Зміна клімату: Кіпр може втратити третину своїх пляжів вже до кінця цього століття

Зміна клімату: Кіпр може втратити третину своїх пляжів вже до кінця цього століття

За умови відсутності обмежень на викиди парникових газів Кіпр може втратити близько 30% своїх пляжів до 2100 року. Щобільше, 72% пляжної території буде розмита до половини своєї ширини.

Такого висновку дійшли науковці з Егейського університету у Греції, пише Phys.Org. За їхніми даними, озвучений прогноз справдиться через підвищення рівня моря та ерозії піщаних берегів внаслідок збільшення сили та висоти хвиль.

Дослідження команди вчених ґрунтувалось на вивченні ними супутникових знімків берегової лінії Кіпру, протяжність якої нині становить 740 км. Свої прогнози вони моделювали на основі різних сценаріїв соціально-економічного розвитку.

Так, у разі запровадження у світі досить суворих обмежень на викиди, в цілому рівень моря до кінця поточного століття підніметься на майже 1,3 м. Згідно з цим варіантом розвитку подій Кіпр втратить лише 9% пляжів, 47% - буде розмито до половини.

Якщо викиди світова спільнота не обмежуватиме рівень моря підніметься на трохи більш як 2 м. Тоді острів безповоротно позбудеться третини пляжів, розмиття до половини загрожуватиме 72%.

Науковці наголошують, що це матиме негативні наслідки для туристичної галузі Кіпру. І проблема полягатиме не лише у скороченні території пляжів, а і у руйнуванні інфраструктури для гостей острова, яку зазвичай будуть уздовж узбережжя.

Також у дослідженні наголошується на шкоді для флори та фауни регіону.

Як писав “Ми-Україна” раніше, генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що на планеті добігла кінця епоха глобального потепління та настала “ера глобального кипіння”. Він наголосив на необхідності всім країнам об’єднатися для відвернення катастрофи.

Головне