Зимовий час 2023: коли українцям потрібно переводити годинник

Зимовий час 2023: коли українцям потрібно переводити годинник

У ніч проти 29 жовтня українці перейдуть на зимовий час. Це означає, що годинник треба буде перевести на 1 годину назад, з 4:00 на 3:00.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року.  Таким чином українці зможуть спати на годину довше.

Сучасні пристрої, такі як комп'ютери, планшети, смартфони та розумні годинники, автоматично переведуть час, тому користувачам не потрібно цим займатися. Проте власникам старих мобільних телефонів і механічних годинників доведеться вручну перевести години.

Україна виконує переведення годинника двічі на рік - восени та навесні. Ця практика регламентується постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року №509 "Про порядок обчислення часу на території України". Основними причинами було збереження електроенергії та  продовження світлового дня.

Літній і зимовий час був вперше запроваджений у Великій Британії в 1908 році з метою раціонального використання електроенергії.

У 2021 році був зареєстрований законопроект в Раді, спрямований на припинення сезонних переведень годинника та збереження зимового часу в Україні. Цей законопроект наразі розглядається та може бути доопрацьований.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Гуменюк заявила, що окупанти почали частіше бити по Україні вночі.

Головне