Землетрус в Туреччині та Сирії: допомогти пообіцяли США, Швеція, Британія та ЄС

Землетрус в Туреччині та Сирії: допомогти пообіцяли США, Швеція, Британія та ЄС

Світ відреагував на потужний землетрус в Туреччині та Сирії, який стався вранці 6 лютого та забрав сотні людських життів. Все більше країн висловлюють готовність надати допомогу постраждалим від потужних підземних поштовхів. До їх числа входять Україна, Сполучені Штати, Швеція, Велика Британія та члени Європейського Союзу. 

Про це пише The Guardian. 

Сполучені Штати. Адміністрація президента США Джо Байдена опублікувала заяву, в якій йдеться про готовність надати всю необхідну допомогу Туреччині і Сирії. 

“США глибоко стурбовані повідомленнями про сьогоднішній руйнівний землетрус у Туреччині та Сирії. Ми готові надати будь-яку необхідну допомогу. Президент Байден доручив USAID та іншим партнерам із федерального уряду оцінити варіанти реагування США, щоб допомогти найбільш постраждалим. Ми продовжимо уважно стежити за ситуацією щодо координації з урядом Туреччини”, - йдеться у заяві.

Водночас в документі немає згадок про координацію з сирійським урядом. Нині Вашингтон запровадив широкий спектр економічних санкцій проти Сирії та сирійського диктатора Башара Асада.

Швеція. Шведський прем’єр Ульф Крістерссон висловив співчуття народам Туреччини та Сирії. Він також заявив, що його країна готова допомогти. 

“Засмучений загибеллю людей у Туреччині та Сирії внаслідок великого землетрусу. Наші думки звернені до жертв та їхніх близьких. Я висловив найглибші співчуття Тайїпу Ердогану. Як партнер Туреччини та країна, яка головує в ЄС, ми готові запропонувати свою підтримку”, - написав політик у Twitter.

Як відомо, останні місяці між Туреччиною та Швецією відносини були дуже непростими. Це пов'язано з небажанням Ердогана ратифікувати спробу Швеції вступити до НАТО.

Велика Британія. Допомогу Туреччині та Сирії запропонував також і очільник британського зовнішньополітичного відомства Джеймс Клеверлі.

“Трагічні людські жертви внаслідок землетрусу в Туреччині та Сирії. Наші співчуття сім'ям загиблих і наші думки з тими, хто вижив. Великобританія готова надати допомогу”, - написав він у Twitter. 

Євросоюз. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель зазначив, що блок із 27 країн готовий допомогти Туреччині та Сирії після руйнівного землетрусу, внаслідок якого загинули сотні людей. 

“Сьогодні вранці Туреччину і Сирію потряс руйнівний землетрус, який забрав життя сотень людей і поранив багатьох. Наші думки з народом Туреччини та Сирії. ЄС готовий допомогти”, - написав він. 

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття народу Туреччини та її лідеру Реджепу Тайїпу Ердогану через потужний землетрус.

Як писав "Ми-Україна" раніше,  у турецькій південній провінції Хатай внаслідок землетрусу стався вибух на газопроводі. Інцидент відбувся у селі Топбогази Кіриханського району. 

Головне