Земляни в жовтні зможуть побачити "вогняне кільце": коли і де дивитися

Земляни в жовтні зможуть побачити

Жителі південної півкулі 2 жовтня зможуть побачити астрономічне явище - кільцеве сонячне затемнення, ще відоме як "вогняне кільце".

Про це повідомляє Space.

Під час цього затемнення Місяць не зможе повністю закрити Сонце, залишаючи "вогняне кільце" навколо нього. 

Проектуючи свою тінь на Землю, Місяць буде рухатися з північного заходу на південний схід. Однак, оскільки Земля має округлу форму, тінь буде проходити по вигнутій поверхні, що викликатиме постійні зміни в відстані між місцем спостереження і Місяцем.

Швидкість, з якою буде рухатися місячна тінь по поверхні Землі, варіюється залежно від місця спостереження. У деяких районах тінь може пересуватися зі швидкістю до 10 млн км/год, в той час як в інших - зі швидкістю близько 2057 км/год, що приблизно відповідає швидкості винищувача.

В Україні та Європі його не буде видно.

Нагадаємо, астрономи всього світу чекають на майже унікальне космічне явище - колись померла зірка вибухне з такою силою, що ненадовго засяє яскравіше за Полярну. Подіне явище відбувається приблизно раз на 80 років.

Як писав "Ми-Україна" раніше, європейське космічне агентство анонсувало запуску космічної місії Proba-3, яка дозволить вченим створювати повні сонячні затемнення на замовлення.

Головне

Україна уважно та з тривогою стежить за ситуацією у Лівані після рішення Ізраїля розпочати наземну військову операцію на півдні країни, заявили у Міністерстві закордонних справ України.