Відпочинок дітей в Іспанії перетворився на пекло: умови в українському таборі спонукали батьків бити на сполох

Відпочинок дітей в Іспанії перетворився на пекло: умови в українському таборі спонукали батьків бити на сполох

Вже майже десять днів в соцмережах, інтернеті та ЗМІ розголосу піддається жахливий відпочинок українських дітей в українському ж таборі для відпочинку Star Time Camp, який облаштували в Іспанії. Скандал набув великого розголосу і "Ми – Україна" розбирався, що сталося.

Чому здійнявся скандал?

Star Time Camp – відомий за активною рекламною кампанією в інтернеті та соцмережах дитячий табір в Іспанії (Орхіва, Гранада). У липні він опинився в епіцентрі скандалу. Десятки батьків надали розголосу інформації про не просто неналежні, а нестерпні умови проживання у ньому дітей.

Табір створений українським бізнесменом Олегом Хорошим (Лопатько) для українських дітей та з українськими співробітниками. "Born to be Ukrainian" – народжений бути українцем, зазначено на першій сторінці його сайту.

"STAR TIME" – це дитячий табір, що працює над сучасним переосмисленням кращих традицій піонерських таборів одного з найулюбленіших видів відпочинку дітей у нашій країні в недалекому минулому".

Такий опис є у інформації для батьків, які хочуть відправити дітей на відпочинок. Десятки заїжджають у табір у зміни. І четверта цього літа стала катастрофою. Дітей заселили у глемпи – тільки-но встановлені, ще не дороблені та у яких не просто спекотно, а нестерпно.

Українські діти і без того мають важке життя, саме тому важко проігнорувати цей скандал. Деякі приїхали з України відпочити принаймні від постійних повітряних тривог та російських обстрілів. Деякі є біженцями, живуть не вдома, а в інших країнах. Ефектна реклама обіцяла їм п'ятизірковий відпочинок у горах Валенсії з виїздом до моря, спілкування з новими друзями з України, активності. Але склалося геть не так, як планувалося.

"Шахраї організували літній табір в Іспанії: діти опинилися в нестерпних умовах!"- сповістив 13 липня омбудсман Дмитро Лубінець.

Він розповів, що у Star Time Camp діти перебувають у приміщеннях з порушенням санітарних норм, не мають доступу до туалету, питної води, їжі та засобів гігієни. Їх розмістили у поліетіленових наметах, в яких неможливо перебувати через високу температуру. Адміністрація протягом доби після того, як батькам стало про це відомо, не відповідала на їхні дзвінки.

Хоча здається, що вдпочинок в Іспанії – це що безмежно понтове, для дітей-мажорів, насправді ж дійсно йшлося про табір, просто з обіцяними у ньому дуже хорошими умовами та вартістю путівки десь до 2000 євро. Не дешево, але це й не космічні розцінки. Тож батьки виклалися, але багато хто про це пожалкував. "Ми – Україна" поспілкувався із ними.

Історії батьків та їхніх дітей

Пані Ірина своїм двом донькам, яким 9 та 11 років, купувала путівки на ранньому бронюванні, рік тому. Без трансферу за двох вони коштували їй 1800 євро. Вона каже, що, як і більшість батьків, які відправили дітей відпочивати, ці гроші вона збирала, сплачувала у розстрочку. Хоч перебуває вона не в Україні, але працює на українського роботодавця, отримує зарплатню українського рівня, тож не йдеться про якійсь мажорний варіант канікул.

Обіцяно було п'ятизірковий рівень за більш-менш прийнятну ціну. Цього ж року вартість путівок вже зросла. Табір переїхав до початку сезону і почав розбудовуватися. Але про зміну обіцяного п'ятизіркового рівня, каже Ірина, не йшлося. Її доньки були у четвертому цьогорічному заїзді до табору. Тобто його вже мали б привести до ладу. Але виявилося, що він недобудований та варіанти поселення дітей змінилися: окрім кімнат, їх розселяли у глемпи. Хоча тривожні дзвіночки пролунали навіть до того, як дівчата прибули на місце. Ще на етапі поїздки. Перша історія - саме від Ірини.

"Мені одразу озвучили якусь захмарну суму трансферу і я зрозуміла, що мені дешевше відвезти їх самій. Я відвезла дітей до Малаги, передала їх співробітнику Богдану. Мене тоді збентежило, що дітей посадили в автобус без супроводжуючого – Богдан залишився в аеропорту, а діти поїхали лише з водієм іспанцем. Тобто в дорозі діти робили що хотіли, стояли на головах, заважали водію і він нічого не міг зробити. Це дві години по серпантину. Батьки дзвонили дітям, намагалися їх вгамувати.

Я прилетіла опівночі додому і почив працювати телефон. Я бачу, що дитина пише, плаче, записує відео: "Мамо, подивися, де ми живемо. Дуже погано, немає туалету". Дитина терпіла, боялася йти на інший кінець табору до загального туалету біля басейну. Темно, страшно, дорослі не приходять, у них дуже спекотно. Вони попросили вологі рушники, але їх ніхто так і не приніс, взагалі ніхто не підійшов.

Ще через годину дитина зателефонувала і сказала, що їй погано, її нудить. Я подумала, що може вона щось з'їла. Вона сказала, що нудить усіх шістьох дівчат, яких разом поселили у цій теплиці. Це й є теплиця. Це поліетиленовий намет, білий з одного боку та прозорий з іншого. Підлога дуже гаряча, як вугілля, вони ходили в капцях. Навіть ввечері підлога була гаряча. Було брудно, не було ані туалету, ані душу, ані вмивальника. Їм не дали води. Немає вікон, вони почали задихатися. Я наполягала, щоб вони хоч двері відчинили. Але вони боялися комах. Там навколо будівництво, можна перечіпитися. Ніхто з дорослих не прийшов, двері не відкрив. Вже о другій ночі, коли дітей нудило, у них боліла голова, було погано, я змусила відчинити двері та вийти на повітря біля палатки. Діти лягли спати о четвертій ранку, а я не спала зовсім і почала шукати зворотній переліт, щоб їх забрати.

З сьомої ранку я почала телефонувати. Я дзвонила цьому Богдану, бо не могла додзвонитися ані на гарячу лінію, ані на інші телефони. Нікуди. Я писала, я знайшла блогерів, які цей табір рекламували, вийшла на директорку Олену Нікуліну, але вона навіть зараз не подивилася мої повідомлення.

До Богдана я додзвонилася вже мабуть о другій дня, телефонувала разів 200. Ви уявляєте, яка там спека? Градусів 40 на вулиці, а в цьому наметі градусів 50, а може й більше. Я спитала в нього, що це за умови такі, і чому мої діти мають там жити. Нам обіцяли кімнати у корпусі, на трьох. Він спитав, чи бронювали ми кімнату. Я здивувалася – що означає бронювала? Рік тому ми купували путівку і нам обіцяли кімнату на трьох. Взимку сказали, що табір переїхав до Малаги і умови будуть ще кращими. Ніде на сайті нікого з батьків не попередили, що будуть такі намети, що можуть поселити там. Думаю, ніхто б не дав згоди на те, щоб дитина жила в таких умовах.

фото_з_сайту.jpg (306 KB)

Фото з сайту Star Time Camp

Богдан пообіцяв щось зробити. Після цілого дня дзвінків дітей переселили. Ми цього домоглися разом із ще однією мамою – наші діти потоваришували. Їх переселили у корпус. Але не в інстаграмну кімнату, яку рекламують, – вона така одна. Інші кімнати набагато простіші чи просто не дуже гарні. Переселили в кімнату на шістьох з металевими двоповерховими ліжками, трохи схожими на тюремні нари. Інших меблів не було, тільки три таких ліжка. Одне з них впритул до вікна, яке до підлоги. Тобто спросонку вночі, встаючи у туалет, дитина могла вийти у це вікно.

Діти два дні не милися. Коли вони сказали, що хочуть у душ, їм запропонували стрибнути у басейн. Але, вибачте, як це? Ви брудні – стрибайте у басейн? Вони жили у кімнаті для вожатих і у них не було власного туалету. Нам обіцяли кімнату на трьох дітей з власним туалетом, я на це була згодна і збирала на путівки, щоб діти якісно відпочили, познайомилися з українськими дітками, знайшли нових друзів. Я б і безкоштовно не відправила дітей у табір, де вони жили б, як у тюремній камері та ходили в туалет з усією адміністрацією, з дорослими. Це ж загальний туалет, а дівчата маленькі.

Після переселення я вже трошки заспокоїлася. Треба було вирішувати свої питання – у мене іспити, перекваліфікація. Але до вчора (ми розмовляли з Іриною 15 липня, - авт.) я не могла нікуди поїхати, а завтра мені вже треба забирати дітей".

Доньки пані Ірини відбули увесь заїзд, з 6 по 16 липня. Хоча початок став випробуванням, зрештою вони знайшли нових друзів – були раді тому, що зустрілися з іншими українськими дітьми. Їхня мама каже, що вони рахували дні та години до поїздки саме тому, що дуже хотіли спілкуватися. На третій день у таборі та вже після переїзду дівчата вже менше зважали на умови. Ірина каже, що допомагали дітям і вожаті, до яких у неї немає жодних нарікань.

"Те, що було у перші два дні, було жахливо. Але якби керівництво пішло на компроміси, переселило б дітей у нормальні готелі, а не у хостели, у які вони переселяли дітей у перші зміни… Не знаю, що гірше – селити дітей до незнайомих чоловіків у хостели, чи парити їх у глемпах. От якби керівництво пішло на зустріч, нормально переселило, вибачилось та довело все до ладу, то конфлікту не було б. Але вчинили інакше. Це шахрайська схема. Путівок продали мабуть удвічі більше, ніж могли розмістити дітей. І це роблять вже четверту зміну. Раніше просто не було глемпів. Раніше дітей селили у хостели і батьки це проковтнули. Цього ж разу створили умови, коли діти могли загинути. Не знало, що сталося б з дітьми, якби я не почала кричати, щоб вони негайно відчинили двері. Бо вони боялися".

глемп_ззовні.jpg (102 KB)

Глемпи, вид ззовні. Фото - це та інші на головному зображенні до публікації - із посту у Facebook Люсії Задорожної, представниці Уповноваженого з прав людини в Королівстві Іспанія

У рекомендаціях на сайті табору – інформації для батьків, вказано, щоб діти брали якомога менше речей – тільки усе саме необхідне. Також не радять давати із собою мобільні телефони. Як виявилося, саме мобільні телефони дітей допомогли підняти проблему. Якщо доньки пані Ірина лишилися у таборі до кінця зміни, деякі інші поїхали раніше.

Мар'яна Даценко – мати 8-річного хлопця. Він заїхав до Star Time Camp у ту ж саму четверту зміну, яка тривала з 6 по 16 липня та називалася Sunny Hype. Вона каже, що хотіла відправити його на відпочинок, бо, як і більшість батьків, побачили рекламу "фантастичного" табору в соціальних мережах. Вартість путівки туди коливається в залежності від змін, яких заплановано 9, часу бронювання, наявності чи відсутності трансферу. І, знову ж таки, проблеми із сином Мар'яни почалися ще перед поселенням, а далі стало тільки гірше. Нижче її розповідь.

"Особисто я привезла свою дитину самостійно. Привезла його 6 липня. Перед цим за день у чаті Star Time Camp я запитала, о котрій годині буде поселення. Мені відповіли, щоб я привезла о 14:00-15:00. На рецепції табору мені одразу в очі кинулися величезна кількість дітей та батьків, які привезли їх самостійно, неорганізованість адміністрації та персоналу. Поселення тривало дуже довго. Якийсь відсоток старших дітей поселили, а іншу частину, причому молодших, тримали без поселення. Я була там 4 години очікуючи та не дочекавшись. Дитину забрали на якесь актівіті, батькам пообіцяли, що поселять до вечора. Я вимушена була їхати з іншою своєю дитиною. Сину я зателефонувала о 22:00 і його ще не поселили. Він дав слухавку вожатій і вона сказала, що розуміє обурення, на моєму боці, але нічого не може вдіяти. Врешті дитину заселили о 23:00. Уявіть собі: він їхав 2 години до табору і після приїзду увесь час знаходився без нагляду. На рецепції їм оголошували якісь актівіті, але за ними ніхто не дивився, бо дітей не розбили на групи і вожатих ще не закріпили.

У неділю (заїзд був 6 липня, в суботу, тож 7 липня, - авт.) дитина знаходилася у таборі. Я телефонувала, запитувала, чи їх вже переселили. Він сказав, що переселять ввечері. Ввечері знов не переселили. Я просила, щоб він дав слухавку комусь на рецепції, але там нікого не було. Я просила, щоб він дав когось з вожатих, але він не міг нікого знайти. Виявилося, що син був постійно та абсолютно без нагляду. В понеділок я вже вирішила розібратися. Бо я запитала, чи він поміняв білизну, чи сходив у душ, а він сказав, що живе в наметі, де немає ані унітазу, ані душу, ані раковини для вмивання, ані доступу до води. Я вирішила їхати та розбиратися".

Пані Мар'яна показала відео, яке зробила в таборі. На ньому є представниця адміністрації, яка каже, щоб територію табору батьки полишили. Так, їхній голос за кадром на підвищених тонах та чутна лайка. Проте негатив зрозумілий.

Це південь Іспанії в середині літа. Сонце, спекотно, а у глемпах справді немає санвузлів, навколо немає трави, тільки ґрунт. Поруч немає дерев, які б на глемпи давали тінь, - вони у віддаленні. Самі намети на підвищенні, а поруч з деякими дошки та цеглини. На відео до батьків, які його знімали, підходять діти та кажуть, що у когось є туалет, а у когось немає або він не працює. Їхній вік на вигляд– до 10 років.

Ще на одному відео син пані Мар'яни веде її та ще одного батька до наметів-глемпів. Поруч із найближчим же бачимо дорослого чоловіка з оголеним торсом, який робить ремонт. На відео батьки заходять у глемп.

"***** тут температура!!! Та ви гоните!!!!!!!" – не стримуючись каже батько.

У наметі розкидані аби як дитячі речі, стоять кілька унітазів, які планують встановлювати, на підлозі залишки пакування чи то від будматеріалів, чи то від сантехники, біля входу відро з якимись, вочевидь, засобами побутової хімії, лежать дроти, а всередині намету працюють ще кілька напівоголених чоловіків. Далі даємо скріни з відео, а не повне, оскільки на ньому малолітні діти, дозволу на зображення яких ми не отримували.

всередині'.jpg (96 KB)

всередині2.jpg (100 KB)

всередині3.jpg (72 KB)

вхід.jpg (127 KB)

вхід2.jpg (119 KB)

огорожа.jpg (189 KB)

глемпи.jpg (90 KB)

робітники.jpg (133 KB)

Набір кількох батьківських жахів водночас: шалена спека, гармидер, відсутність води, санітарії, будівництво та кілька незнайомих чоловіків.

"Клич Олега швидко!" – лунає до представниці табору голос мами на відео.

Представниця табору натомість каже: "Якщо вас не влаштовують умови, забирайте, будь ласка, речі, забирайте дітей і залишайте, будь ласка, територію".

Олег Хороший, це за публічною офертою, підрядник Star Time Camp, на якого у Валенсії табір і зареєстрований. Також він відомий за прізвищем Лопатько.

олег_хороший.jpg (110 KB)

Олег Хороший, скрін з відео, наданого батьками

Саме публічна офера, як сказали нам усі батьки, з якими ми спілкувалися, і була головним документом, який їм надали.

Про умови поселення, тобто кімната чи глемп, наявність чи відсутність кондиціонеру, санвузла, в офері ані слова. Вказано, що виконавець має забезпечувати проживання, триразове харчування, організацію дозвілля, в разі необхідності, кваліфіковану медичну допомогу, захищати від фізичного та/або психологічного тиску, організовувати виконання правил техніки безпеки та санітарно гігієнічних норм. Хоча умови й так обтічні, ще є й зазначення:

"Усі спори, що виникають з цього Договору або пов’язані з ним, вирішуються шляхом переговорів між Сторонами. Якщо відповідний спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку відповідно до чинного законодавства Королівства Іспанія".

Шляхом через правоохоронців Мар'яна та багато інших батьків і пішли – до табору викликали поліцію і не раз. Інші небайдужі батьки залучили представницю українського омбудсмена в Іспанії Люсію Задорожну, а офіційні представники вже підняли питання на рівні МЗС та диппредставництва.

"Моя скарга, як і багатьох батьків, в тому, що діти знаходилися в небезпечних для життя умовах, - каже Мар'яна, - Це гумові тенти, які не були оснащені ніяким кондиціонуванням, туалетом, доступом до води. Всередині температура була вищою за 45 градусів. Дітей поселили в глемпи, як позиціонує пан Хороший, власник табору, але насправді це будівельний майданчик. Всередині знаходилися напівоголені робочі, які встановлювали душові кабіни, унітази. Діти жили серед інструментів, з робочими, в критичних умовах.

Як ми попередньо усе обговорювали. Кожному з батьків в чаті, в якому ми бронювали путівки, скидали умови проживання дитини. Це мав бути п'ятизірковий готель, оснащений меблями, душовими, ванними і так далі. Наші ж діти отримали гумові тенти, в яких деякі перебували більше п'яти діб (особисто моя дитина – дві доби) без кондиціонування, душу, туалету, туалетного паперу, рушників, елементарних засобів гігієни. На жаль, жоден з батьків не підписував ніякий договір. Кожному при оплаті скидали договір публічної оферти.

У той день, коли я на власні очі побачила ці умови, я викликала поліцію. Небайдужих батьків було багато, які забирали дітей, але викликали поліцію і писали заяву на оскарження умов, в яких утримувались діти. Того дня я добилася того, щоб поліція зайшла на територію і усе зафіксувала, хоча мені казали, що це неможливо. Що я маю подати заяву для огляду в суд, а далі вже, в залежності від його рішення, поліція зможе зайти на приватну територію. Я була в шоці та стані афекту, тому не пам'ятаю як, але я домоглася, щоб поліція зайшла на територію.

Нас усіх надурили. Там 9 глемпів (на схемі табору їх зображено 12, але з відео очевидно, що будівництво триває – авт.), куди поселили близько 70 дітей. Обіцяли нам розміщення по 4 дитини в номері, а в результаті жили по 6 дітей у глемпі, який не був підготовлений. І це вже була 4 зміна.

Абсолютно всім батькам, які наважились оскаржувати умови, в яких проживали діти, говорили наступне: якщо вам не подобається, ви забираєте свою дитину та лишаєте територію табору. Були діти, які намагалися показати умови поліції. Цих дітей адміністрація табору виганяла в односторонньому порядку. За сміливість сказати поліції. Причому багато з цих дітей діставалися трансфером, тобто їхні батьки знаходяться в Україні. Просто уявіть цю ситуацію: твоя дитина за кордоном, а тебе, маму, повідомляють, що дитину сьогодні виганяють з табору. Речі збирають – заберіть дитину, ми доставимо її на вокзал або в аеропорт".

Пані Мар'яна свого сина з табору забрала, не чекаючи на завершення заїзду, виступала на телебаченні, звертається з позовом, перебуває на контакті із офіційними українськими представниками.

Інша мати – Любов Аль Хабарі, свою дитину також забирала – варіантів їй не лишили, бо її доньку відрахували. Вона розповідає, що на відпочинок відправила двох своїх дітей: донці 13 рокі, сину 9 років. Дівчинку заселили у кімнату, а хлопець потрапив в один із глемпів. Заселення у перший день тривало до 23:00. Наступного дня дівчина пішла перевіряти, як влаштувався її брат, і побачила усе те, що ми перерахували вище. Включно із робітниками-ремонтниками які, як їй розповіли інші діти, підглядають за дівчатами у душі та туалеті.

Власним вольовим рішенням вона забрала свого брата з глемпу до своєї кімнати. Звісно проживання хоч і маленького, але все ж хлопця у кімнаті дівчат адміністрацію не дуже влаштовувало. До того ж, оскільки він переселився до сестри, його забували кликати поїсти.

Проте відрахували не через цю ініціативу. Донька пані Любові з іще однією дівчиною мали сміливість вийти до поліції та розповідати про умови, тоді як багато інших дітей змовчали. Це, каже мати, стало причиною того, що її вигнали. Далі її пряма мова.

"Вона зателефонувала і сказала, що виганяють, - розповідає Любов, - Я була в шоці. Сказав хтось з адміністрації. Цьому чоловіку дали слухавку. Я спитала, за що моїх дітей виганяють, а він сказав, що це рішення поліції: "Ваша дитина сказала поліції, що їм тут погано в таборі, і вони порекомендували їхати додому". Поліція може, звісно, рекомендувати, але у мене було 300 євро в кишені. Я сказала, що у мене немає можливості навіть приїхати та забрати. Відповіли, що дадуть транспорт.

Донька ж розповіла, що інші батьки викликали поліцію. Із поліцією хотіли оглянути стан табору, чи можна там знаходитися дітям. Моя донька та ще одна дівчинка підійшли до поліції та почали розповідати про умови та просили перевірити, що це за невідомі чоловіки ходять по табору. До речі, на момент приїзду поліції ці чоловіки кудись поховалися, їх на території не було. Коли донька підійшла, представники адміністрації її відсмикнули. Сказали, що вона хвора, що в неї болить живіт. Як тільки вони від поліції відійшли, їй сказали збирати речі. Вона мені одразу зателефонувала. Сина я забрала також, бо за ним, крім доньки, й так ніхто не дивився. Він обгорає на сонці, через це його і на море не хотіли брати. Донька хоч його мазала сонцезахисним кремом, а без неї…

Я зателефонувала до Олега Хорошого. Думала з ним нормально поговорити, але він якась неврівноважена людина. Я розповіла ситуацію, що не можу забрати дітей. Він звинуватив мене, що ми внутрішні терористи.

Я ж хотіла правильно забрати дітей, правильно усе оформити, тому я була на контакті із Люсією Задорожною. Дитину хотіли відправити додому на таксі. Нам зателефонували зі служби таксі та я зв'язалася із Люсією, яка сказала, що так не можна. Тоді у табір зателефонували з посольства і сказали, що трансфер дітей тільки із супроводжувачем. Тож моїх дітей і ще одну дівчинку, яку вигнали, привезли мікроавтобусом. Чоловік, який привозив, ще й казав, що я маю якісь гроші заплатити. Я відмовилася та відправила його до Хорошого.

Зауважте, з табору особисто мені ніхто не зателефонував, не попередив. Просто дитині сказали збирати речі. Хороший сказав, що йому все одно. Вони відвозять дітей до аеропорту, а далі вже все одно, що з ними буде, відповідальності вони не несуть. Ще сказав, що може лишити моїх дітей в таборі, якщо донька запише звернення на відео з вибаченнями та спростуванням. Я, звичайно, від такого відмовилася.

Ми написали усі заяви, які мені сказала Люсія. Я готова підтримати. Я зрозуміла, що гроші назад не отримаю. Сказали, що моя дитина матюкалась, тому гроші не повертатимуть. Хоч заробляти їх мені не так легко, як Олегу Хорошому, але я вже на них не сподіваюся. Я не бажаю йому усього найгіршого. Сама ідея табору непогана, але таке не робиться за рахунок дітей. Хай спочатку добудують. Я за те, щоб зараз табір закрили, все привели до ладу, закінчили, щоб там вже не ходили ніякі робочі, і тоді вже давали дозвіл на відкриття. Звісно, хотілося б почути вибачення від самого Олега. Хочеться, щоб він на нас не наїжджав, не кричав, а вибачився, визнав провину".

Пані Мар'яна каже, що її мета – добитися правди. Вона згуртувалася з іншими батьками.

"Закрити табір, надати цьому розголосу, попередити батьків, які планують відправляти туди дітей, а також ми хочемо фінансової компенсації, - перелічує вона, - Ми діємо з батьками у юридичному полі, у судових позовах проти Олега Хорошого та його Star Time Camp. І я дуже прошу акцентуватися на тому, що дітей залякують. Їх залякують безпосередньо у таборі тим, що в разі власної думки, незгоди з умовами, їх виженуть в односторонньому порядку. Батьків залякують також, бо деякі з них в Україні і вони бояться, щось говорити. Це робить адміністрація табору. Зараз у спільній групі батьків, яку я створила, більше 400 батьків. Також там є співробітники, які тікають від Олега Хорошого. Там є батьки, які постраждали через те, що їхніх дітей вигнали. Ми з юристами виявили, що багато працівників офіційно не оформлені. Було зафіксовано понад 200 правопорушень у цьому таборі. Навіть стосовно встановлення глемпів".

Позиція Star Time Camp

Звісно ми звернулися до пана Олега Хорошого по офіційну позицію та коментар. Він відповів письмово та, як і обіцяли йому, наводимо відповідь дослівно:

"Ми найбільший табір, який відкрився за останні 20 років в Іспанії. Тож нажаль ми вже деякий час піддаємось атаці конкурентів. В нас було викрадено базу клієнтів компанії. Ми знаємо хто це робить. Наші юристи та правоохоронні органи вже цим займаються.

Маємо підписаний акт пані уповноваженою консула. Маємо всі належні сертифікати. Ми зробили дитячий табір в ЄС, ми б не змогли працювати, якби не пройшли всі перевірки.

Так, у нас виникли декілька форс-мажорних обставин на початку запуску нового обʼєкту. Ми це визнаємо, ми вийшли до батьків, вибачилися за це та надали їм фінансові компенсації. А головне, що в найкоротші терміни все вирішували та виправляли. Ми завжди беремо до уваги побажання батьків і реагуємо на них. Адже головне – це задоволені відпочинком діти.

Запрошуємо вас приїхати до нас у табір, щоб на власні очі все побачити. І мати власне враження про наш табір".

Що далі?

Усі батьки, із якими спілкувалися ми, кажуть, що нічого не знають про компенсації та їх не отримували.

"Всі батьки отримали посилання на повернення коштів, де обіцяють нам, що протягом 30 днів кошти будуть поверненні. Поки що жодному з батьків кошти не повернули! Також, переселення дітей… Мушу вам сказати, що переселення одних дітей в кращі умови відбувалося за рахунок інших діток… Тобто одних виселяли з хороших умов, а дітей, які були в поганих, переселяли в кращі… Табір переповнений, не готовий до прийому такої кількості дітей", - розповідає пані Мар'яна.

Вона поскаржилася на відсутність охорони, надійної огорожі навколо табору, поруч із яким знаходиться траса. Також поділилася повідомленням, яка отримала від пана Хорошого і додала, що батьків у табір він пускати не хотів – мовляв, там санітарна зона.

погроза2.jpg (127 KB)

У соцмережах ми знайшли і переписку інших обурених батьків та працівників установи, і негативні відгуки, хоча є й хороші (у Google на середину 16 липня заклад мав 3,3 зірки).

відгук1.png (28 KB)

відгук2.png (117 KB)

відгук3.png (89 KB)

відгук4.png (47 KB)

Представниця Уповноваженого з прав людини в Королівстві Іспанія Люсія Задорожна 13 липня, за три дні до завершення зміни, зазначила:

"Ситуація у дитячому таборі досі є критичною, батьки бʼють на сполох та систематично викликають поліцію, швидку допомогу. Кожен день зʼявляються нові факти порушення прав дітей…Ми будемо спонукати та залучати усі компетентні органи як Іспанії так і України для забезпечення захисту прав дітей".

Вона вказала, посилаючись на Генерального консула України в Барселоні, що перебування українських дітей в таборі на контролі дипустанов. А безпосередньо – в окрузі Малага, де знаходиться табір.

"За відпочинок у цьому таборі батьки заплатили близько 2 тисяч євро за дитину, щоб діти відпочили від повітряних тривог і обстрілів. Натомість вони стали заручниками недобросовісних організаторів! Такі дії неприпустимі та порушують права дитини! Діти потребують негайного захисту відповідальними дорослими, поки не возз'єднаються з батьками, - констатував омбудсман Дмитро Лубінець, - Звернувся до МЗС України з проханням доручити Посольству України в Королівстві Іспанія вжити всіх необхідних заходів для захисту прав дітей. Зокрема наголосив на необхідності звернутися до місцевих органів влади та правоохоронців для належного реагування, аби діти були в безпеці й подібні випадки не повторилися надалі".

У свою чергу Олег хороший надав нам такий скрін з реакцією посольства в Іспанії:

реакція_посольства.jpg (91 KB)

Головне