Зв’язували і тримали дітей в антисанітарії: в інтернаті на Дніпропетровщині виявили кричущі порушення

Зв’язували і тримали дітей в антисанітарії: в інтернаті на Дніпропетровщині виявили кричущі порушення

У будинку-інтернаті в Дніпропетровській області виявили кричущі порушення. Зокрема, дітей зв’язували та тримали в антисанітарії, а в будинку було відсутнє укриття. У закладі перебувало 22 дитини та 53 повнолітніх підопічних.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі. Як зазначається, внаслідок перевірки моніторингова група виявила, що:

  • один вихованець інтернату був у ліжку зі зв’язаними руками. Персонал пояснив необхідність фіксації хлопчика нервовим нападом, який стався в нього. У медичній документації не було жодних записів про огляд дитини лікарем;
  • були інші випадки застосування до підопічних та вихованців фізичного обмеження без наявності правових підстав. Для фіксації дітей нерідко використовуються несертифіковані засоби – елементи одягу та простирадла. 

Крім того, були зафіксовані систематичні випадки отримання підопічними тілесних ушкоджень. У доповідних записках персоналу пишуть про травмування дітей внаслідок падіння з ліжок, самопошкодження під час психомоторного збудження. Проте адміністрація не надала підтверджень щодо огляду постраждалих дітей лікарями.

Також деякі підопічні потребували термінового санітарно-гігієнічного догляду, мали забруднену постіль та зношений одяг.

Для транспортування дітей та осіб з інвалідністю використовувався ліфт. Він непридатний для експлуатації. Крім того, в інтернаті не вистачає персоналу, а укриття відсутнє.

Водночас деякі приміщення потребують негайного ремонту, а в харчоблоці знайшли тарганів.

У Дніпропетровській ОВА щодо цієї ситуації повідомили, що відправили туди власну групу з перевіркою, однак кричущих порушень там не знайшли.

Крім того, у департаменті соцзахисту заявили, що дітей не зв’язували. Їх начебто "м’яко фіксували" футболками, адже вихованці інтернату майже всі лежачі і роблять неконтрольовані рухи руками та ногами, тому себе травмують. Спеціальними ременями дітей не фіксують, адже вони призначені для людей, які досягли повноліття.

Щодо приміщень - то тарганів та бруду там не знайшли. Також повідомили, що лікар цього закладу написав заяву на звільнення.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, вихователька дитячого будинку на Фастівщині Київської області, яка катувала дітей, отримала підозру.

Головне