важливою для досягнення миру у нас. Але у Латинський Америці росія давно і міцно нарощує свою присутність та завойовує прихильників. Зокрема через співпрацю із Мадуро.

Напередодні президентських виборів у Венесуелі виконавча директорка Інституту Маккейна Евелін Фаркас попередила: Сполученим Штатам треба вживати заходів для боротьби із авторитарним просуванням путіна в Україні та Венесуелі.

"Не випадково, коли венесуельці готуються піти на вибори з надією на відновлення демократії, російський Володимир Путін відправив військові кораблі, щоб зупинитися у Венесуелі та на Кубі протягом останнього місяця. Роблячи це, Путін чітко дав зрозуміти, що він веде глобальний хрестовий похід, щоб знищити демократію, навіть якщо це означає донести свої авторитарні досягнення прямо до нашого порога, - пояснила Фаркас, - Зв’язки Росії з Латинською Америкою та Карибським басейном не є новими, але війна в Україні надихнула Путіна на поглиблення свого впливу в регіоні шляхом пожвавлення військових зв'язків із Венесуелою, Кубою, Нікарагуа та іншими, підриваючи партнерство США та проводячи кампанії з дезінформації".

Вона нагадала, що Куба, Нікарагуа, Венесуела, Болівія та Перу є провідними покупцями російської військової техніки. Президент Нікарагуа з 2022 року дозволив російським військовим розміщення у країні. Росія провела за допомогою ГЛОНАСС операції сигнальної розвідки в Нікарагуа та Бразилії. У Мексиці перебуває найбільша кількість офіцерів російської розвідки, біля Гавани будуються російські та китайські розвідбази. Russia Today в Латинській Америці має аудиторію понад 20 млн глядачі і вона є найпопулярнішою іноземною службою новин там. Венесуелі москва продає передову зброю, зокрема винищувачі та гелікоптери, підпитуючи мілітарізацію кордону із Гаяною.

"Якщо національні вибори у Венесуелі не підуть на користь підтримуваного Росією Мадуро, очікуйте, що "військова криза" в Гайані переверне результати виборів", - попередила Фаркас.

І поки що із виборами усе складно.

Що призвело до протестів у Венесуелі?

Попри багато спільних рис, Венесуелу від росії поки що відрізняє те, що там опозиція не придушена до кінця, а громадяни ще мають якісь демократичні сподівання.

У британському Королівському інституті міжнародних відносин (Chatham House) констатують: в минулому венесуельська опозиція розкололася через різне бачення стратегії зміни керівництва держави. Партії на знак протесту утримувалися від виборів до Національних зборів (парламенту) у 2005, 2018 та 2020 роках, через що втратили виборні посади та віддалилися від виборців. У 2019 році, за підтримки Дональда Трампа, опозиція сформувала тіньовий тимчасовий уряд, але й це не допомогло здолати Мадуро.

Вмовити його не знищити опозицію перед виборами у 2024 році вдалося шляхом тривалих переговорів. На кону стояло або пом'якшення, або повернення санкцій з боку США та підтримка міжнародної спільноти в особі сусідніх Бразилії та Колумбії. 17 жовтня 2023 року уряд Мадуро на Барбадосі, в присутності офіційних осіб з США, ЄС, Канади, Великої Британії та Колумбії, зобов'язався провести конкурентні та інклюзивні президентські вибори. Наступного дня США зняли санкції на міжнародні інвестиції у нафтогазовий сектор Венесуели та експорт нафти і газу, які діяли з 2019 року.

Тримався Мадуро недовго. Наприкінці 2023 року результати опозиційних праймеріз, на яких перемогла Марія Коріна Мачадо, керівництво Венесуели відмовилося визнавати. На початку 2024 року Верховний суд заборонив їй балотуватися через звинувачення у шахрайстві та корупції. У травні опозиція визначила іншого кандидата – колишнього дипломата Едмундо Гонсалеса, якого підтримала Мачадо.

мачадо_гонсалес.jpg (102 KB)

Мачадо та Гонсалес

Хоча венесуельці мали вибір з 10 кандидатів-суперників Мадуро, саме Гонсалес мав найбільшу підтримку. Зокрема серед тих громадян, які за часи політичних та економічних негараздів залишили країну. А таких чимало – майже 8 млн.

Венесуельці, які виїхали, зіткнулися із проблемами при додаванні своїх імен до реєстру виборців. Паспорти у якості ідентифікації не приймались. Вони мали надати підтвердження легального проживання в країні перебування та дійсне посвідчення особи, які консульства Венесуели за кордоном не видають. Серед мігрантів скарги були на це, а також на те, що їхні імена були у реєстрах Венесуели, а не країни перебування, і на те, що консульства були відкриті для реєстрації виборців обмежений час. В результаті для голосування зареєстрували 68 тис. виборців за кордоном, тоді як близько половини з 7,8 млн мігрантів мають право голосу.

Центр Картера, який адміністрація Мадуро запросила у якості спостерігачів на вибори, 30 липня зробив заяву:

"Вибори проходили в умовах обмеження свободи політичних діячів, організацій громадянського суспільства та ЗМІ. Протягом усього виборчого процесу CNE (Національна виборча рада, -авт.) демонструвала явну упередженість на користь чинного президента. Реєстрація виборців постраждала через стислі терміни, відносно невелику кількість місць реєстрації та мінімальну кількість публічної інформації... За останні кілька років кілька опозиційних партій змінили свою реєстрацію на лідерів, які прихильно ставляться до влади. Це вплинуло на висування деяких опозиційних кандидатів… На виборчу кампанію вплинули нерівні умови серед кандидатів... Зловживання адміністративним ресурсом з боку чинного Президента — в тому числі використання державного транспорту, агітація державними службовцями під час виконання службових обов’язків та використання соціальних програм — спостерігалися протягом усієї кампанії. Чинний президент також користувався надзвичайно позитивним висвітленням на телебаченні та радіо з точки зору реклами, трансляційних подій та висвітлення новин, тоді як основний опозиційний кандидат отримав мало висвітлення в ЗМІ. Крім того, влада часто намагалася обмежити агітаційну діяльність опозиції. Це включало переслідування або залякування людей, які надавали послуги чи товари для основної кампанії опозиції".

Спостерігачі відзначили, що венесуельці масово прийшли на волевиявлення. І мирно, попри те, що були повідомлення про обмеження доступу, тиск, наявність блокпостів правлячої партії. Але Національна виборча рада непрозоро оголосила про результати. Перевірити їх чи підтвердити Центр Картера не здатний і вважає, що вибори не відповідали міжнародним стандартам та не можуть вважатися демократичними.

CNE, яка складається з п'яти членів, висунутих парламентом, та яку очолює колишній депутат Об'єднаної соціалістичної партії Венесуели (партія Мадуро) Елвіс Аморозо, 29 липня ввечері повідомила, що після підрахунку 80% голосів Мадуро здобув перевагу у 51%, яку вже не перевершити. Гонсалес набрав 44%. Проте протоколи та деталізацію Рада не надала.

Мадуро назвав себе переможцем та закликав поважати суверенітет Венесуели. Він заявив, що Національна виборча рада стала мішенню хакерської атаки у ніч виборів.

мадуро2.jpg (362 KB)

Мадуро після виборів

Натомість 29 липня Мачадо заявила, що має доступ до результатів після підрахунку 73,2% голосів. Згідно із ними 2,75 млн голосів отримав Мадуро, а Гонсалес – 6,27 млн.

"У нас є записи, які свідчать про нашу категоричну та математично незворотну перемогу", - сказав Гонсалес.

Після понеслися і протести, і неприкритий скепсис відносно результатів з боку міжнародних лідерів.

Речник Білого дому Джон Кірбі заявив про стурбованість відривом демократичних норм:

"Наше терпіння та терпіння міжнародної спільноти закінчується".

Віце-президентка США Камала Харріс заявила, що "воля венесуельського народу повинна поважатися. Незважаючи на численні виклики, ми продовжуватимемо працювати над більш демократичним, процвітаючим і безпечним майбутнім для народу Венесуели.

Ентоні Блінкен, держсекретар США, заявив, що "ми серйозно стурбовані тим, що оголошений результат не відображає волі чи голосування народу Венесуели".

Луїс Лакальє Поу, президент Уругваю , сказав: "Це не було секретом, що вони збиралися "перемогти", незалежно від реальних результатів".

Міністр закордонних справ Колумбії Луїс Гілберто Мурільо закликав до "повного підрахунку голосів" у Венесуелі з "перевіркою та незалежним аудитом, які мають бути проведені якомога швидше".

Аргентинський президент Хав’єр Мілей написав у Х: «ГЕТЬ, МАДУРО, ДИКТАТОР!!!»

Помодурівський президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва назвав виборчий процес нормальним та спокійним. А для "вирішення суперечки" вважає, що треба показати протоколи голосування. Вже після того, як протоколи підтвердять результати "ми всі зобов’язані визнати результати виборів у Венесуелі".

путін привітав Мадуро, а в кремлі заявили, що працюють над поглибленням своїх зв'язків з Венесуелою.

Протести через результати виборів, які розпочиналися як мирні, за кілька днів стали геть не такими.

протести_венесуела.jpg (131 KB)

протести_венесуела2.jpg (177 KB)

протести_венесуела3.jpg (236 KB)

протести_венесуела4.jpg (271 KB)

The Washington Post опитало місцевих активістів. Хесус Армас, організатор опозиційної кампанії в Каракасі, сказав, що сили безпеки та байкери, які підтримують Мадуро, відомі як colectivos, затримували людей за участь та організацію протестів, але не тільки їх, а й спостерігачів за виборами. У правозахисній групі Foro Penal затримку спостерігачів не підтвердили, але кажуть, що затримані "лідери опозиції, опозиційні мери та люди, які брали участь у акціях протесту або, навіть не протестуючи, у прилеглих районах".

Мадуро закликав своїх прихильників повідомляти про протестувальників через застосунок VenApp, який спочатку створювали для повідомлень про відключення світла та надзвичайні ситуації. Його швидко перепрошили для доносів. Також створили телеграм-канал з фото та відео протестувальників, де просять їх впізнавати.

Шестеро представників опозиційної президентської кампанії, на яких ще в грудні минулого року видали ордери на арешт, ховалися у посольстві Аргентини у Каракасі. Його оточили та знеструмили. Через що Хав'єр Мілей заявив про загрозу безпеці дипперсоналу та громадян Венесуели, які знаходяться під захистом.

Саме Мачадо говорила про 16 загиблих. Також вже всіма передовими ЗМІ розійшлася цифра про 1000 затриманих. В Amnesty Internаtional кажуть, що зареєстрували щонайменше 11 смертельних випадків та зафіксували використання вогнепальної зброї.

Через протести єдина поступка Мадуро, про яку відомо зараз – прохання провести перевірку президентських виборів Верховним судом.

"Я постаю перед правосуддям", - заявив він. І додав, що хоче аби його викликали, допитали та розслідували.

Проте склад суду призначається урядом та ратифікується парламентом, де більшість за Мадуро. Тому поступка сумнівна.

Що далі?

Поки ситуація у глухому куті. Мадуро офіційно оголошено переможцем, тоді як виборці та світ ставлять це під сумнів.

"Він (Мадуро, - авт.) розраховує на те, що зможе дочекатися і люди втомляться від демонстрацій, — цитує AP Синтію Арнсон, співробітницю вашингтонського Wilson Center, - Проблема в тому, що країна перебуває в смертельній спіралі і немає шансів, що економіка зможе відновитися без легітимності, яка приходить від чесних виборів".

У злиднях, падінні економіки, занепаді нафтогазового сектору, від якого залежить Венесуела, Мадуро звинувачував санкції та, відповідно США. Поки він тільки підвищує ставки, і сподіватися можна лише на важелі впливу. Деякі мають сусіди – Бразилія та Колумбія. Найбільші, через механізм санкцій, – у США, де поки прямих звинувачень у шахрайства не робили та не визнавали Мадуро нелегітимним.

Проте у нього лишається ще не розіграний козир в рукаві – криза в регіоні Ессекібо та його анексія, зокрема й за підтримки росії, яка останнім часом значно поширила свою присутність в регіоні загалом та в Карибському морі зокрема. І майбутню анексію, і присутність росії, попереджав старший науковий співробітник Інституту державної політики Джека Д. Гордона Еван Елліс, Мадуро міг би використати, щоб відкласти вибори 28 липня. Не важко передбачити, що може розіграти цю карту і в разі загрози перевиборів.

"Росія та Іран вибірково співпрацюють із країнами ЛАК (Латинська Америка та Карибський басейн, - авт.). У той час як вони розвивають тісні зв’язки з трьома антиамериканськими диктатурами півкулі — Кубою, Нікарагуа та Венесуелою — вони водночас працюють над тим, щоб завоювати позиції в більш нейтральних або скептично налаштованих до США країнах, таких як Бразилія та Мексика", - попередили співробітники CSIS (Center for strategic & international studies) у звіті, який вийшов напередодні виборів у Венесуелі.

Іран, чиї безпілотники постійно кошмарять Україну, посилив військово-безпекове співробітництво із ЛАК загалом та з Венесуелою після того, як росія зорієнтувала свою оборонну промисловість на війну проти України, а не на експорт.

сулеймані_чавес.jpg (132 KB)

Мурал на честь Касема Сулеймані, лідера Корпусу вартових Ісламської революції, відкритий у Каракасі у 2023 році. Також зображений Уго Чавес

У 2023 році Венесуела придбала в Ірану шість швидкісних катерів з протикорабельними ракетами, у 2024 році стало відомо про розробку нею боєприпасів на основі іранських "шахедів". Тобто регіон окучений авторитарними режимами та ризикує вибухнути. Про що й попереджають експерти. У CSIS кажуть, що через це США мають тісніше співпрацювати із союзниками та однодумцями як у ЛАК, так і за Атлантикою.

"Сформулюйте зустрічну пропозицію для наглядачів, - такою є одна з порад CSIS, - Сполучені Штати, зі свого боку, мають продовжувати наголошувати та привертати увагу до російських військових злочинів та зловживань в Україні. Але обміну повідомленнями самих по собі буде недостатньо, і вкрай необхідні більш активні зусилля, підкріплені ресурсами".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" підбивав підсумки саміту НАТО у Вашингтоні для України та розбирався, що ж саме нам пообіцяли союзники.

Головне