Зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна відбудеться 15 листопада у Сан-Франциско, - ЗМІ

Зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна відбудеться 15 листопада у Сан-Франциско, - ЗМІ

Зустріч президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна відбудеться вже в середу, 15 листопада, у Сан-Франциско (Каліфорнія, США).

Про це повідомило видання Kyodo з посиланням на анонімних американських чиновників. Як зазначається, лідери двох країн зустрінуться під час форуму Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, розповів високопоставлений чиновник.

Це будуть перші за 2023 рік переговори Байдена і Сі Цзіньпіна. При цьому, як пише видання, метою зустрічі є пошуки шляхів для стабілізації свого гострого суперництва, хоча геополітична напруженість і не має ознак ослаблення.

Наразі США та Китай ведуть останні приготування до зустрічі, яка проходитиме в кулуарах форуму. Офіційно Китай не підтвердив свою участь у засіданні, але адміністрація президента Сполучених Штатів заявила минулого тижня, що дві країни "в принципі" домовилися про зустріч лідерів у Сан-Франциско.

Останній раз Сі Цзіньпін приїжджав у США у квітні 2017 року. Водночас Байден і Сі зустрічалися востаннє на саміті G20 на Балі (Індонезія) у листопаді 2022 року.

Джо Байден має прибути на форум у Сан-Франциско у вівторок, 14 листопада, за день до початку засідання. У форумі Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва цьогоріч братимуть участь 21 країна Тихоокеанського регіону та Австралія, Гонконг, Японія, Перу, Південна Корея, Тайвань та Таїланд.

Також міністерка фінансів США Джанет Єллен має намір зустрітися з головним керівником економічної політики Китаю Хе Ліфеном у Сан-Франциско під час форуму.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, державний секретар США Ентоні Блінкен підкреслив, що Вашингтон має чіткий план дій для надання допомоги Україні у забезпеченні захисту від російської агресії.

Головне