"Зливали" позиції ЗСУ та вербували нових інформаторів: СБУ затримала "агентів проникнення"

Служба безпеки України затримала зловмисників, які передавали інформацію про позиції Збройних сил України агресору та вербували нових інформаторів.

Про це повідомила прес-служба відомтсва в Telegram-каналі. Як зазначається, одним із зрадників виявився мешканець Харківської області, якого на початку повномасштабного вторгнення завербував кадровий співробітник російської спецслужби. Незабаром агент виїхав у Сумську область як внутрішньо переміщена особа та мобілізувався до лав ЗСУ, де проводив розвідувально-підривну діяльність проти України.

"Після військкомату його направили до навчального центру у Житомирській області. Перебуваючи на території установи він збирав персональні дані інструкторів з бойової підготовки, а також приховано "вивчав" систему охорони військового об’єкта. Згодом мобілізованого передислокували у складі підрозділів українських військ на територію Донецької області", - йдеться в повідомленні СБУ.

На сході України зловмисника цікавили місця базування і маршрути переміщення бойових підрозділів ЗСУ в районах Слов’янська і Краматорська. Пізніше він також залучив свого земляка, який з ним переїхав до Сум як внутрішньо переміщена особа, а згодом - до Одеської області.

"Погодившись на "пропозицію" російського агента, його поплічник отримав відповідний інструктаж і розпочав розвідувати місця базування підрозділів Сил оборони у причорноморському регіоні. Насамперед він намагався виявити склади з артилерійським озброєнням та боєприпасами українських військ", - розповіли в прес-службі.

Обидва чоловіки передавали зібрану інформацію ворожим спецслужбам через закриті канали зв’язку у вигляді електронних координат з детальним описом прилеглої місцевості. У "зоні особливої уваги" були колишні військовослужбовці та жінки, які проживали у прифронтових районах на півдні та сході України.

Наразі вони обидва затримані під час спроби чергового передання загарбнику закритих відомостей. У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України, фігурантам повідомлено про підозру.

https://www.youtube.com/watch?v=Mv6PEi0hRmg

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, СБУ затримала депутата забороненої партії "ОПЗЖ", який працював на росію.

Головне