Жорстоке поводження з військовополоненими ЗСУ на Харківщині: прокуратура розпочала розслідування (відео)

Жорстоке поводження з військовополоненими ЗСУ на Харківщині: прокуратура розпочала розслідування (відео)

Харківська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни окупантами стосовно українських військовополонених на Харківському напрямку.

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Відео, на якому зафіксовано жорстоке поводження з українськими бійцями, було виявлено прокурорами під час моніторингу соціальних мереж.

На кадрах видно, як російські військові завдають українським військовополоненим тілесних ушкоджень, а також імітують страту шляхом пострілу з автоматичної зброї біля голови одного з них.

Окрім цього, окупанти на відео застосовують до українських оборонців психологічний тиск, змушуючи їх співати гімн СРСР.

Такі дії є грубим порушенням Женевських конвенцій, що гарантують військовополоненим право на гуманне ставлення.

Наразі вживаються заходи, спрямовані на встановлення осіб потерпілих та причетних до злочину російських військовослужбовців.

Досудове розслідування здійснюється Управлінням СБУ в Харківській області.

Напередодні омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до ООН, через відео на якому знущаються над українськими військовополоненими на Харківському напрямку. 

“На жаль, таке поводження з українськими військовополоненими - не виняток з правил, а звична тактика для окупантів. Такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення”, - зазначив він.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України викрила та заочно оголосила про підозру російському пропагандисту Сергію Гаврильчуку, який масово залучав кримських школярів до мілітарної організації “Юнармія”.

Головне