Зеленського номінували на Нобелівську премію миру

Зеленського номінували на Нобелівську премію миру

Президент України Володимир Зеленський увійшов до списку номінантів на Нобелівську премію миру 2024 року. Про це повідомили Reuters.

Він є одним із фаворитів серед 286 кандидатів, хоча його шанси на перемогу оцінюються як невисокі через статус лідера воюючої країни.

Серед інших претендентів - Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР), Міжнародний суд, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш та Папа Римський Франциск.

Експерти припускають, що цього року комітет може надати перевагу гуманітарним організаціям, які допомагають цивільному населенню у зонах конфліктів.

Однак через суперечливість багатьох кандидатур норвезький Нобелівський комітет може взагалі не присудити премію, що вже траплялося 19 разів в історії. Останнє таке рішення було прийняте у 1972 році.

Церемонія оголошення лауреата відбудеться 11 жовтня. Нагадаємо, що премія не може бути присуджена посмертно, тому російський опозиціонер Олексій Навальний, якого також називають фаворитом букмекерів, не зможе її отримати.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга провів телефонну розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Вони обговорили кроки, "які призведуть до історичних рішень". 

Як писали "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський заявив про важливість першого візиту нового Генсека НАТО Марка Рютте до Києва, акцентуючи на необхідності посилення фронту, забезпечення далекобійної зброї та покращення протиповітряної оборони України напередодні зими.

Головне