Без води та світла: як сім’я з Бахмуту вже пів року живе у підвалі

Без води та світла: як сім’я з Бахмуту вже пів року живе у підвалі

Бахмут зараз перебуває в епіцентрі бойових дій та є найгарячішою точкою на фронті. Нашим журналістам вдалось знайти людей, які знають, що таке жити у підвалі, чим треба запастися, чому вода дрова та свічки – дорожче за золото. Про виживання у фортеці Бахмут розповіла кореспондентка "Ми-Україна".

Бахмут сьогодні одна з найгарячіших точок в Україні - місто, яке росіяни буквально стирають з лиця землі. Попри обстріли тут досі лишаються цивільні, щонайменше 8000 людей. Кажуть, це не життя, а виживання.

Дрова на посадці збирають між обстрілами,  а води в місті немає. Місцевим жителям доводяться топити сніг.

Волонтер Олег шокований тим, що бачить у Бахмуті. Ризикуючи власним життям він продовжує возити місцевим мешканцям їжу та евакуйовувати людей. Там, поряд з лінією фронту, волонтер познайомився з родиною, що останні пів року живе у підвалі. Серед них Саша, якому лише 11 років.

У підвалах запаси води у бутлях, буржуйка для обігріву, а на підлозі ліжка з матрацами – те, що змогли привезти сюди волонтери із Запоріжжя.

"У будинку вони зробили проходи, щоб з одного підвалу можна було потрапити в інший. Щоб, якщо завалить, можна було перебратись в інший. Там три чи чотири виходи є", - розповів Олег.

Вчиться хлопець за книжками, які в нього залишились, бо онлайн навчання неможливе. Сам зізнається, що в науках відстає, проте відтепер знає, як вижити на війні. Сашко розуміється, як звучить "Град" та фосфорні снаряди, як працює буржуйка та навіть знає конструкцію водопроводу.

Школяр мріє стати блогером і розповідати, як виживати на війні таким же дітям, як і він. Його батьки не хочуть виїжджати з Бахмуту, бо не знають куди їхати.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, українські захисники відбили понад 15 атак росіян у двох областях.

Головне