Олімпійське "золото": які країни заплатять своїм атлетам найбільше за медалі в Парижі-2024

Олімпійське

Олімпійські ігри 2024 року в Парижі в самому розпалі, вже завойовано десятки медалей. І хоча Міжнародний олімпійський комітет не виплачує грошових винагород за медалі, багато країн встановили власні системи заохочення своїх спортсменів.

CNBC уклало рейтинг держав, які платяться своїм спортсменам найбільше. 

Топ очолюють Гонконг та Сінгапур, вони пропонують найщедріші виплати.

  • Цьогоріч Гонконг збільшив винагороди на 20% порівняно з Токійською олімпіадою: золоті медалісти отримають 6 мільйонів гонконгських доларів (768 000 доларів США), срібні - 3 мільйони, бронзові - 1,5 мільйона.
  • Сінгапур пропонує 1 мільйон сінгапурських доларів (745 300 доларів США) за золоту медаль, 500 000 - за срібну і 250 000 - за бронзову.

Серед інших країн з високими виплатами - Ізраїль (270 537 доларів за "золото"), Малайзія, Казахстан та Індонезія. Франція як приймаюча сторона збільшила винагороди до 80 000 євро (86 528 доларів) за "золото".

Окрім грошей низка урядів та місцевий бізнес винагороджує свої атлетів квартирами, автівками, призначенням довічних пенсій, коштовностями, мішками рису та напоями і навіть домашньою худобою. 

Так, спортсмени, які представляли Малайзію на Іграх у Токіо, отримали безкоштовну їжу та teh tarik (традиційний гарячий молочний чайний напій) на все життя. Японська тенісистка Касумі Ішикава отримала у подарунок 100 мішків рису після завоювання "срібла" у Токіо. Індонезійські золоті медалісти з бадмінтону Апріяні Рахаю та Грейсія Полі отримали п'ять корів, ресторан із фрикадельками та новий будинок. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Україна зберегла розмір призових винагород для олімпійців на попередньому рівні. За золоту медаль спортсмен отримає від держави 125 000 доларів, що більше ніж своїм атлетам пропонують США, ФРН, Австралія, Японія, Франція та Польща.

 

Головне