Зловмисники на Миколаївщині заробили мільйони на схемі вивезення чоловіків за кордон

Зловмисники на Миколаївщині заробили мільйони на схемі вивезення чоловіків за кордон

Оперативники управління стратегічних розслідувань у Миколаївській області та слідчі управління обласної поліції викрили та припинили діяльність злочинної групи, яка організувала схему незаконного виїзду чоловіків призовного віку за кордон під виглядом волонтерів.

Про це повідомляє Національна поліція України. 

Організаторкою схеми виявилася 47-річна очільниця однієї з громадських організацій. За її задумом, “ухилянти” за 3000-4000 доларів США отримували посвідчення волонтерів, які нібито займаються доставкою гуманітарних вантажів.

Для реалізації злочину жінка залучила у спільники 58-річного громадянина України. Він, завдяки своїм зв’язкам, отримував з-за кордону документи про необхідність залучення конкретної особи до перевезення гуманітарних товарів. Ці документи організаторка направляла до державних органів для внесення до електронної системи.

До схеми були залучені ще п’ятеро осіб, які мали досвід міжнародних перевезень, а також ті, хто відповідав за пошук охочих нелегально виїхати за межі України. Отримавши фальшиві документи, “клієнти” самостійно або разом з фігурантами безперешкодно перетинали кордон.

Протягом 2022-2023 років за цією схемою ділки допомогли виїхати щонайменше 47 чоловікам, ще понад двадцяти обіцяли вирішити це питання. В результаті проведених процесуальних дій було встановлено, що члени злочинної організації отримали майже 3 мільйони гривень доходу.

У червні 2023 року поліцейські припинили діяльність зловмисників та повідомили підозру чотирьом фігурантам за незаконне переправлення осіб через державний кордон. Обвинувальний акт відносно організаторки та трьох спільників скеровано до суду, ще трьох порушників оголошено в розшук.

Дії обвинувачених кваліфіковані за ч. 1, 2 та 3 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. За скоєне їм загрожує від п’яти до 13 років позбавлення волі.

Заходи проводились за процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури.

Як писали "Ми-Україна" раніше, в Одеській області прикордонники зупинили фургон, але замість зерна виявили 41 людину, які хотіли незаконно перетнути кордон.

Головне