Зміна клімату: науковці спрогнозували нестачу снігу на чверті гірськолижних курортів у Європі

Зміна клімату: науковці спрогнозували нестачу снігу на чверті гірськолижних курортів у Європі

Вчені дійшли висновку, що через глобальне потепління 25% європейських гірськолижних курортів зіткнуться з проблемою нестачу снігу. Як пише The Guardian, якщо середня температура на Землі зросте на два градуси за Цельсієм сніжна погода на цих курортах спостерігатиметься не частіше ніж раз на два роки.

Дослідження також показало, що в міру потепління клімату для низки курортів в Альпах, скандинавських країнах та Туреччині ситуацію може штучне осніження. Однак такий варіант із застосуванням штучного снігу навряд чи врятує лижну індустрію у Британії та країнах Південної Європи через дуже високі температури.

Видання наводить приклад невдалого останнього лижного сезону. Рекордно тепла зимова погода закрила гірськолижні схили від Шамоні у Франції до Інсбрука в Австрії.

Науковці, які проводили дослідження, підкреслюють, що гірськолижний туризм є важливою складовою економіки гірських регіонів Європи. Ця галузь оцінюється у понад $32 млрд.

Під час своєї роботи вчені проаналізували 2234 курорти, розташованих від Ісландії до Туреччини, та моделювали можливі ситуації при потеплінні на 2 і 4°C. За умови останнього майже на трьох чвертях курортів раз на два роки буде мало снігу, навіть якщо застосовувати його штучний замінник.

Як писав "Ми-Україна" раніше, науковці з Егейського університету у Греції підрахували, що за умови відсутності обмежень на викиди парникових газів Кіпр може втратити близько 30% своїх пляжів до 2100 року. Щобільше, 72% пляжної території буде розмита до половини своєї ширини.

Головне