Знесення історичної будівлі в Києві: МКІП заявив, що не надавав дозвіл ні на знесення, ні на реконструкцію

Знесення історичної будівлі в Києві: МКІП заявив, що не надавав дозвіл ні на знесення, ні на реконструкцію

У Києві 19 липня розпочалось знесення історичного будинку, відомого громадськості, як  “садиба Зеленських”. МКІП України засуджує це цинічне порушення пам'яткоохоронного та містобудівного законодавства.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Згідно з офіційною інформацією, станом на 20 липня будинок не має юридичного статусу пам'ятки чи “щойно виявленого об'єкта культурної спадщини”. 

Проте, він розташований в історичному ареалі міста і визнаний значною історичною будівлею під назвою “Садибний житловий будинок” другої половини ХІХ ст. згідно з Історико-архітектурним опорним планом міста Києва.

Як зазначають в МКІП це мало б захистити будинок від зносу. Згідно з законодавством, у межах історичних ареалів забороняється знесення цінної історичної забудови.

“МКІП наголошує, що до Міністерства не надходило жодних проєктних пропозицій стосовно цієї будівлі, відтак МКІП не надавало жодних погоджень проєктної документації ані щодо нового будівництва на цій ділянці, ані щодо реконструкції будівлі, ані щодо її демонтажу”, - йдеться у повідомленні. 

За словами МКІП, найдієвішим способом захисту історичної забудови є надання їй статусу пам’ятки, що передбачає проведення наукових досліджень і виготовлення облікової документації для подання в органи охорони культурної спадщини. ГО “Спадщина Київ” подало відповідне клопотання до МКІП 19 липня - у день, коли будівельна техніка почала зносити будинок.

“МКІП планує здійснити всі передбачені законодавством заходи реагування, а також закликає правоохоронні органи невідкладно звернути увагу на спробу знищення значної історичної забудови, і висловлює готовність для співпраці з метою притягнення до відповідальності винних у порушенні законодавства осіб”, - йдеться у повідомленні. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, в центрі Києва 19 липня знесли історичну садибу Зеленських, збудовану наприкінці ХІХ століття. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Головне