Гросмейстера-втікача Шевченка дискваліфікували за шахрайство на турнірі

Гросмейстера-втікача Шевченка дискваліфікували за шахрайство на турнірі

Шахіст-втікач Кирило Шевченко, який з 2023 року виступає за Румунію, був відсторонений від участі в командному чемпіонаті Іспанії за підозрою у шахрайських діях. Йому закидають можливе використання мобільного телефону під час ігор, заявила Іспанська шахова федерація (FEDA). 

Як пише CNN, у зв'язку з цим результати його перших двох партій у турнірі за команду Silla – Integrant Col·lectius були замінені з нічиїх на поразки.

Підозри у федерації виникли, коли Шевченко почав проводити багато часу "поза дошкою". Головний арбітр Оскар Бруно де Прадо Родрігес повідомив, що в туалетній кабінці він виявив мобільний та записку, почерк на якій ймовірно належить шахісту.

Румунська федерація шахів заявила, що дочекається "вагомих доказів", перш ніж робити будь-які висновки.

"Ми чекаємо на подробиці справи та уважно вивчимо докази. Поки що у нас є лише повідомлення преси та ймовірні свідки, але немає офіційного повідомлення. Досі ми на боці нашого шахіста, який заперечує висунуті проти нього звинувачення. Ми підтримаємо його, як і всіх наших шахістів, у рамках чинних правил", - йдеться у її офіційній заяві.

Міжнародна шахова федерація поки заяв стосовно Шевченка не робила. 

Шахіст Кирило Шевченко до зміни громадянства на румунське у 2023 році представляв Україну. Вже під час повномасштабної війни він виїхав на змагання за межі країни  додому вже не повернувся. На сьогодні Шевченко перебуває на 69-му щаблі світового рейтингу шахістів. 

Як писав "Ми-Україна", раніше цього місяця у віці 75 років помер колишній президент Федерації футболу України Анатолій Коньков. 

Головне