Знизити призовний вік до 20 років: у Раді відповіли, чи є така потреба

Знизити призовний вік до 20 років: у Раді відповіли, чи є така потреба

Члени комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки зверталися до Генерального штабу з питанням зниження призовного віку з 25 до 20 років. Однак у Генштабі відповіли, що на даний момент такої необхідності немає.

Про це розповів нардеп Сергій Рахманін в інтерв'ю "Українській правді".

"Ми зверталися до Генерального штабу, який формує потребу, із запитанням, чи є наразі гостра, нагальна необхідність зменшувати цей поріг. Генеральний штаб сказав, що наразі такої потреби немає", — пояснив Рахманін.

Він зазначив, що зниження віку для призову могло б додати армії новий ресурс. Однак, чи вистачить цього ресурсу в майбутньому, стане зрозуміло не раніше кінця вересня. В комітеті очікують, що Генштаб представить свої пропозиції та аналіз.

Рахманін вважає, що питання про зниження призовного віку має як військову, так і політичну складову. Військову - тому, що молоді люди краще підходять для виконання бойових завдань, ніж старші, а політичну - тому що рішення має бути схвалене президентом як верховним головнокомандувачем.

Він також зазначив, що з одного боку, молодші призовники можуть посилити боєздатність підрозділів, але з іншого - кількість молодих людей, що можуть бути мобілізовані, обмежена. З демографічної точки зору, зниження мобілізаційного віку може нести великі ризики, і про них не можна не можна не думати, навіть "у тих жорстких, небезпечних умовах, у яких на сьогодні перебуває наша країна".

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Стефанчук заявив, що Верховна Рада України наразі не розглядає питання щодо зниження мобілізаційного віку.

Головне