Допомога ВПО та на нове житло, заборона феєрверків та бюджет-2024: чого нам чекати у листопаді

Допомога ВПО та на нове житло, заборона феєрверків та бюджет-2024: чого нам чекати у листопаді

Зміни з 1 листопада 2023 року стосуються державних виплат, діяльності ОСББ, будівництва сховищ, воєнного стану та бюджету-2024. "Ми – Україна" розбирався із цими та іншими детальніше.

Виплати ВПО

У липні цього року Кабмін змінив правила надання допомоги внутрішньо переміщеним особам на проживання. До отримувачів виснули низку майнових умов. В разі великих покупок, купівлі валюти на великі суми, депозиту понад 100 тис. грн, наявності житла поза зоною бойових дій та ТОТ виплат позбавляють. Про деталі урядових вимог до ВПО "Ми – Україна" розповідав раніше. Якщо ж ВПО, які отримують виплати, у своєму майновому стані та витратах за порогові значення не виходять, нарахування їм автоматично пролонгували до 1 січня 2024 р.

Проте з 1 листопада діють особливості для тих, хто звертається по державну допомогу на проживання вперше. Якщо за правилами до цього кожен член сім'ї мав робити це окремо (батьки – за дітей), то з початку місяця це робитиме одна уповноважена особа від усієї сім'ї.

Розмір допомоги – 2000 грн на особу чи 3000 на дитину чи особу з інвалідністю щомісяця. Строк виплати допомоги не може перевищувати 12 місяців. Виплату на проживання призначають на шість місяців.

Компенсація за знищене житло

Навесні цього року уряд узгодив порядок компенсації за знищене внаслідок війни житло. Виконуючи вимоги закону, українці можуть отримати її у вигляди сертифікатів на придбання нового житла. Це стосується квартир у багатоквартирних будинках. Що ж до приватних будинків, то за законом гроші на нове житло вони можуть оформити на спецрахунок або через сертифікат.

Українці, житло яких знищене повністю, мають подати заявку онлайн чи офлайн, надати пакет документів, знайти житло замість знищеного. Тим часом держава розглядає заявку та обраховує розмір компенсації формує сертифікат. Як цей процес відбувається – у матеріалі "Ми – Україна". З 1 листопада почнеться обмін вже сформованих сертифікатів на нове житло замість знищеного.

"З 1 листопада активно розпочинає працювати програма за повністю знищене майно. Вона почала працювати офіційно з 1 серпня", - заявила в ефірі національного марафону "Єдині новини" на телеканалі "Ми-Україна" голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Станом на середину жовтня українці подали понад 4 тис. заявок, і тоді вже було сформовано понад 200 сертифікатів.

Будівельні норми для укриттів

1 листопада набирають чинності нові Державні будівельні норми "Захисні споруди цивільного захисту" (ДБН В.2.2-5:2023), які стосуються будівництва нових сховищ, реконструкції та капітального ремонту вже існуючих.

У Мінвідновлення окремий акцент роблять на інклюзивності, фізичній безбар'єрності. Згідно із новими ДБН, сховища повинні проектуватися з пандусами або підйомними пристроями та механізмами, системами візуальної та тактильної навігації, із контрастним маркуванням на порогах та сходах. Також за вимогами при новому будівництві на кожні 200 осіб у приміщенні захисних споруд треба облаштовувати мінімум одна санвузол.

За новими ДБН окремо розташовані та прибудовані сховища, протирадіаційні укриття та сховища подвійного призначення треба розміщувати за межами зон можливих завалів. Якщо це неможливо зробити, забезпечувати стійкість огороджувальних конструкцій до додаткових навантажень.

При вході має бути мінімум один поворот на 90 градусів чи захисна стіна-екран навпроти нього, щоб уберегти від уламків. Сховище, сховище подвійного призначення із захисними властивостями сховищ має бути із входом через тамбури із захисними дверима, а у самому приміщенні не має бути вікон. Виключення до сховищ подвійного призначення щодо вікон можливе, але увесь особливий період вони або мають бути зачинені, або автоматично зачинятися під час загрози. Зі сховища має бути принаймні один аварійний вихід.

Заборона феєрверків

6 листопада набирає чинності закон 3039-IX щодо використанні та обігу піротехнічних виробів. Він забороняє використання, продаж та передачу феєрверків класів F2, F3, F4. Але ще півроку зоборона не стосуватиметься їхнього експорту.

За Технічним регламентом піротехнічних виробів:

  • F2 – феєрверки з низьким рівнем небезпеки та шуму, які призначені для використання на відкритому повітрі в умовах обмеженого простору;
  • F3 – феєрверки із середнім рівнем небезпеки, для відкритого повітря на великих площах, рівень шуму яких для здоров'я не шкідливий;
  • F4, "професійні" – феєрверки із високим рівнем небезпеки, призначення для використання особами із спецпідготовкою, рівень шуму яких не шкідливий для здоров'я.

Новий документ вносить зміни і до закону про захист тварин від жорсткого поводження. Ним забороняють піротехнічні вироби, що призводять або можуть призвести до травмування тварин. Йдеться про такі, які містять вибухові речовини або їхні суміші, які призводять до одного чи кількох таких ефектів: тепловий, світловий звуковий, випускання диму, газу.

Цифровізація ОСББ

10 листопада набирає чинності закон 3270-IX про спрощення управління багатоквартирними будинками, або, як ще його називали в процесі розгляду, про цифровізацію ОСББ.

Змінами правлінню ОСББ на час дії воєнного стану з 11 серпня вже надали додаткові повноваження:

  • без скликанні загальних зборів ухвалювати рішення про реконструкцію, ремонт багатоквартирного будинку, який пошкоджено внаслідок бойових дій, терактів, диверсій. Але тільки в тому разі, якщо кошти – це безоплатна безповоротна допомога, а не гроші співвласників, та якщо ремонт чи реконструкція не внесуть функціональні зміни, тобто не зміниться кількість поверхів, квартир, нежитлових приміщень;
  • укладати договір про отримання безоплатної безповоротної допомоги на ремонт чи реконструкцію.

А з 10 листопада принципових змін зазнає закон про ОСББ. Створити нове об'єднання співвласників багатоквартирного будинку зараз можна через установчі збори, які можна скликати після держреєстрації більше половини квартир та нежитлових приміщень. А після набрання чинності новим законом – після держреєстрації квартир та нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більше половини всієї площі квартир та приміщень.

Співвласників про установчі збори треба буде попереджувати повідомленням за 10 днів до них, а не за 14 днів. Відправляти повідомлення можна буде не тільки письмово, але й електронкою та з використанням "інших технічних засобів електронних комунікацій".

У повідомленні треба буде обов'язково вказувати, чи можна влаштувати дистанційну участь у них. І цю дистанційну участь, тобто з використанням відеоконференції, законом можна організовувати під час установчих зборів.

Законом про ОСББ закріплено, що під опитуванням співвласників можна ставити не тільки особистий підпис, але й електронний. Зараз це також практикується, але на підставі інших законів.

Ще одна важлива новація – можливість ухвалити рішення щодо багатоквартирного будинку (крім рішення про від'єднання від інженерних мереж) 50%+1 голосами співвласників. Проте в статуті ОСББ можна прописувати необхідну кількість голосів, щоб ухвалювати те чи інше рішення. Але не менше ніж 50% та не більше ніж 75% загальної кількості голосів. Для рішень щодо органів управління, зміни форми управління, розміру внесків, затвердження кошторисів – не більше 67% голосів.

Воєнний стан та загальна мобілізація

За чинним указом президента воєнний стан та загальна мобілізація в Україні діють до середини листопада. Отже, на початку місяця Верховна Рада має розглянути чергове їхнє продовження ще на 90 днів, таким за законодавством є граничний термін пролонгації. Поки жодні плани відносно посилення мобілізації не ухвалювалися.

Вступна кампанія

30 листопада – останній день роботи електронних кабінетів ступників. Ця дата – гранична для зарахування в магістратуру на контракт на основі ступеня бакалавра чи магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста). Отже, наприкінці місяця остаточно завершиться вступна кампанія-2023.

Бюджет-2024

У жовтні парламент ухвалив у першому читанні проєкт бюджету на наступний рік. За вимогами регламенту ВР остаточно ухвалити рішення щодо кошторису народні обранці мають до 1 грудня.

До того часу ще можуть розглянути знову пропозицію спрямувати частину коштів від військового ПДФО до центрального бюджету замість того, щоб залишати його на місцевому рівні. Цей законопроєкт депутати у другому читанні провалили, не вистачило кількох голосів, і його відправили на повторне друге читання.

Ще один законопроєкт, який очікує на ухвалення – про збільшення з 18% до 36% податку на прибутки банків. Він пройшов тільки перше читання, але також має вплив на бюджетні показники у наступному році.

Експерти не очікують, що до другого читання та після ухвалення зміняться закладені урядом соціальні нормативи – розміри прожиткових мінімумів та мінімальної зарплати. Також незмінним буде орієнтація на міжнародні фінансову допомогу, потреба у якій складає $40 млрд. Без неї є небезпека щодо  фінансування соціальних видатків, адже і цьогоріч, і в наступному році усі зібрані кошти за рахунок податків всередині країни спрямовуються на військові потреби.

Важливі дати та пам'ятні дні в листопаді-2023

1 листопада – день народження Європейського союзу. 1 листопада 1993 р. набрав чинності Маастрихтський договір, на основі якого утворений ЄС.

3 листопада – День інженерних військ в Україні, День ракетний військ і артилерії.

5 листопада – День працівника соціальної сфери.

6 листопада – День визволення Києва від нацистів, 80-та річниця.

9 листопада – річниця вступу України до Ради Європи. Урочисте приєднання відбулося у 1995 році.

10 листопада – Всесвітній день молоді та Всесвітній день науки.

16 листопада – День працівників радіо, телебачення та зв'язку в Україні.

17 листопада – День студента в Україні та Міжнародний день студента.

18 листопада – День сержанта ЗСУ.

20 листопада – Всесвітній день дитини.

21 листопада – День Гідності та Свободи в Україні та День десантно-штурмових військ ЗСУ.

24 листопада – Всесвітній день інформації.

25 листопада – День пам'яті жертв голодоморів в Україні та 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 рр.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, на які зміни чекати пенсіонерам у 2024 році.

Головне