Земля пережила "сезон кипіння": цьогорічне літо стало найспекотнішим в історії

Земля пережила

Літо 2023 року виявилось визнали найспекотнішим за всю історію спостережень. До підвищення середньої температури на планеті ти виникнення екстремальних погодних явищ по усій земній кулі призвела кліматична криза та виникнення Ель-Ніньо, пише The Gurdian.

"У червні, липні та серпні - літі в північній півкулі - середня глобальна температура досягла 16,77°C, що на 0,66°C вище середнього показника за період з 1991 по 2020 рік. Новий максимум на 0,29°C вище за попередній рекорд, встановлений у 2019 році", - йдеться у тексті.

Як показують дані Служби з питань клімату імені Коперника (C3S), цьогорічний серпень був на близько 1,5°С теплішим, ніж у середньому в доіндустріальний період з 1850 по 1900 рік.

Екстремальні погодні явища, такі як хвилі тепла, пожежі, тайфуни, урагани та повені відчули на себе жителі всієї планети - від Північної та Південної Америки до Європи, Індії, Японії та Китаю.

"Наша планета щойно пережила сезон кипіння – найспекотніше літо за всю історію спостережень. Вчені вже давно попереджають, до чого приведе наша залежність від викопного палива. Наш клімат руйнується швидше, ніж ми можемо з цим впоратися, а екстремальні погодні явища обрушуються на кожен куточок планети", - заявив генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Нагадаємо, ще у липні Гутерріш заявив, що епоха глобального потепління закінчилася, настала “ера глобального кипіння”. Він додав, що шанси уникнути катастрофічних для планети та людства наслідків ще є, проте діяти треба спільно і невідкладно.

Як писав "Ми-Україна" раніше, літо 2023 року у Києві стало одним з найспекотніших з 1881 року – встановлено 13 температурних рекордів.

Головне